Main Content

Bezpečnostný manažér France: „Všetci vedia, čo robiť v prípade hrozby"

sobota, 4. jún 2016 08:05 | Autor: TASR

Bezpečnostný manažér France: „Všetci vedia, čo robiť v prípade hrozby"
Bezpečnostný manažér France: „Všetci vedia, čo robiť v prípade hrozby" | zdroj: © TASR

Bratislava 3. júna (TASR) - V súvislosti s finálovým turnajom futbalového EURO 2016 zabezpečuje komplexný servis týkajúci sa bezpečnosti pre slovenských hráčov, realizačný tím a ostatných členov slovenskej delegácie.

Bezpečnostný manažér SFZ Peter France v rozhovore pre TASR uviedol: "Koordinujem všetko čo sa týka bezpečnosti s organizátormi, UEFA, francúzskou i našou políciou, zástupcami mesta Vichy ako aj hotelovými manažérmi."

Absolvovali ste ako bezpečnostný manažér SFZ "workshopy" s organizátormi EURO. Koľko ich bolo a čo bolo ich náplňou?

"Štyrikrát som sa zúčastnil na pracovných rokovaniach priamo vo Francúzsku, dvakrát v Paríži a dvakrát vo Vichy. Ich náplňou bolo predovšetkým prehliadka všetkých priestorov, do ktorých sa dostane naša výprava, nastavenie a precizovanie bezpečnostných opatrení pre našu delegáciu a kooperácia s francúzskymi i našimi bezpečnostnými zložkami."

Na čo špeciálne vás upozorňovali organizátori, resp. mali nejaké požiadavky na slovenskú výpravu? Rozoberali sa s nimi aj otázky prípadnej hrozby teroristického útoku?

"Dostali sme komplexné informácie k bezpečnostným opatreniam a možným rizikám. Boli sme upozornení na viacero potenciálnych rizík a preberali sme aj čo v prípade možných mimoriadnych udalostí, ako vtedy postupovať, ako sú rozdelené kompetencie a právomoci a koho je potrebné kontaktovať."

Vo Francúzsku bude počas EURO stále výnimočný stav z obáv pred teroristickými hrozbami. Ovplyvní to, resp. ako slovenskú výpravu? O bezpečnosť slovenských futbalistov sa budú starať domáce zložky?

"Členovia slovenskej výpravy absolvovali preškolenie k prijatým bezpečnostným opatreniam počas prípravného kempu v Rakúsku. V rámci zabezpečenia bezpečnosti pre našu delegáciu budeme mať k dispozícii aj francúzske bezpečnostné zložky, ako aj našu súkromnú bezpečnostnú agentúru, s ktorou dlhodobo spolupracujeme a máme s ňou veľmi dobré skúsenosti aj z minulosti na MS JAR 2010."

Slovenská výprava bude mať tábor v kúpeľnom meste Vichy. Ako vyhovuje mesto, resp. hotelový komplex bezpečnostným potrebám?

"Hotelový komplex bol jedným zo cca 60 navrhnutých hotelov v rámci Francúzska, ktorý vyhovuje všetkým bezpečnostným potrebám."

Na MS 2010 v JAR sme zažili pri národnom tíme aj ochranku. Bude to tak aj teraz, resp. čo bude ich pracovnou náplňou?

"Našu delegáciu bude strážiť aj naša ochranka, pričom počet jej členov bude zdvojnásobený oproti štandardného zápasovému režimu. Jej úlohy sú stanovené v bezpečnostnom projekte. Nezanedbateľnou výhodou je aj fakt, že naši ochrankári dokonale poznajú režim fungovania reprezentačného tímu a sú s ním už dlhý čas."

Existuje, resp. nacvičovala reprezentácia aj nejaký protokolárny postup pri bezpečnostnej hrozbe?

"Bol vypracovaný bezpečnostný projekt, v ktorom sú stanovené postupy, samozrejme ich koordinácia bude na základe pokynov francúzskych bezpečnostných zložiek. Všetci vedia, čo majú robiť v prípade mimoriadnych udalostí."

Vo Francúzsku bude v spolupráci s Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) pôsobiť osem slovenských policajtov. Bude slovenská výprava s nimi v nejakom kontakte? Vedeli by v prípade potreby pomôcť?

"Áno, cezo mňa bude naša delegácia s nimi v kontakte, nielen telefonicky, ale aj priamo na zápasoch, kde budú nasadení. Intenzívne so zástupcami slovenskej polície komunikujeme a koordinujeme informácie a postupy."