Main Content

Príprava na Euro splnila účel, futbalový svet nás berie po nej vážnejšie

nedeľa, 5. jún 2016 14:39 | Autor: Filip Chudý

Príprava na Euro splnila účel, futbalový svet nás berie po nej vážnejšie
Príprava na Euro splnila účel, futbalový svet nás berie po nej vážnejšie | zdroj: © TASR

Príprava našej reprezentácie na Euro sa skončila sobotným zápasom proti Severnému Írsku. A hoci v konečnom súčte budú rozhodovať výsledky vo Francúzsku, už dnes môžeme povedať, že sme sa pripravili dobre.

Komentár Filipa Chudého

Záverečná príprava slovenskej futbalovej reprezentácie sa chystala dlhé mesiace. Boli to nekonečné hodiny práce ľudí okolo národného tímu, ale dnes možno povedať, že to stálo za to. Dovolíme si totiž povedať, že na európsky šampionát vo Francúzsku sú naši chlapci pripravení.

Síce sa vyskytli aj nejaké problémy, medzi ktorými vynikali tie zdravotné, ale je prakticky nemožné, aby 23 hráčov z ideálneho kádra bolo stopercentne pripravených v jeden čas. My sme na tom boli ešte pomerne dobre, keďže z predstáv Ján Kozáka vypadol pre zranenie iba jediný hráč, ktorým bol Róbert Vittek, no a otáznik visí ešte nad Tomášom Hubočanom. Viac by nás samozrejme potešilo to, ak by sme takéto problémy vôbec nemali, ale to je futbalový život.

Mierny škrt cez rozpočet nám urobilo aj to, že v jarnej časti približne tretina nášho kádra toho veľa nenahrala. No práve aj na toto slúžila záverečná príprava, aby sa tí hráči, ktorí nemali práve ideálnu klubovú pohodu, dokázali v hlave prepnúť na pozitívnu vlnu, čo sa z veľkej časti podarilo, aj keď ešte nejaké výpadky vidieť, ale to sa do Eura ešte doladí.

Hoci sme mali len tri prípravné stretnutia, v ktorom to proti Gruzínsku malo len akési charakter šance pre druhú vlnu, aj tak možno povedať, že sme stihli zamotať nielen súperom hlavy. Najlepšie o tom hovorí to, že kým na začiatku prípravy sme boli pre svet jeden z najväčších outsiderov turnaja, po nej sme už zrazu možný čierny kôň. V zahraničných stávkových kanceláriách kurz na naše víťazstvo na Eure klesol takmer štvornásobne, inak povedané, v ich očiach futbalového sveta sme toľkonásobne išli nahor.

Navyše sme v príprave ukázali, že nás svet nemôže vnímať ako len mužstvo s pevnou obranou, ktoré hrá na brejky. My sme totiž v príprave na Euro naznačili, že sme schopní hrať aj kombinačne s dominantným držaním lopty. Máme už aj dva základné systémy hry, keď k 4-2-3-1 sme pridali 4-1-4-1, nehovoriac o tom, že oba vieme modifikovať vďaka rôznej špecifikácii hráčov. Čiže súper nás prečíta najskôr len vtedy, keď uvidí hodinu pred zápasom našu zostavu na papieri, no je možné aj to, že až po zápase, keď bude na videu rozoberať, ako sme ho dokázali prekabátiť.

Naozaj nezávidíme našim súperom ich situáciu pred zápasmi s nami, pretože budú musieť možno len hádať, čo na nich chystáme. Ale to je len dobre, v minulosti sme totiž vo väčšine prípadov boli my tí, ktorí sme nevedeli, čo súper na nás chystá. Pripravení na Euro teda sme, nemáme sa čoho báť, stačí naše kvality potvrdiť na francúzskych trávnikoch, no a potom sa budeme usmievať ešte viac.