Main Content

Francúzi hovoria o Kozákovi ako o kráľovi a aj rebelovi z Košíc

sobota, 4. jún 2016 12:23 | Autor: Filip Chudý

Francúzi hovoria o Kozákovi ako o kráľovi a aj rebelovi z Košíc
Francúzi hovoria o Kozákovi ako o kráľovi a aj rebelovi z Košíc | zdroj: © TASR

Tesne pred začiatkom Eura si v organizátorskej krajine šampionátu posvietili aj na nášho reprezentačného trénera. Vyzdvihujú jeho prácu a úspechy, ale tiež spomenuli aj jeho výstrelky z minulosti.

Francúzsky portál Footballski urobil pred Eurom rozsiahly článok o trénerovi slovenskej futbalovej reprezentácie Jánovi Kozákovi. Opisuje ho ako jedného z najúspešnejších slovenských kormidelníkov, no venuje sa tiež jeho životu a niektorým kauzám z jeho trénerskej kariéry. Detailne popisujú Kozákov život od úplných začiatkov až po súčasnosť.

Spomínajú všetky jeho hráčske a trénerské úspechy, medzi ktorými v minulosti vyčnieva to, že bol najlepším futbalistom Československa 1981, zahral si na MS a ME a ako tréner dostal 1. FC Košice do skupinovej fázy Ligy majstrov, aj keď v nej pre svoju povahu a názorové nezhody už mužstvo netrénoval.

„Slovensku sa podarilo kvalifikovať na Euro 2016 najmä vďaka trénerovi futbalovej reprezentácie Jánovi Kozákovi. Dokáže vynikajúco viesť a motivovať družstvo, je psychológ a taktik. Jeho pôsobenie v úlohe trénera je od začiatku absolútnym úspechom. Zostavil družstvo, na ktoré sa môže spoľahnúť a z ktorého dokáže vytiahnuť maximum,“ píše v spojitosti s týmto francúzskym článkom web dnes24.sk

Francúzi však neobchádzajú ani komplikovanú Kozákovu povahu a nazývajú rebelom z Košíc. Dôvody im vysvetľuje Alexander Vencel ml., ktorý žije vo Francúzsku. „Vždy bol iný – v prístupe k médiám, rozhodcom, ku všetkým. Je skutočným rebelom. Mnohí boli skeptickí, keď sa stal trénerom reprezentácie, ale podarilo sa mu presvedčiť hráčov, aby išli jeho smerom,“ povedal bývalý reprezentačný brankár.

Ale ako cituje francúzsky zdroj web dnes24.sk: „Je to muž, ktorý má na konte mnoho športových úspechov, ale zároveň je známy svojimi agresívnymi reakciami počas zápasov alebo po ich skončení.” V krajine usporiadateľov blížiaceho sa Eura tiež vytiahli dlhý rad Kozákových potýčiek, kde niekomu vynadal, alebo sa rovno pobil, za čo v jednom prípade skončil aj na súde.

No vďaka Kozákovi sa tiež Francúzi viac dozvedeli o Košiciach a aj Spišskej Novej Vsi, v ktorej Kozák pôsobil v začiatkoch svojej kariéry, keďže sa v článku opisujú krásy týchto miest.