Main Content

Cristiano Ronaldo - muž stvorený pre veľké okamihy

streda, 1. jún 2016 08:33 | Autor: Jakub Vaverka

Cristiano Ronaldo - muž stvorený pre veľké okamihy
Cristiano Ronaldo - muž stvorený pre veľké okamihy | zdroj: © TASR

Real Madrid v sobotu vyhral Ligu majstrov, rekordný jedenásty raz. Od tohto triumfu ubehlo niekoľko dní, prešiel istý čas, aby veľké emócie mierne ochladli, a aby si či už samotní aktéri alebo celá futbalová verejnosť uvedomili, čo sa to vlastne na milánskom San Sire udialo.

Real Madrid vyhrával po presnom zásahu kapitána Sergia Ramosa, no krátko pred koncom vyrovnal Belgičan Ferreira Carrasco a zápas smeroval do predĺženia. V pridanom čase sme gól nevideli a nasledovali pokutové kopy. V štvrtej sérii viedol Real Madrid, následne mohol vyrovnať Juanfran, ktorého strelu však zastavila tyč. Nadišla piata séria.

 V tej chvíli prišla ďalšia situácia, v ktorej mohol Cristiano Ronaldo potvrdiť kým je – mužom, pre veľké okamihy. CR7 kopal ako posledný z určených hráčov Merengues. Ak by premenil, Real by slávil rekordný triumf, ak nie, pokračovala by dráma a na koni by boli Rojiblancos. Penaltový špecialista nenechal nič na náhodu, Oblaka prekonal strelou, ktorá takmer trhala sieť a oslavy mohli začať. Po zápase Ronaldo prehlásil, že cítil, že môže rozhodnúť zápas, aj keď ho počas 120 minút na ihrisku prakticky nebolo vidieť a rozhodne nepodával sebe hodný výkon.

Portugalčan podľa svojich slov povedal koučovi Zidaneovi, aby išiel na pokutový kop až ako posledný. Išlo o riskantné rozhodnutie, za istých okolností sa deväť penált ani nemuselo kopať. Ako sa však hovorí, risk je zisk. Ronaldovi so Zidaneom tento ťah vyšiel a s odstupom času išlo o skvelý psychologický ťah. Oblak totiž vedel, že pokutový kop musí chytiť, inak je po všetkom. Avšak, stál proti nemu hviezdny Ronaldo, ktorý sa mýli z bieleho bodu len veľmi zriedka.

Finále Ligy majstrov 2016 teda potvrdilo, že rodák z ostrova Madeira je stvorený pre veľké chvíle. Potvrdil to už neraz a potvrdzuje to naďalej. Ani v jeho prípade sa však víťazná mentalita nerodila ľahko. Na Euro 2004, kedy ako tínedžer reprezentoval Portugalsko na domácom turnaji sa musel prizerať gréckej radosti po finálovom triumfe 0:1, sklamaný bol aj na MS 2006 v Nemecku a v slávnom penaltovom rozstrele medzi Manchestrom United a Chelsea v roku 2008 nepremenil penaltu.

Cristiano Ronaldo už ale mentalitu šampióna má. Práve víťazná mentalita rozhoduje zápasy akým bol aj finálový duel na San Sire. Penalty sú totiž lotéria, jednoducho musíte mať v hlave, že ich idete vyhrať a ono sa to podarí. Na prvý pohľad sa môže zdať, že neurobil nič extra, že iba premenil penaltu, avšak tlak na jeho pleciach bol obrovský. Portugalčan nemá za sebou ľahkú sezónu, v jej úvode bol kritizovaný za nepresvedčivé výkony, za pribúdajúci vek či za zlé vzťahy s prezidentom Perezom či trénerom Benitezom. Nevzdal sa.

 CR7 však zakončil ročník so 48 zápasmi, v ktorých skóroval 51- krát  a na 15 presných zásahov prihral. Neprajníci mu teda týmto pádom nemôžu povedať ani slovo. Teraz nás čaká Euro 2016, kde Cristiano Ronaldo povedie Portugalsku ako kapitán. Po 12 rokoch by chcel odpisovanú reprezentáciu „európskych Brazílčanov“ doviesť do finále. Ľahké to ale rozhodne nebude, európska špička je veľmi vyrovnaná. V skupine Portugalsko preveria Rakúsko, Island a Maďarsko. Na kontinentálnom turnaji víťazná mentalita jedného muža stačiť nebude, musí sa pridať celý tím. Tak ako to urobil Real Madrid v polovici ročníka 2015/2016 a na jeho konci slávil veľký úspech.