Main Content

NHL vrcholí: Čo môžme čakať od finále konferencií?

nedeľa, 15. máj 2011 20:00 | Autor: Jakub Vaverka

NHL vrcholí: Čo môžme čakať od finále konferencií?
NHL vrcholí: Čo môžme čakať od finále konferencií? | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Boje o prestížny Stanley Cup sa blížia pomaličky k úplnému záveru. Po semifinálových sériách východnej a západnej konferencie sme spoznali menoslov štyroch najlepších mužstiev tejto sezóny. Zatiaľ čo San Jose a Vancouver začnú vzájomné meranie síl vo finále západnej konferencie práve dnes, dvojica Tampa Bay a Boston začala boj o postup do finále Stanley Cupu už včera v noci. Čo môžeme očakávať od týchto dvoch vyrovnaných sérií? Prečítajte si v našom článku...

 
Boston Bruins - Tampa Bay Lighting

Finálová séria Východnej konferencie



Z tábora Bruins


V prvom kole play off Východnej konferencie si Boston zmeral sily s kanadským Montrealom. Séria našla rozuzlenie až v poslednom siedmom zápase, v ktorom sa radovali z postupu hráči okolo slovenského kapitána Zdena Cháru vďaka výhre 4-3 po predĺžení. Chára svojmu tímu výrazne pomohol aj v druhom kole počas ťažkých duelov proti ”Meszárošovej” Philadelphii. Flyers nenašli počas celej série recept na pevnú obranu Bruins, ktorá inkasovala v štyroch stretnutiach dokopy len sedem gólov! Boston dominoval hlavne počas dvoch domácich zápasov, v ktorých zvíťazil zhodne 5-1.

Bruins vedený kanadským trénerom Claude Julienom sú proti Tampe Bay miernym favoritom, hoci v základnej časti nazbierali obe mužstvá rovnaký počet bodov (103). Lídrom tímu Medveďov by mal byť brankár Tim Thomas, ktorý predvádza počas posledných sezón bravúrne a hlavne nepretržite stabilné výkony a pochopiteľne aj kapitán Zdeno Chára ašpirujúci na druhú Norrisovú trofej v kariére udeľovanú pre najlepšieho obrancu sezóny.

Z tábora Lightning


Tampa Bay mala cestu do konferenčného finále ešte ťažšiu ako Boston. V prvom kole totiž Blesky „schytali“ Pittsburgh Penguins, ktorý viedol v sérií už 3-1 na zápasy. Potom však partia okolo mladíka Stevena Stamkosa a veterána Martina St.Louisa preradila na najvyšší stupeň a vybojovala tri víťazstvá v rade. V Tampe, ktorá sa nachádza v horúcom letnom štáte Florida, zavládla po tomto strhujúcom sedemzápasovom súboji  s Penguins veľká hokejová horúčka, ktorá v tomto nie príliš hokejovom meste nebýva zvykom.

V druhom kole čakal nabudený tím Ligtning hviezdami vyšperkovaný Washington Capitals na čele s Alexandrom Ovečkinom. Tím z hlavného mesta však hlboko zaostal za svojimi možnosťami a Blesky ho vyprevadili z play off už po štyroch dueloch.

Hlavnými ťahúňmi Tampy Bay budú aj proti Bostonu mladík s obrovským čuchom na góly Steven Stamkos, ktorý zažíva doteraz jeho najlepšiu sezónu v NHL a niekoľkonásobný úspešný kanadský reprezentant Martin St. Louis. Ten na sklonku svojej kariéry predvádza opäť oku lahodiaci hokej.
 



Vancouver Canucks – San Jose Sharks
Finálová séria západnej konferencie NHL


Vo finále Západnej konferencie najlepšej hokejovej ligy na svete sa stretnú tímy, ktoré boli pred playoff favoritmi svojich sérii, no v prvom aj druhom kole im papierovo slabší súperi narobili poriadne problémy. Motivácia hráčov, ale aj vedenia týchto klubov je o to väčšia, že ani jedno z týchto mužstiev sa v histórií NHL ešte nikdy netešilo zo zisku Stanleyho pohára.

Z tábora Canucks

Vancouver je posledným “žijúcim” kanadským zástupcom v aktuálnej sezóne NHL  a preto mu bude v súbojoch proti americkým súperom fandiť bez pochýb celá Kanada, keďže rivalita medzi týmito zámorskými hokejovými veľmocami je obrovská.

V prvom kole play off Vancouver ako držiteľ Prezidentskej trofeje pre najlepší tím základnej časti narazil na ôsmy tím konferencie, ktorým bol zhodou okolností obhajca minuloročného triumfu  Chicago Blackhawks. Vancouver sa rýchlo ujal vedenia v sérií 3-0 a zdalo sa, že je o všetkom rozhodnuté. Blackhawks na čele s Patrikom Kaneom a Mariánom Hossom však dokázali vďaka trom víťazstvám v rade vyrovnať na 3-3 a vo veľkej psychickej pohode boli blízko k neuveriteľnému obratu. V rozhodujúcom siedmom dueli, ktorý sa hral na domácom ľade favorita postúpili do druhého kola Canucks vďaka gólu v predĺžení. Kosatky dostali za súpera nashvillských Predátorov, ktorých dokázali vyradiť po šiestich zápasoch.

 Po fantastickej základnej časti má Vancouver výborne rozbehnuté aj play-off a veľmi nerád by si ho pokazil. V jeho celkový triumf dúfa celá Kanada, ktorá sa netešila z triumfu kanadského tímu od sezóny 1992/93, v ktorej Stanley Cup zdvihli nad hlavu hráči Montrealu Canadines.

Z tábora Sharks

San Jose malo zo všetkých tímov postupujúcich do finále konferencií najmenej času na oddych a psychické vypnutie po nervydrásajúcej sérii s Detroitom Red Wings. Sharks v prvých zápasoch dominovali, čo im zabezpečilo pohodlné, no aj dosť zradné vedenie v sérii 3-0. Potom sa však najúspešnejšie americké hokejové mesto pevne chytilo poslednej príležitosti na obrat a zo stavu 3-0 bolo razom 3-3. Psychická výhoda pred rozhodujúcim duelom bola na strane Červených krídiel, no v kľučovom zápase  Žraloci využili svoj posledný štvrtý mečbal a vďaka víťazstvu 3-2 sa tešili po dlhej dobe z postupu do finále konferencie.

Vyčerpaní Sharks túžia ísť ešte ďalej no proti Vancouveru to budú mať veľmi ťažké. Konfrontácia dvoch najlepších tímov západnej konferencie predpovedá ďalšiu vyrovnanú a napínavú sériu, ktorá nemá svojho vyloženého favorita.