Main Content

Do NHL smeruje jedenásty Francúz. Bitku o žiadaného beka vyhralo New Jersey

nedeľa, 5. jún 2016 13:06 | Autor: Dávid Lech

Do NHL smeruje jedenásty Francúz. Bitku o žiadaného beka vyhralo New Jersey
Do NHL smeruje jedenásty Francúz. Bitku o žiadaného beka vyhralo New Jersey | zdroj: © TASR

Najlepšia hokejová liga sveta si pamätá desať francúzskych hokejistov. Po novom za more smeruje ďalší hokejista. Vôbec prvýkrát v histórii si v NHL zahrá aj francúzsky hokejista hrajúci na poste obrancu.

Len nedávno sa stal držiteľom Pekka Rautakallio Award určenú najlepšiemu obrancovi fínskej Liigy. Fínska najvyššia hokejová súťaž sa radí medzi najlepšie európske hokejové súťaže a kluby pôsobiace v krajine tisícich jazier sú známe prepracovaným defenzívnym systémom. O to viac je ocenenie pre francúzskeho reprezentanta cennejšie. Yohann Auvitu sa dlhé roky radí medzi opory národného tímu „galského kohúta.“

Už vlani počas svetového šampionátu 2015 pútal pozornosť niekoľkých klubov zo zahraničia. Ponuky na zmluvu sa ale 26-ročnému zadákovi začali sypať počas tohtoročných MS v hokeji v Rusku, kde v siedmich stretnutiach pozbieral tri body za asistencie a radil sa medzi najvyťaženejších hráčov svojho tímu.

Záujem o jeho služby prejavilo hneď niekoľko celkov. S ponukou kontraktu napokon uspeli predstavitelia New Jersey Devils, ktorí sa s rodákom z Ivry-sur-Seine dohodli na ročnom kontrakte v hodnote 792 500 USD. V prípade, že sa Auvitu v prvom tíme NHL nepresadí, v AHL bude poberať 70 000 amerických dolárov. Ďalších 132 500 USD si môže zarobiť na výkonnostných bonusoch a na jeho účet po podpise zmluvy ako bonus pribudlo ďalších 92 500 dolárov. Po vypršaní zmluvy sa stane obmedzeným voľným hráčom a prednostné právo na predĺženie zmluvy s francúzskym ofenzívne ladeným obrancom jeho súčasný zamestnávateľ.

Spoločne s Antoineom Rousselom z Dallasu Stars a Pierreom-Edouardom Bellemareom by mal patriť medzi trojlístok francúzskych hráčov, ktorí budú pôsobiť v najlepšej hokejovej lige sveta. Ak sa Auvitu presadí v zadných radoch amerického celku, stane sa vôbec prvým francúzskym hokejistom hrajúcim na poste obrancu, ktorý sa presadil v zámorskej profilige.