Main Content

Rozhodol prvý gól súpera, hodnotil Klopp. Európska liga je súťažou Sevilly

štvrtok, 19. máj 2016 09:05 | Autor: TASR

Rozhodol prvý gól súpera, hodnotil Klopp. Európska liga je súťažou Sevilly
Rozhodol prvý gól súpera, hodnotil Klopp. Európska liga je súťažou Sevilly | zdroj: © TASR

Bazilej 19. mája (TASR) - Futbalovú pohárovú Európu 2015/2016 ovládlo Španielsko. Po skvelom druhopolčasovom obrate obhájila Sevilla triumf v Európskej lige UEFA, keď v Bazileji zdolala FC Liverpool 3:1.

Pre klub je to rekordné tretie víťazstvo v súťaži v rade, rekordné piate celkovo a pre krajinu úradujúcich európskych šampiónov rekordné desiate v EL. Čisto španielske zloženie má aj tohtoročné finále Ligy majstrov, v ktorom v sobotu 28. mája v Miláne proti sebe nastúpia madridské kluby Real a Atletico.

"The Reds", na lavičke ktorých presedel stredajšie finále slovenský obranca Martin Škrtel, nevyužili šancu vyrovnať sa štvrtým triumfom v súťaži Sevillčanom. V prvom polčase boli lepší, skóre otvoril peknou strelou Daniel Sturridge, v druhom polčase ale prišiel kolaps zástupcu Premier League. Len 17 sekúnd stačilo Andalúzanom na vyrovnanie a 25 minút sa strelenie troch gólov, na ktoré LFC nenašiel odpoveď. Bude tak v budúcej sezóne v pohárovej Európe chýbať. Na druhej strane Španielsko má istotu štyroch miest v skupine Ligy majstrov 2016/2017 a Villarreal sa o postup do nej pobije v predkole.

Sevilla v tejto sezóne La Ligy vonku šokujúco nevyhrala a na štadióne Sv. Jakuba bola v prvom dejstve slabšia. Potom ale francúzsky útočník Kevin Gameiro po skvelej práci brazílskeho obrancu Mariana len po 17 sekundách od začiatku druhého polčasu zavelil k obratu a dva góly výborného kapitána Cokeho rozhodli o všetkom. Tréner Sevilly Unai Emery logicky po výhre žiaril: "My milujeme túto súťaž. Je to naša súťaž. Liverpool bol v prvom polčase lepší a mohol nás zdolať. V polčase sme si to ale zreorganizovali v hlavách. Po prvom góle sme pocítili obrovskú dôveru. Museli sme sa stať opäť svojimi," citovala 44-ročného kouča stránka uefa.com. "Našim skutočným úspechom je to, čo sme na ceste touto súťažou dosiahli. Užili sme si tento rok v pohárovej Európe a užijeme si aj víťaznú obhajobu. Sú to unikátne momenty. Samozrejme, myslíme už aj na nedeľňajšie finále Copa del Rey, ale užijeme si to, lebo mužstvo si to zaslúži," dodal.

O osude finále sa zrejme rozhodlo v šatni cez polčasovú prestávku. "Museli sme niečo urobiť. Liverpool má skvelý tím a rýchlo išiel do vedenia. Museli sme opäť nájsť sebadôveru. Potrebovali sme sa cítiť ako na našom domácom štadióne. Fanúšikovia boli absolútne neuveriteľní. Dali nám všetko. A čo sa týka Cokeho? Dokáže všetko. Keď hral ako útočník, strieľal góly. Mám v neho oveľa viac viery ako on sám v seba," hodnotil Emery.

Štyridsaťosemročný nemecký tréner LFC Jürgen Klopp označil za zlomový moment Gameirov gól. "Prvý gól Sevilly bol kľúčový, to ovplyvnilo zápas. Stratili sme sebavedomie v našu taktiku a stratili sme smer. Prestali sme robiť jednoduché veci a komplikovali sme si to. Náhle sme stratili nasadenie. Za stavu 1:1 Sevilla prebrala kontrolu a my sme veľmi zle bránili. Mali sme ešte 44 minút čas, ale nemohli sme, lebo sme boli frustrovaní. Musíme sa z toho poučiť. Budúca sezóna v Európe bude bez nás, to znamená, že musíme veľa pracovať a vrátiť sa silnejší. A túto skúsenosť musíme zužitkovať," analyzoval Klopp.

Charizmatický nemecký odborník neskrýval ani pozápasové emócie: "Sú horšie veci v živote, ale môžete si byť istí, že ma táto prehra veľmi bolí. Nemyslím si, že Boh mal v pláne dostať ma do finále a tam som mal prehrať. Mal som v živote veľa šťastia, som tu, som trénerom FC Liverpool a urobím všetko, aby som sa ešte do finále dostal."

UEFA za najlepšieho hráča zápasu určila dvojgólového Cokeho. "Vždy keď sme v tejto sezóne spadli, dokázali sme sa postaviť. Unai Emery nám v polčase povedal, že musíme veriť našej taktike. Mali sme skvelý nástup do druhého polčasu, rýchlo sme dali gól a boli sme od nich lepší. V takýchto chvíľach myslíte na rodinu, na ľudí, ktorí vám pomohli a na fanúšikov. Sevilla je veľká kvôli fanúšikom," uviedol kapitán "Los Nervionenses".