Main Content

Hossova klesajúca produktivita má drvivý vplyv na výsledky Chicaga

piatok, 10. jún 2016 11:24 | Autor: Dávid Lech

Hossova klesajúca produktivita má drvivý vplyv na výsledky Chicaga
Hossova klesajúca produktivita má drvivý vplyv na výsledky Chicaga | zdroj: © TASR

V zámorí neprestali hľadať dôvody neúspešnej sezóny Chicaga Blackhawks. Obhajca titulu vypadol v prvom kole play-off a to napriek tomu, že sa dlhé roky radí medzi najlepšie hokejové kluby sveta. Objavil sa taktiež názor, že výsledky tímu výrazne ovplyvňuje hra Mariána Hossu, ktorému aktuálny ročník nevyšiel podľa predstáv.

Marián Hossa si v 64 stretnutiach sezóny 2015/2016 do štatistík pripísal len 33 kanadských bodov. Na podobnú produktivitu sme u slovenského krídelníka zvyknutí nikdy neboli. Menej bodov pozbieral len vo svojej nováčikovskej sezóne v drese Ottawy Senators v ročníku 1998/1999.

Pri hlbšom pohľade do štatistík si nejeden hokejový fanúšik uvedomí, že Hossova hra a produktivita je pre Chicago Blackhawks doslova kľúčová a jeho výkony majú omnoho väčší dopad na hru „jastrabov“ ako si mnohí myslia.

Vzhľadom k pokročilému hokejovému veku rodáka zo Starej Ľubovne pritom možno očakávať, že produktivita obávaného kanoniera výrazne nenarastie ani v budúcej sezóne, čo by mohlo mať podľa novinára Davida Tewsa devastujúci dopad na hru tímu i samotného kapitána Jonathana Toewsa.

Hra a výkonnosť Hossu ovplyvňuje najviac práve hru lídra Chicaga Blackhawks Jonathana Toewsa. „Hossa a Toews pravidelne posledné tri roky nastupovali v elitnej formácii Chicaga a väčšinu času na ľade strávili spoločne. Sila, zručnosť a neskutočná obranná hra oboch hráčov znamenala, že dvojica bola schopná „vygumovať“ súperových elitných hráčov a vzápätí ešte vytvárať ofenzívne akcie. Našťastie obaja hráči si ich svetovú defenzívu udržali aj v sezóne 2015/2016, no neustála hra po svojom boku znamenala, že prípadný pokles produktivity jedného hráča, bude mať dopad aj na produktivitu spoluhráča,“ píše sa na webe thehockeywriters.com.

Redaktor Tews vychádza z pokročilých Corsic štatistík, ktoré jeho tvrdenia potvrdzujú. Na tomto obrázku vidíme graf posledných troch sezón, kde je zaznamenaná produktivita Patricka Kanea, Mariána Hossu a Jonathana Toewsa v 15-zápasových intervaloch. Kým Kane vystriedal po svojom boku viacerých spoluhráčov a vždy bodoval prakticky pravidelne, Toewsova produktivita často záležala od výkonnosti Hossu a naopak.


(zdroj obrázka: corsica.hockey)

Tews si taktiež myslí, že podobný pokles produktivity budú môcť fanúšikovia Blackhawks badať aj v nasledujúcom ročníku, čo môže mať veľmi negatívny dopad na hru klubu z veterného mesta, ktoré tak bude mať už len jednu skutočne produktívnu formáciu v zložení Panarin, Anisimov, Kane. „Bude to stačiť?“ pýta sa novinár a sám si zároveň odpovedá: „Úprimne si nemyslím, že to bude stačiť, hoci stále tvrdím, že najväčším nedostatkom tímu Stana Bowmana je defenzíva, klub by mal priviesť do tímu aj jedného hráča k Toewsovi a Hossovi.

Ofenzívu Chicaga by mohli oživiť mladíci Teuvo Teräväinen, Tyler Motte či Vincent Hinostroza. Ich produktivita pre nasledujúci ročník je ale vo hviezdach. „Tak či onak, je jasné, že neodvratný úpadok Mariána Hossu bude mať omnoho väčší dopad ako len na jeho štatistiky: bude to mať dopad na Jonathana Toewsa a taktiež dramatickým spôsobom to zasiahne aj zvyšok tímu,“ uzatvára svoju analýzu David Tews.