Main Content

Česi sa búria. Vyrovnávajúci gól v štvrťfinále inkasovali z ofsajdu (+VIDEO)

piatok, 20. máj 2016 13:08 | Autor: Dávid Lech

Česi sa búria. Vyrovnávajúci gól v štvrťfinále inkasovali z ofsajdu (+VIDEO)
Česi sa búria. Vyrovnávajúci gól v štvrťfinále inkasovali z ofsajdu (+VIDEO) | zdroj: © TASR

Česko po ovládnutí skupiny A v skupinovej fáze MS v hokeji 2016 zlyhali v štvrťfinále a prehrali s USA 1:2 po samostatných nájazdoch. Naši západní susedia majú ale ťažké srdce na arbitrov stretnutia, ktorí odignorovali ofsajd Američanov pri vyrovnávajúcom góle.

Skóre štvrťfinálového stretnutia medzi Českom a USA otvoril v 16. minúte útočník Tomáš Zohorna, ktorý využil nariadený samostatný nájazd po faule Patricka Maroona. Hneď v úvode druhej tretiny sa ale Američanom podarilo vyrovnať zásluhou amerického supertalentu Austona Matthewsa.

V 22. minúte si totiž americký útočník, ktorý je považovaný za tohtoročnú draftovú jednotku, prebral prihrávku od Franka Vatrana, nechal za sebou brániacich hráčov a krásnou backhandovou kľučkou posunul puk medzi betóny brankára Dominika Furcha. Zápas za stavu 1:1 dospel až do predĺženia, kde gól nepadol a duel tak rozhodli samostatné nájazdy, v ktorých sa ako jediný presadil hrdina zápasu Auston Matthews.

 

Na tejto akcii by nič nebolo, no Matthews podľa dostupných záberov bol v útočnom pásme skôr ako puk a dopustil sa tak postavenia mimo hry. To si však rozhodcovia vôbec nevšimli, čo poriadne rozohnilo našich západných susedov, ktorí sa cítia ukrivdení. Brániaci hráč Radim Šimek si ale ofsajdové postavenie v moment prihrávky nevšimol: „Rýchlo otočili hru. Šiel som zo strany na stred, bol tam snáď Vatrano alebo ako sa volá, no dal to do strany a tam bol Matthews, no ja som ho už nestíhal. Snažil som sa mu to vypichnúť, ale bolo už neskoro,“ povedal pre isport.blesk.cz. Vzápätí na otázku či si nevšimol ofsajd poznamenal: „To som si vôbec nevšimol. Neviem či to tiež nebolo prečíslenie tri na dva. Možno som išiel zbytočne dopredu na Vatrana, takže zostal Matthews sám. Ale či to bol ofsajd, to netuším.

Aby toho nebolo málo. Triumf Američanov nad Čechmi v štvrťfinále zámorské denníky takmer úplne odignorovali. O postupe USA do semifinále informovali len na webe USA Today. Mnohé iné americké stránky veľmi stručne informovali len o výsledku prostredníctvom agentúrnych správ a za veľkou mlákou fanúšikovia naďalej žijú len situáciu v play-off NHL i možnou účasťou hokejistov na ZOH 2018.

Čechom tak ostali oči pre plač. V Rusku mali veľkú šancu na zisk medaily, no z postupu medzi najlepšiu štvorku sa tešia mladí Američania, o ktorých výkony sa ich národ ani nezaujíma. Na šampionáte odohrali dovedna osem súbojov, pripísali si na konto šesť víťazstiev, no táto vynikajúca bilancia stačí len na konečné piate miesto.