Main Content

Ligu majstrov čakajú zrejme zmeny, ktoré môžu zásadne zmeniť aj futbal

utorok, 31. máj 2016 12:58 | Autor: Filip Chudý

Ligu majstrov čakajú zrejme zmeny, ktoré môžu zásadne zmeniť aj futbal
Ligu majstrov čakajú zrejme zmeny, ktoré môžu zásadne zmeniť aj futbal | zdroj: © TASR

Prestížnu Ligu majstrov zrejme čaká významná novinka, ktorá sa týka aj hracieho času zápasov. Bohaté kluby chcú totiž ešte viac peňazí, preto sa chcú prispôsobiť trhom na iných kontinentoch.

UEFA nemá momentálne svojho šéfa, čo využívajú bohaté kluby a začínajú si robiť čo chcú. Týka sa to výkladnej skrine Ligy majstrov, ktorú od 2018/19 zrejme čakajú veľké zmeny o čom sa už debatovalo za zatvorenými dvermi počas víkendového milánskeho finále.

Bohatí členovia Asociácie európskych klubov (ECA) už dlhšie hovoria o tom, že by si založili vlastnú Super ligu, do ktorej by nikoho nepustili a hrávali len medzi sebou. A hoci sa im to zrejme nepodarí, už akoby pracujú na pláne B. Vďaka nemu by mali mať v Lige majstrov údajne garantované pozície veľké značky z najsilnejších líg, bez ohľadu na ligové výsledky.

Zásadná zmena by mala byť aj v tom, že Liga majstrov by sa hrávala aj cez víkendy, počas ktorých by sa mohlo začínať aj v skorších hodinách, čo vyhovuje ázijskému a americkému trhu. No tento krok by sa dotkol prakticky všetkých ligových súťaží, ktoré sa už od nepamäti hrávajú cez víkendy, no teraz by sa to muselo zrejme zmeniť. Tvrdý boj sa očakáva aj v rozdeľovaní príjmov z predaja televíznych práv. UEFA 32 účastníkom hlavnej skupinovej fázy vyčleňuje aktuálne 1,3 miliardy eur, ale kluby chcú viac.