Main Content

Francúzsky hokej napreduje. NHL má záujem o ďalšieho „galského kohúta“

piatok, 20. máj 2016 18:24 | Autor: Dávid Lech

Francúzsky hokej napreduje. NHL má záujem o ďalšieho „galského kohúta“
Francúzsky hokej napreduje. NHL má záujem o ďalšieho „galského kohúta“ | zdroj: © TASR

V sezóne 2015/2016 pôsobili v NHL len dvaja francúzski hokejisti. Budúci ročník by ich mohlo byť viac. Jedna z opôr národného tímu „galského kohúta“ totiž na MS v hokeji 2016 výrazne pritiahol záujem skautov.

Po sezóne 2007/2008 odišiel do krajiny tisícich jazier. Vo Fínsku herne výrazne napredoval a tento rok v drese HIFK Helsinki podčiarkol dlhodobo zväčšujúcu sa výkonnosť. Reč je o francúzskom reprezentačnom obrancovi Yohannovi Auvitovi.

Rodák z Ivry-sur-Seine pozbieral v 48 dueloch základnej časti Liigy 21 kanadských bodov, v „tabuľke pravdy“ mal zapísaných 22 plusových bodov, dostal sa do All-Star tímu ligy a získal ocenenie Pekku Rautakallia pre najlepšieho obrancu ligy, ktorá je známa svojou prepracovanou defenzívou.

V play-off navyše pridal v 18 dueloch 13 bodov za bilanciu 6+7 a so svojím celkom HIFK Helsinki sa stal vicemajstrom fínskej najvyššej hokejovej súťaže. V siedmich stretnutiach na MS v hokeji 2016 zaznamenal tri kanadské body za asistencie a radil sa medzi najlepších hokejistov francúzskej reprezentácie.

Podľa dostupných informácií zápasy Francúzska v Rusku navštevovalo hneď niekoľko skautov tímov z NHL, ktorí prišli sledovať výkony 26-ročného beka. Ten sa podľa najnovších správ chystá preraziť v najlepšej hokejovej lige sveta. Ako záložný plán by malo fungovať pôsobenie v Kontinentálnej hokejovej lige, odkiaľ má po ukončení kontrakt vo Fínsku taktiež niekoľko ponúk na podpis novej zmluvy.