Main Content

Ak sa chce vrátiť do NHL, musí si za to zaplatiť. Český útočník má kuriózny problém

utorok, 7. jún 2016 14:06 | Autor: Dávid Lech

Ak sa chce vrátiť do NHL, musí si za to zaplatiť. Český útočník má kuriózny problém
Ak sa chce vrátiť do NHL, musí si za to zaplatiť. Český útočník má kuriózny problém | zdroj: © TASR

V NHL si postupne budoval renomé komplexného útočníka, no keď prišlo na radu vyjednávanie novej zmluvy, s klubom sa nedohodol a odišiel do KHL. Po sezóne plánoval návrat, no nekompromisní Rusi ho nechcú pustiť – iba ak si za to sám zaplatí.

28-ročný center Vladimír Sobotka sa po sezóne 2013/2014 nedokázal dohodnúť s vedením svojho terajšieho zamestnávateľa zo Saint Louis Blues na podmienkach nového kontraktu. Ako keby na truc tak odišiel do najlepšej európskej hokejovej ligy, kde začal obliekať dres Avangardu Omsk. Po dvoch ročníkoch, v ktorých v KHL potvrdil svoje kvality, sa rozhodol, že sa vráti za „veľkú mláku.“

Americkému tímu je totiž zaviazaný odohrať ešte jeden ročník podľa starej zmluvy, ktorá ešte stále ostáva v platnosti. Avangard Omsk ale o jeho odchode nechce ani len počuť a vedenie klubu s ním ráta aj pre nadchádzajúci ročník.

Pravdou je, že Sobotka sa ruskému klubu upísal na tri roky a tak je s účastníkom Kontinentálnej hokejovej ligy zmluvne viazaný do leta 2017. Pri jeho odchode na starý kontinent sa však hovorilo o tom, že klub mu kedykoľvek umožní návrat do zámoria – vo svojom kontrakte ale takýto dodatok nemá. „O svojej budúcnosti zatiaľ neviem skoro nič – či budem v Amerike alebo zostanem v Rusku. Nechcem riešiť problémy, čo boli. Chcem to ešte nechať tak a uvidíme ako to všetko dopadne,“ cituje slová rodáka z Třebíča web hokej.cz.

Prezident Avangardu Omsk Vladimir Šalajev ale o odchode ofenzívnej opory svojho tímu nechce ani len počuť: „Som prekvapený, keď čítam komentár generálneho manažéra St. Louis o tom ako sa chystá zistiť postavenie Sobotku v KHL. Informácie sú pritom otvorené. Sobotka je naším hráčom a ak chce preč, musí sa vykúpiť,“ nekompromisne vyhlásil šéf ruského celku.

Obetuje český útočník státisíce dolárov, aby mohol odísť do zámoria? Pri vykúpení sa spod zmluvy rozhodne nejde o nízku čiastku. Zdá sa, že po dlhšom čase je hokejový svet opäť svedkom nezhôd medzi NHL a KHL. „Každý rok čítame o tom, ako Sobotka odíde do NHL. Nikdy sa to pritom nenaplní. Je nám ľúto, že sa nikto nezaoberá tým, či to hráč môže urobiť, keď je u nás pod zmluvou,“ dodal Šalajev.

Vladimír Sobotka vyjadril svoj záujem vrátiť sa do najlepšej hokejovej ligy sveta a jeho zástupcovia mali v uplynulých dňoch jednať o možnosti jeho návratu za more. „So Sobotkom sme v neustálom kontakte, sledujeme proces jeho uzdravovania po operácii a čakáme, že v budúcej sezóne potiahne naše mužstvo. Takého borca Omsk potrebuje, center ako je on v KHL nie je. A myslím, že ani nebude. Vladimíra považujem za kľúčového hráča, cez neho je tvorená hra celého tímu. Sme si istí: Sobotka bude hrať v budúcom ročníku za Avangard!,“ tvrdí ruský celok.

Konečný ťah je ale stále na českom hráčovi. Ten stále môže zvážiť spomínané vykúpenie spod zmluvy, ktoré naposledy vyšlo Sergeja Plotnikova na slušných 500 000 USD. Ruský krídelník sa vlani vykúpil spod zmluvy v Lokomotive Jaroslavľ a upísal sa Pittsburghu Penguins.