Main Content

Talentovaný Rus obviňuje klub NHL: Úmyselne sa zbavujú Rusov

sobota, 11. jún 2016 13:43 | Autor: Dávid Lech

Talentovaný Rus obviňuje klub NHL: Úmyselne sa zbavujú Rusov
Talentovaný Rus obviňuje klub NHL: Úmyselne sa zbavujú Rusov | zdroj: © TASR

Už v minulosti sa o ňom začalo hovoriť ako o veľkom brankárskom talente. Hokejovo ďalej rástol v zámorí, no teraz sa vracia do rodnej krajiny. Dôvodom je fakt, že klub sa podľa jeho vlastných slov cielene zbavuje Rusov. Správanie jeho celku bolo voči Rusovi podľa rozprávania talentovaného brankára minimálne divné.

Azda najväčšie úspechy prežil v ruskej juniorskej reprezentácii. V rokoch 2012 a 2013 predvádzal v bránkovisku ruskej zbornej vynikajúce výkony a so spoluhráčmi sa radovalo zo zisku bronzovej i striebornej medaily. Rodák z Kazane nebol nikdy draftovaný, no jeho výkony presvedčili predstaviteľov Buffala Sabres, aby s ním uzatvorili zmluvu.

V NHL stihol odchytať len jedno stretnutie a po šiestich rokoch strávených v zámorí sa Andrej Makarov rozhodol vrátiť do rodnej krajiny. Podľa slov ruského brankára sa totiž jeho celok cielene zbavuje ruských hokejistov. „Nie je to o vašich zručnostiach. Všimli ste si, že postupne odišli všetci Rusi? Ja som ostal ako posledný. A teraz tiež končím,“ nechal sa počuť rozčarovaný Makarov pre sport-express.ru.

Kde bol najväčší problém? Ruský brankár výkonnostne na farme Buffala v Rochestri Americans zatienil svojich dvoch konkurentov Nathana Lieuwena i Linusa Ullmarka. Prvý menovaný ochytal 28 duelov s 90,9-percentnou úspešnosťou zásahov a v priemere inkasoval 2,91 gólov na zápas. Ullmark nastúpil rovnako do 28 duelov, udržal si len 90,2-percentnú úspešnosť zásahov a priemerne inkasoval až 3,41 gólov na zápas. Makarov pritom odchytal najmenšiu porciu zápasov – 22. A to napriek faktu, že jeho štatistiky boli omnoho lepšie (91,6%, priemer 2,83). „Odohrať len 22 zápasov v mojom veku? S tým nemôžem byť spokojný,“ čertí sa ruský brankár, ktorý podľa dostupných informácií odíde do moskovského Spartaku.

Aby toho nebolo málo. Svojím ďalším vyjadrením Makarov úplne šokuje: „Viackrát mi pridelili vlastnú kabínu. Nechceli, aby som bol so zvyškom mužstva. Chlapci v kabíne vtipkovali, že som vraj taká hviezda, že mám vlastnú kabínu. Žiadna výhoda v tom ale nebola,“ popisuje pri najmenšom divné praktiky na farme Sabres v AHL.

Po šiestich rokoch sa tak podľa všetkého vráti do rodnej krajiny, kde by mal zbierať skúsenosti v Kontinentálnej hokejovej lige. Na svojom pôsobení v USA ale predsa našiel aspoň nejaké pozitívum: „Aspoň som sa naučil anglicky.“ Pamätať si s určitosťou bude aj svoj prvý a zatiaľ jediný zápas v NHL, ktorý mu ale nevyšiel podľa predstáv. 4. apríla 2015 sa postavil do bránkoviska „šablí“ na ľade New Yorku Islanders. Buffalo však prehralo 0:3. Na Makarova smerovalo 36 striel, z toho 33 úspešne kryl.