Main Content

Sevilla potvrdila, že španielsky futbal je úplne niekde inde ako zvyšok Európy

štvrtok, 19. máj 2016 11:32 | Autor: Filip Chudý

Sevilla potvrdila, že španielsky futbal je úplne niekde inde ako zvyšok Európy
Sevilla potvrdila, že španielsky futbal je úplne niekde inde ako zvyšok Európy | zdroj: © TASR

Futbalisti FC Sevilla zavŕšili zlatý hetrik v európskej pohárovej súťaží číslo dva. Tým iba podčiarkli dominanciu španielskeho futbalu, ktorý jasne dominuje klubovému futbalu na starom kontinente.

Komentár Filipa Chudého

Po Slovane Bratislava, Dyname Kyjev, FC Barcelona a Juventuse Turín sa do spoločnosti bazilejských víťazov európskeho pohára podľa očakávania a hlavne plne zaslúžene zaradila FC Sevilla. Tá sa natrvalo zaradila do histórie pohárovej súťaže číslo dva, pretože vyhrať trikrát za sebou je unikátna bilancia, ktorú možno dlhé roky nikto nenapodobní, ak vôbec niekto.

Sevilla má najviac triumfov, pričom vyhrala všetkých päť finále, v ktorých nastúpila. Liverpool bol síce tiež stopercentný, ale iba do stredajšieho večera. Jürgen Klopp je tak prvým trénerom, pod ktorého vedením červení prehrali finálový zápas Európskej ligy.

Po prvom polčase by to síce veľa ľudí nepovedalo, ale vo finále sa plne potvrdilo, že Liverpool je mužstvom dvoch tvárí. Môže za to hlavne fakt, že hrá až príliš na emóciách. Preto je v domácom prostredí tak silný, čo ukázalo aj na ceste do tohto finále. Fanúšikovia ich nabudili a hráči ukázali výkony, aké v nich snáď ani nie sú. Lenže neutrálna pôda všetko negovala, podobne, ako negatívnu sériu Sevilly z ihrísk súperov, teraz totiž nehrala klasický zápas vonku.

Sevillčania plne využili svoje skúsenosti, ktoré načerpali v Európskej lige. Pomohlo im aj to, že zo španielskej ligy majú v nohách viac ťažkých zápasov ako Liverpool z anglickej. Sevilla totiž čelí aj v domácej súťaži množstvu súperov, ktorí sa dostávajú do záverečných kôl európskych pohárov, kým v anglickej lige je takýchto mužstiev minimum. Vonkoncom nie je náhoda, že už tri sezóny za sebou vyhrávajú všetky možné európske klubové trofeje španielske kluby. Zaslúženou odmenou im je to, že opäť budú mať päť klubov v Lige majstrov, výstavnej skrini svetového futbalu.

Liverpool si pre zmenu nezahrá v pohárovej Európe vôbec. Ak sa pozrieme len čisto na finále, potom za to môže hlavne fakt, že nemali na ihrisku lídra, ktorý by vedel ostatných spoluhráčov výkonom strhnúť, niečo na štýl Gerrarda, Ale mali slabú defenzívu. No za to si môžu sami, pretože si nezmyselne odpísali najlepšieho obrancu.

Martin Škrtel sa tak nestal po hráčoch Slovana a Kamilovi Čontofalskom ďalším Slovákom, ktorý by zdvihol nad hlavu významnú európsku klubovú trofej. A možno by mal aj zdvihnúť kotvy z liverpoolskeho prístavu, pretože hráč jeho formátu by mal nastupovať v klube, ktorý pôsobí v európskych pohároch, ale to je iný príbeh.

Dnes treba vnímať predovšetkým ten, že FC Sevilla získala za jedenásť rokov päť triumfov v Európskej lige, resp. Pohári UEFA, hoci hlavne v ostatných rokoch neustále predáva najlepších hráčov do veľkoklubov. Klobúk dole pred celým manažmentom klubu, aj súčasným trénerom Unaiom Emerym. Patria vo svojom obore medzi úplnú špičku a aktuálny triumf je pre nich zaslúženou odmenou.