Main Content

NHL chystá veľkolepé oslavy storočnice. Hrať by sa malo na námestí!

nedeľa, 12. jún 2016 14:11 | Autor: Dávid Lech

NHL chystá veľkolepé oslavy storočnice. Hrať by sa malo na námestí!
NHL chystá veľkolepé oslavy storočnice. Hrať by sa malo na námestí! | zdroj: © TASR

Každý hokejový fanúšik to pozná. Stačilo vyjsť kdekoľvek na ulici, vziať so sebou loptičku a hokejku a od rána do večera sa hrať na svoje hokejové idoly. Podobný nápad chce zrealizovať aj vedenie NHL, ktoré začalo pracovať na organizácii zápasu NHL v rámci osláv storočnice fungovania ligy.

Doposiaľ sa zápasy pod holým nebom v NHL hrali predovšetkým na baseballových štadiónoch či v domovských stánkoch amerického futbalu. Zámorská profiliga ale budúci rok oslavuje svoje 100. výročie existencie, čo chce osláviť vo veľkolepom štýle.

Komisár najlepšej hokejovej ligy sveta Gary Bettman si zrejme spomenul na dávne roky minulé, kedy sa uskutočnil prípravný zápas medzi New Yorkom Rangers a Los Angeles Kings v Las Vegas, a zaumienil si, že budúcoročný duel pod holým nebom sa uskutoční na námestí v Ottawe. Výber mesta má, samozrejme, taktiež svoje odôvodnenie.

19. decembra 1917 totiž odohrala práve Ottawa historicky prvý zápas v histórii NHL, keď si hokejky skrížila s vtedajším montrealským tímom Montreal Wanderers. Hlavné mesto Kanady síce prehralo 4:7, no tento zápas sa nezmazateľne zapísal do histórie najrýchlejšej hry sveta. Konkrétne by sa mal zápas uskutočniť v známej časti hlavného mesta Kanady na Parliament Hill, čo je neďaleko rieky Ottawa.

Zorganizovať podobný zápas na námestí však nebude vôbec ľahké, čo si uvedomuje aj samotný šéf NHL. „Je to komplikované. Museli by sme poznať omnoho viac detailov, zápas na Parliament Hill je organizačne zložitý a taktiež finančne nákladný. Už sme ale urobili nejaké prieskumy a na tomto projekte pracujeme,“ cituje slová Bettmana web thehockeynews.com.

Primátor Ottawy Jim Watson prisľúbil vedeniu ligy svoju pomoc pri organizácii. Jeho predstavy siahajú k možnosti uskutočniť zápas pred 30-tisícovým publikom. Ak však väčšina nákladov bude spadať pod vedenie zámorskej profiligy, možno očakávať, že lístky na zápas by sa vyšplhali do astronomickej sumy.

Jednou z alternatív je taktiež odohranie zápasu na neďalekom štadióne TD Place, čo by však znamenalo, že by šlo len o ďalší „obyčajný“ zápas pod holým nebom, čo sa zrejme hokejovej verejnosti páčiť nebude. Storočné oslavy najlepšej hokejovej ligy sveta si jednoducho zaslúžia niečo väčšie a atraktívnejšie.