Main Content

Slovenské kluby si vyberajú trénerov amatérskym spôsobom

utorok, 7. jún 2016 17:40 | Autor: Filip Chudý

Slovenské kluby si vyberajú trénerov amatérskym spôsobom
Slovenské kluby si vyberajú trénerov amatérskym spôsobom | zdroj: © TASR

Je to krátke, ale za to mimoriadne horúce futbalové leto. Kým slovenský reprezentácia sa pripravovala na Euro, v našich kluboch nielenže pripravovali letné prípravy, ale aj vo veľkom menili trénerov.

Komentár Filipa Chudého

Trochu v tieni blížiaceho sa Eura, ktoré uzavrie túto futbalovú sezónu, sa začala na Slovensku vlastne už nová sezóna. Veď tretina klubov našej najvyššej súťaže má po dovolenkách a začala sa pripravovať na ďalší súťažný ročník. A hoci letná pauza trvala krátko, z trénerského hľadiska sa toho udialo viac ako dosť.

Najväčším šokom bolo to, že v Myjave úspešný Norbert Hrnčár sa rozhodol prijať ponuku Ružomberka. Dobrovoľne sa tak vzdal toho, že si vyskúša účasť v Európskej lige, čo je vlastne zatiaľ jeho najväčší trénerský úspech. No ak sa na to pozrieme hlbšie, dá sa to pochopiť. S Myjavou by išiel už ťažko vyššie. Maximálne sa s ňou dalo uhrať o zopár bodov viac, ale ani to by na druhé miesto nestačilo. To Ružomberok sa nachádza z finančného hľadiska medzi našimi poprednými klubmi. Ambiciózny majiteľ patrí medzi najbohatších Slovákov, pričom stále vyžaduje minimálne európske priečky. Že sa to dlhodobo nedarí a situácia v klubovej kuchyni sa mení každú chvíľu, je už vec druhá. Hrnčár teda vie, že ak ho nevyhodia počas sezóny, potom bude s Ružomberkom v tabuľke vysoko.

Tento jeden presun znamenal, že sa uskutočnili rovno dve trénerské zmeny. Ladislav Pecko sa presunie v Ružomberku na inú funkciu, no na kopaniciach ešte trénera hľadajú. Aj preto začali prípravu bez trénera, čo je aj v našich končinách netypické, hoci sme tu, čo sa týka trénerov, zažili už pomaly asi všetko. Miesto v Myjave je lákavé, veď okrem Európskej ligy tam nový tréner nájde aj dobre pripravený tím, až sa tlačí na jazyk, že už ho môže len pokaziť. Či to už bude Mikuláš Radványi, alebo niekto iný, čaká ho trochu zradná práca.

Trénera menili aj v Trnave, teda ak sa na to pozrieme oficiálne, ako v normálnom svete. Martin Rusňák totiž odišiel s reprezentáciou ako kondičný tréner do Francúzska, pričom sa odtiaľ, verme tomu, tak skoro nevráti. Preto museli Trnavčania hľadať nového hlavného trénera, keďže reálne hrozí, že Rusňák bude v čase prvého zápasu Trnavy ešte na Eure, no a čo potom? Hoci je každému úplne jasné, že trénerom bude Miroslav Karhan, ten ním byť oficiálne nemôže. A tak do Trnavy priletel z Trenčína okľukou cez Dunajskú Lužnú Ivan Vrabec, ktorý si funkciu rozprávača na tlačovkách, pardon, hlavného trénera, vyskúšal už v AS. Trnavu neodradilo ani to, že Trenčín ho vyhodil hneď, ako Ševela dostal licenciu, ba možno ju to aj motivovalo Vrabca angažovať.

Nového trénera má aj Dunajská Streda. Hoci si majiteľ klubu Oszkár Világi a tréner Tomislav Marič v decembri ešte hrkútali a predlžovali zmluvu, stačilo pár prehier a všetko je inak. Klubu má najnovšie ako hlavný tréner pomôcť Krisztián Németh, ktorý ho už v minulosti viedol. Síce má jednu z najhorších, ak nie najhoršiu bilanciu, ale na jeho obranu, to bolo v trochu iných časoch. No ako dlho vydrží, je aj tak otázne.

Rýchlu posezónnu zmenu urobili aj v Zlatých Moravciach. Libora Fašianga nahradil Peter Gergely. Že mu to veľmi nešlo v Myjave a ani v Šali, vedenie asi nezaujíma. Presvedčilo ich naopak to, že v Dubnici bol akýmsi dievčaťom pre všetko, keď stíhal byť funkcionárom a aj trénerom, ba možno aj niečím iným. No a keďže aj ViOn bude pri šetriacom režime potrebovať viac ľudí, čo dokážu robiť viac vecí naraz, Gergely je ideálna voľba. Ale či vydrží byť ideálnou celú sezónu, to je už o niečom inom.

Trénera menia aj v Senici. Juraja Sabola, ktorý dokázal nájsť neuveriteľné množstvo pozitív v tom, že nevyhrali od novembra, vlastne musí byť vďačný vedeniu klubu, že to s ním vydržalo až do konca. Jeho nástupcom sa stal Čech Aleš Čvančara. Ak ste o ňom nikdy nepočuli, ani sa nečudujeme, veď ste nemali poriadne ani odkiaľ. Nízkorozpočtový český tréner do nízkorozpočtového klubu. Sme zvedaví, čo ukáže, ale podotýkame, ak nebude lepší ako domáci, nemá tu čo robiť. Legionárske pravidlá platia aj pre trénerov.

Nového trénera majú už aj Michalovce. Stanislava Grigu uťahalo necelých päť mesiacov práce na Zemplíne, preto si vraj už potrebuje opäť oddýchnuť. Veď od jeho konca v reprezentácii to bolo len vyše dva a pol roka... Jeho nástupcom je bývalý asistent Anton Šoltis, ktorý už toho „poasistentoval“ požehnane, preto si šancu asi aj zaslúži. Otázne je len to, ako ju využije, skladať účty bude totiž už hlavne on.

Skalica síce vypadla, ale oficiálne druholigová bude až vtedy, keď bude mať do druhej ligy odklepnutú prihlášku. Čiže vlastne aj pri nej môžeme hovoriť o trénerskej výmene v najvyššej súťaži. Navyše je ešte otázne, kto ju nahradí, lebo akoby sa nikomu nechcelo...

Zhrnuté a podčiarknuté, trénerskú otázku riešili počas leta v šiestich kluboch, ak prirátame aj Skalicu, potom v siedmich. Ku cti našim klubom slúži, že s výnimkou Trnavy počas jari nevykopli žiadneho trénera. No zároveň sa núka otázka, aká je to v našich kluboch koncepcia, resp. ako prebieha výber vhodných trénerov na koncepčnú prácu? Podobné zmeny, aj počtovo, sa totiž v našich kluboch dejú prakticky každú sezónu. Preto je odpoveď na predchádzajúcu otázku jednoduchá. Nedostatočná a amatérsky!