Main Content

Niektoré prestupové kroky Slovana (zatiaľ) nedávajú logiku

nedeľa, 29. máj 2016 17:17 | Autor: Filip Chudý

Niektoré prestupové kroky Slovana (zatiaľ) nedávajú logiku
Niektoré prestupové kroky Slovana (zatiaľ) nedávajú logiku | zdroj: © TASR

Slovan Bratislava rozbehol letné zmeny v kádri vo veľkom. Oznámil menoslov až 17 hráčov, ktorí nemusia v klube pokračovať, pričom oznámil už aj mená prvých (staro)nových hráčov na budúcu sezónu. No niektoré ťahy nedávajú v tejto chvíli ešte veľký zmysel.

Komentár Filipa Chudého

Že sa niečo v belasej kuchyni bude diať, bolo viac-menej očakávané odvtedy, keď bolo jasné, že prvýkrát po troch sezónach bude Slovan bez trofeje. Hoci zrejme v každom inom slovenskom klube by po dvoch druhých miestach vyslovili so sezónou minimálne čiastočnú spokojnosť, v Slovane nič iné ako maximálna nespokojnosť zavládnuť nemohla. Ak má niekto 24 majstrovských titulov, 18-krát vyhrá národný pohár a celkovo má vo vitríne takmer polstovku významných trofejí na čele s veľkou európskou trofejou, tak toho druhé miesta nemôžu zaujímať.

Že tréner po sezóne odvolaný nebude, na to sme upozornili už po jeho angažovaní, v Slovane sa totiž už vlastne dlhodobo odvoláva vtedy, keď klub nenaplní očakávania v pohárovej Európe. Zmeny sa tak naplánovali v hráčskom kádri, a hoci väčšina z nich je očakávaná, u niektorých sa trochu rozum zastavuje.

Vedenie Slovana sa rozhodlo, že uvoľní Jakuba Podaného, čo je viac ako zvláštne. Vyše šesť rokov hľadali belasí ľavého obrancu, ktorý by bol oporou, no a keď ho nájdu, tak sa ho zbavia. S touto pozíciou má problém aj slovenská reprezentácia, pretože na ňu nemáme dostatok medzinárodne kvalitných hráčov. Bude veľmi zaujímavé sledovať, kto príde namiesto neho, pretože nájsť lepšieho ľavého obrancu ako Podaný, ktorý navyše bude chcieť hrať v slovenskej lige, môže byť problém.

Odchod Milinkoviča sa dá pochopiť z toho pohľadu, že už aj hráč potreboval zmenu, no aj tak lepšieho stredopoliara Slovan v tejto sezóne nemal, preto je trochu zarážajúce, že on išiel ako prvý. Odísť môže aj Vittek, ktorému skončila zmluva. Samozrejme, hráč má ešte ambíciu to zrejme naposledy vyskúšať v zahraničí, ale pre Slovan by mala byť letná priorita si ho udržať. Vittek síce takmer polovicu sezóny vynechal pre zdravotné problémy, ale aj tak bol najproduktívnejší hráč belasých v sezóne. No a druhým dôvodom, prečo by ho mal Slovan prioritne chcieť, je to, že v tejto chvíli sa jedná vlastne o najikonickejšieho odchovanca klubu, akého môže mať v kádri. Ak by odišiel, fanúšikovia by sa vlastne už nemali s kým stotožniť. Alebo chce Slovan kúpiť Hamšíka a Maka...?     

Kým v lete minulého roka nakúpil Slovan dobre, v zime už toľko šťastia nemal. Niektorých zimných posíl sa už zbavil, zostáva len trojica De Kamps, Scott, Pliatsikas. Kým Holanďan ukázal náznaky, že pre Slovan môže byť platným hráčom, Juhoafričan a Grék ani zďaleka nesplnili legionárske kritériá. Od Scotta hral určite lepšie Simovič, lenže odchádza Srb. No a mladý odchovanec Kotula ukázal minimálne to, čo aj Pliatsikas, no na hosťovanie má ísť on...

Na zozname tých, čo odchádzajú, sú z veľkej časti mladíci. Útočníka Matejku vytiahol ešte Galis a ten pod ním naznačil potenciál. Navyše Matejka pre Slovan aj dýcha, keď totiž mohol, chodil do kotla medzi fanúšikov. Nie je preto možno dvakrát rozumné sa zbaviť takého srdciara, v ktorom sa navyše skrýva zaujímavý potenciál. No a niečo podobné by sme mohli povedať aj o iných mladých hráčoch.

Smerom dnu už prišiel holandský krídelník De Sa, či bude skutočnou posilou, to sa ukáže až na ihrisku. No z hosťovania sa vracajú aj Soumah, Krnáč a zrejme aj Lásik. Kým u Krnáča sa to čakalo, zvyšné dve mená prekvapili. Soumah má síce veľký talent, ale jeho problémom je hlava. Dokým si to neusporiada v nej, pre Slovan nebude platným hráčom, no a podobný prípad je aj Lásik. Belasým obaja pomôžu jedine len vtedy, ak sa budú sústrediť len na futbal. Ak tomu tak bude, potom urobili funkcionári dobre, no ak nie, je to chyba. Odpoveď spoznáme tiež až na ihrisku.

Ivan Kmotrík ml. povedal, že v Slovane si zadefinovali presnú filozofiu herného prejavu, ktorou sa chcú prezentovať. Je ňou atraktívna ofenzívna hra, v ktorej má dominovať rýchlosť a priamočiarosť. Preto chcú v lete angažovať takýchto hráčov, čo im k tomu pomôžu, pričom vraj toto bude posledné prestupové obdobie, počas ktorého príde k veľkej obmene hráčov a väčšina posíl príde už v krátkom čase. Počkáme si teda na to, čo sa stane. Možno potom pochopíme, prečo skončil napríklad Podaný, prečo prestúpil Milinkovič, no a prečo Scott a spol. zostávajú, kým iní musia ísť preč. Zatiaľ totiž letné kroky Slovana nedávajú veľkú logiku, ale časom môžu, ak do belasej skladačky prídu presne vybrúsené časti, ktoré zapadnú na milimeter presne.