Main Content

Ako je možné, že nemáme najlepší ligový futbal na svete?

sobota, 4. jún 2016 14:17 | Autor: Filip Chudý

Ako je možné, že nemáme najlepší ligový futbal na svete?
Ako je možné, že nemáme najlepší ligový futbal na svete? | zdroj: © TASR

Trochu v tieni prípravy našej reprezentácie na Euro sa ocitla správa, že v slovenskom klubovom futbale nastala ďalšia reorganizácia. Môžeme sa teda zrejme tešiť na ďalší rapídny nárast kvality...

Komentár Filipa Chudého

Vymenovať všetky reorganizácie v slovenskom futbale počas samostatnosti by bolo veľmi zdĺhavé, preto spomenieme len tú poslednú, ktorá bola zrejme najhlúpejšia zo všetkých. Pred tromi rokmi delegáti konferencie SFZ schválili rozšírenie druhej ligy na 24 účastníkov, pričom tá stratila celoštátny význam, keďže sa rozdelila na západ a východ. A to bol iba začiatok celého radu hlúpostí, ktoré z druhej ligy spravili neregulárnu súťaž.

Už pri postupe vznikla nepochopiteľná situácia, keď z tretej ligy skupiny východ nemohol postúpiť piaty Martin, ale štyri mužstvá v tabuľke za ním postúpili. Za všetko mohla demarkačná línia, ktorá rozdelila futbalové Slovensko na západ a východ, keď „západniari“ z Martina boli na zlej strane, kde už bolo plno. No stačilo len pár odohraných kôl novej sezóny, aby účastníci druhej ligy vyslovili nespokojnosť s jej kvalitou. A neprešla ani jedna celá sezóna a už bol podaný návrh na ďalšiu reorganizáciu tejto súťaže.

Aj sa o tom pred rokom v Žiline na konferencii Slovenského futbalového zväzu (SFZ) hlasovalo, ale neprešlo to, pričom treba podotknúť, že vtedy to bolo spojené aj s reorganizáciou Fortuna ligy. Proste zástupcov amatérskeho prostredia bolo viac, preto urobili napriek profesionálnej zložke, tak to na Slovensku proste je.

Ale prešiel ďalší rok, počas ktorého druhá liga opäť ukázala, že v súčasnom formáte je slovo neregulárna to najslušnejšie, aké ju vystihuje. Prípady Borčíc a Dolného Kubína urobili zo súťaže ešte väčšiu šaškáreň, pričom sa už zdalo, že to sa snáď asi ani nedá,.

V piatok sa v Bratislave konečne odhlasovalo, že z nej opäť bude celoslovenská súťaž, keď od sezóny 2017/18 bude mať 16 účastníkov. Ale ak si niekto myslí, že v tomto formáte vydrží dlhšie, ako model s dvomi skupinami, potom nežije na Slovensku. Už teraz je viac-menej jasné, že v najkratšom možnom čase sa bude počet 16 klubov v nej znižovať, pričom sa možno vrátime aj k tomu, čo bolo pred rozdelením na dve skupiny.

My sme už mali toľko reorganizácií na všetkých možných úrovniach, že je až neuveriteľné, že nemáme najlepší ligový futbal na svete. Veď podľa tých, čo to vždy odhlasovali, mala každá zmena pomôcť futbalu. No realita je trochu niekde inde. Matematicky povedané, ak odmocníme celkový počet slovenských futbalových reorganizácií, výsledné číslo je aj tak stále výrazne vyššie, ako skutočný počet reorganizácií, ktoré aspoň v niečom pomohli.

Problémom nášho futbalu sú funkcionári, ktorí nemyslia na dobro futbalu, ale len svoje, no a podľa toho tak aj hlasujú. Počul niekto o tom, že by nejaký funkcionár vyvodil osobnú zodpovednosť za to, že hlasoval napríklad za rozdelenie druhej ligy na dve skupiny? Lebo každý kto tak urobil, slovenskému futbalu výrazne ublížil. A keď niekto ubližuje nášmu futbalu, tak je logické, že by v ňom nemal pracovať. Môžeme vyhrať hoc aj Euro, no ak budú robiť v našom futbale funkcionári, ktorí skutočne nežijú pre futbal, dopredu sa nepohneme.