Main Content

Z Arsenalu sa Leicester nedá urobiť

pondelok, 6. jún 2016 11:16 | Autor: Jakub Mihálik

Z Arsenalu sa Leicester nedá urobiť
Z Arsenalu sa Leicester nedá urobiť | zdroj: © TASR

Do potvrdenia prestupu Jamieho Vardyho do Arsenalu ostávajú asi len hodiny, prípadne dni. Wenger má záujem aj o Mahreza a Kanteho.

Ešte nikdy neskompletizoval francúzsky „guru“ Arsenalu taký nákup takéhoto typu. Ak sa naozaj potvrdí prestup Jamieho Vardyho, stane sa najdrahším hráčom v pomere k veku, akého kedy Wenger do Arsenalu priviedol. V budúcej sezóne oslávi už tridsať rokov a Gunners zaňho zaplatia okolo 30 miliónov eur. Trojnásobne viac, ako zaplatili za akéhokoľvek hráča približne vo veku Vardyho. Nuž, ale dobre. Arsenal je v súčasnosti celkom v inej ekonomickej situácii, navyše, niekdajší outsider v drese veľkoklubu prinesie do klubu nemalé reklamné príjmy. Z ekonomického uhla pohľadu nie je Vardyho prestup najväčšou katastrofou. 

Iste, jeden z hrdinov Leicesteru si veľký prestup zaslúži. Transfer do veľkoklubu je perfektným zavŕšením perfektného príbehu. Avšak, Wenger bude mať čo robiť, aby to prestupom nekončilo a Vardy svoju cenu dokázal aj na ihrisku. 

Totiž, prvé, čo nám napadne pri spojení Vardy – Arsenal je, že Gunners nie sú Leicester. Jamie v uplynulej sezóne vystrelil ako raketa na futbalové nebo kvôli systému, ktorý The Foxes presadzovali. Vardy mal na hrote útoku neskutočnú voľnosť, pretože celý obranny blok Leicesteru operoval hlboko, až v okolí šestnástky. Tridsať-štyridsaťmetrové pasy z hĺbky poľa štartovali Vardyho trysky a on sa svojou agresívnosťou a rýchlosťou dokázal dostať cez súperových stopérov. Arsenal hrá celkom iným spôsobom hry, s veľkým držaním lopty a neúnavnou kombináciou, čo by mohlo vo Vardyho prípade odhaliť jeho menšie technické nedostatky. 

Samozrejme, Vardy môže priniesť do kabíny Arsenalu pozitívne veci. Buldočiu vôľu víťaziť, ktorá technikom vo Wengerovom tíme chýbala. Góly, rýchlosť, tvrdosť. Ale len v ideálnom prípade. V systéme, ktorý mu bude vyhovovať. A možno nie hneď.Navyše, bude Vardy vôbec útočníkom číslo jeden? Vytlačí Oliviera Girouda, ktorému uplynulá sezóna vyšla nad očakávania a zdá sa, že zažiari aj na Eure v drese domácej reprezentácie? Je Vardy len drahým náhradníkom? A vie sa vôbec s takouto rolou vyrovnať?

Zdá sa mi, že táto Wengerova kúpa výsledkom momentálnej  (absolútne zaslúženej) popularity anglického útočníka. „Panic buy“ pre kouča, pre ktorého to môže vo veku 66 rokov byť posledná sezóna na lavičke londýnskeho klubu, a teda poslednou šancou na titul. Koniec koncov, v lete 2017 mu končí na Emirates Stadium zmluva.

Ak by Arsenal siahol najprv po Riyadovi Mahrezovi alebo N´Golo Kantém, malo by to z pohľadu hry Gunners väčší zmysel. Avšak aj tieto nákupy by sa dali spochybniť. Na pozíciu Kantého totiž priviedli dlho vytúženého Granita Xhaku a na pravom krídle, ktoré obhospodaruje Mahrez, pomerne často hráva Alexis Sánchez. Vardy je ale spomedzi týchto troch prestupových cieľov Arsenalu najmenej vhodným hráčom pre systém Arsena Wengera. 

Je prirodzené, ak sa kluby zaujímajú o hrdinov, ktorí v drese Leicesteru napísali jeden z najzaujímavejších príbehov histórie futbalu. Avšak kluby by ich nemali skupovať len preto, že je to v kurze a preto, že môžu. Leicester je len jeden a ani ten najlepší anglický klub neprevezme jeho auru tým, že skúpi jeho najväčšie hviezdy. Na to treba pamätať.