Main Content

Van Gaal spravil z Man United slovenské diaľnice. Je však José správny nástupca?

pondelok, 23. máj 2016 21:10 | Autor: Jakub Mihálik

Van Gaal spravil z Man United slovenské diaľnice. Je však José správny nástupca?
Van Gaal spravil z Man United slovenské diaľnice. Je však José správny nástupca? | zdroj: © TASR

Ak sa Manchester United rozhodol rozlúčiť s Louisom van Gaalom kvôli jeho filozofii, tak si za jeho nástupcu vybral najzvláštnejšieho kandidáta.

Komentár Jakuba Mihálika

Nie raz v nedávno skončenej sezóny sme aj my súčasný Manchester United Louisa van Gaala kritizovali. Pod Holanďanovým vedením sa stal mužstvom, ktoré nedokáže, ani vyhrávať (áno, aj napriek FA Cupu), ani hrať atraktívny futbal. Jeho zástancovia sa môžu brániť tým, že sa snažil o výstavbu mužstva, no tá sa viac ako výstavbe elitného futbalového klubu podobala výstavbe slovenských diaľníc. Na konci je síce pekná vízia, no trvá to strašne dlho a stojí to strašne veľa. 

Nie je preto prekvapivé, že sa van Gaal musel z Old Traffordu pobaliť. Veď aj sám musel vedieť, že kvôli svojmu veku, ale aj nízkej popularite v britskej verejnosti, nezačne v Divadle snov dvadsaťročnú éru. Sám hovoril, že tak, či onak skončí najneskôr v roku 2017.
Čo však prekvapivé je,  je meno jeho nástupcu. V čase písania tohto článku ešte nič oficiálne nie je, ale o tom, že by to mal byť José Mourinho, informujú aj „rýchlici“ na teletexte. 

No dobre, nie je to prekvapivé až tak úplne. Mourinho o práci na Old Trafforde sníval prakticky odkedy vyhral Ligu majstrov s FC Portom. Stále je považovaný za top trénera, je voľný, je to motivátor par excellence a ako jeden z mála môže byť „vzrušujúcim“ protipólom Jurgena Kloppa, ktorý si získal celú (nielen) Britániu a svojho arcirivala Pepa Guardiolu, ktorého Manchester City chystá definitívny útok na Real s Barcelonou.

Ale aj tak. Ak uplynulé tri sezóny United strávili budovaním kádra, skupovaním (často predražených) mladíkov a výchovou tých svojich, tak Josého angažovanie celé tri roky vymaže. Mourinho nie je „kloppovský“ typ trénera, ktorý pokojne strávi päť rokov budovaním kádra a šetrením každého eura, aby až potom mohol vyhrávať. Mourinho chce vyhrávať tu a teraz. Čo možno najviac. Preto pôjde mládež bokom a káder sa bude nanovo prestavovať. Ak sa vrátime k paralele s diaľnicami, United sa práve rozhodli, že v ďalšom volebnom období nebudú stavať nové úseky, ale opravia tie, ktoré už stoja.

Je všeobecne známe, že Mourinho a van Gaal sú priatelia. Teda, nie som si istý, či sú obaja podobného vzťahu schopní, ale určite sú tomu blízko. Do veľkej miery je Mourinho z čias Barcelony ovplyvnený van Gaalovou filozofiou a do veľkej miery sa jeho herný štýl podobá práve tomu van Gaalovmu. Ak bol teda jedným z dôvodov, prečo van Gaal odišiel, nepekný futbal v podaní Red Devils, mnoho sa toho nezmení. Nanajvýš k horšiemu.

Mourinhova taktická tvrdohlavosť nemôže dlhodobo United stačiť na City, Reds, Gunners či dokonca Spurs. A keď hovoríme o dlhodobosti, musíme si spomenúť aj na to, že Portugalčan v žiadnom svojom pôsobisku nevydržal viac ako tri roky, čo mimochodom bol jeden z dôvodov, prečo mu United neponúkli prácu už keď sa obzerali po nástupcovi Fergusona. 

Vo veľa smeroch mi spojenie United-Mourinho nedáva zmysel. Ale v niektorých predsa len áno. Ak Mourinho nie je tréner, s ktorým dlhodobo rátajú, ktorý by mohol vybudovať nový Manchester a ktorý by mohol hrať futbal, s ktorým by nároční fanúšikovia boli spokojní, je na Old Trafforde len pre jednu úlohu: Svojimi motivátorstvom naštartovať spiace talenty, priviesť veľké mená, ktoré sa posledné tri roky na Old Trafford báli chodiť, zažnúť v nich víťaznú iskru, aby tak nestratili v novej ére miliardovej Premier League krok s tými modernejšie pracujúcimi tímami. A potom pokojne po dvoch-troch sezónach odísť. Ak sú toto vzájomné očakávania United a Mourinha, tak well done. Ak nie, zvláštnejšieho nástupcu van Gaala si Red Devils nemohli vybrať.