Main Content

Francúzsko - futbalová krajina, čaká na úspech 10 rokov. Prečítajte si jej profil

pondelok, 6. jún 2016 10:29 | Autor: TASR

Francúzsko - futbalová krajina, čaká na úspech 10 rokov. Prečítajte si jej profil
Francúzsko - futbalová krajina, čaká na úspech 10 rokov. Prečítajte si jej profil | zdroj: © TASR

Bratislava 6. júna (TASR) - Futbalové úspechy Francúzska, množstvo osobností, ktoré svetovému futbalu Francúzsko dalo, ale aj turnaje svetového významu konané v tejto krajine sú jednoznačným dôkazom, že Francúzsko je jednou z najfutbalovejších krajín Európy. Doteraz žiadna krajina nehostila európsky šampionát trikrát a práve Francúzsko toto tvrdenie zmení.

Už premiérové majstrovstvá Európy v roku 1960 sa konali v "krajine galského kohúta" a Francúzi si organizáciu ME zopakovali aj v roku 1984. Aktuálny šampionát starého kontinentu tak bude už tretím na francúzskych trávnikoch. Dvakrát turnaj hostili Taliansko a Belgicko. Francúzsko takisto v rokoch 1938 a 1998 usporiadalo svetový šampionát. Vo Francúzsku sa už päťkrát hralo aj finále Ligy majstrov, naposledy v sezóne 2005/2006, keď Barcelona zdolala Arsenal Londýn 2:1.

Úspechy na vrcholných podujatiach

Francúzski futbalisti sú zatiaľ poslednými, ktorým sa podarilo získať titul majstra sveta v domácom prostredí. Podarilo sa im to v roku 1998, keď v pamätnom finále zdolali Brazíliu dvomi gólmi Zinedina Zidana a jednom Emanuela Petita 3:0. Pre Francúzov je to dodnes jediný titul majstrov sveta. Z triumfu na majstrovstvách Európy sa tešili dvakrát - v rokoch 1984 (tiež vo Francúzsku) a v roku 2000, keď silná generácia nadviazala na triumf spred dvoch rokov na MS. Aj vďaka domácemu prostrediu budú Francúzi opäť patriť k favoritom turnaja. Na prelome milénia dominovali svetovému futbalu a generácia výnimočných hráčov na čele so Zinedinom Zidanom získala mnoho cenných úspechov. V roku 2006 Francúzi prehrali MS s Talianskom a práve vo finálovom zápase sa zrodila pamätná Zidanova "hlavička" na Marca Materazziho. Odvtedy však "Les Bleus" na cenný kov z vrcholného podujatia čakajú.

Osobnosti

Spomínaný Zidane je jednou z najväčších osobností francúzskej futbalovej histórie. V rokoch 1998, 2000 a 2003 sa stal Hráčom roka podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), s Francúzskom vyhral MS aj ME a podľa UEFA Golden Jubilee Poll sa stal v roku 2004 najlepším európskym hráčom uplynulých 50-tich rokov. Francúzsko dalo svetovému futbalu veľké množstvo ďalších významných osobností, ktorých výpočet by zabral osobitný článok. K najvýznamnejším patria Eric Cantona, David Ginola, Thierry Henry, Laurent Blanc, Didier Deschamps a najmä Michel Platini. Ten je dodnes najlepším strelcom v histórii majstrovstiev Európy. Jeho deväť presných zásahov zatiaľ nikto neprekonal. Platiniho strelecký rekord je o to zaujímavejší, že všetkých svojich deväť gólov dosiahol na jedinom šampionáte - v roku 1984 na domácich ME vo Francúzsku, na ktorých svoju krajinu doviedol v pozícii kapitána k titulu majstrov Európy. Po ukončení aktívnej kariéry pôsobil ako tréner a neskôr sa stal prezidentom UEFA.

Francúzska liga

Francúzska najvyššia súťaž Ligue 1 patrí k najlepším v Európe. V rebríčku najkvalitnejších líg podľa Medzinárodnej federácie futbalových historikov a štatistikov jej patrí siedme miesto, z toho piate v Európe. V súčasnosti v nej dominujú hráči parížskeho Saint-Germain, ktorí sa v sezóne 2015/2016 radovali zo štvrtého majstrovského titulu v rade a šiesteho celkovo. Svoj štvrtý titul v sérii spečatili naozaj štýlovo, keď na ihrisku Troyes vyhrali vysoko 9:0.

Francúzsky tím

Jedna z najväčších legiend francúzskeho futbalu Didier Deschamps je v súčasnosti hlavným trénerom "Les Bleus". Pri zostavovaní kádra pre domáci šampionát vynechal útočníka Karima Benzemu, ktorý je obvinený z napomáhania pri vydieraní reprezentačného spoluhráča Mathieua Valbuenu. Ten, mimochodom, tiež v nominácii chýba. Deschamps bol kapitánom Francúzska pri tituloch z MS a ME v rokoch 1998 a 2000. Deschamps sa bude spoliehať na viacero hráčov nastupujúcej generácie francúzskych futbalistov. K oporám tímu by mali patriť brankár Lloris z Tottenhamu, stredopoliar Pogba z Juventusu Turín a útočníci Antoine Griezmann z madridského Atletica s Olivierom Giroudom z Arsenalu Londýn.