Main Content

Hrozí zníženie platového stropu. Chicago Blackhawks by to mohlo úplne potopiť

nedeľa, 12. jún 2016 15:46 | Autor: Dávid Lech

Hrozí zníženie platového stropu. Chicago Blackhawks by to mohlo úplne potopiť
Hrozí zníženie platového stropu. Chicago Blackhawks by to mohlo úplne potopiť | zdroj: © TASR

V zámorí sa čoraz viac hovorí o tom, že súčasný platový strop by sa mohol znížiť. Táto správa azda najviac znepokojuje manažment Chicaga Blackhawks. Tento krok vedenia ligy by mohol americký celok úplne potopiť.

Na prelome kalendárneho roka sa hovorilo o tom, že platový strop tradične porastie o 5%. Zo súčasnej sumy 71,4 miliónov USD by tak mohli kluby NHL na platy použiť zhruba 74 miliónov amerických dolárov. Ku koncu sezóny sa ale situácia dramaticky zmenila.

Vyhliadky na navýšenie platového stropu sú v nedohľadne a vedenie ligy dokonca premýšľa o jeho miernom poklese. „Hráči sa minulý týždeň stretli s NHLPA. Ak nebudú hlasovať pre navýšenie platového stropu o päť percent, je možné, že strop padne pod hranicu 70 miliónov USD. Nie je o tom ešte rozhodnuté, no je to veľmi reálne,thehockeynews.com cituje slová rešpektovaného novinára Elliottea Friedmana.

Zníženie platového stropu na hranicu 69,99 miliónov USD by pre niekoľko klubov NHL znamenalo obrovský problém. Mnohé celky totiž rátali s navýšením platového stropu o 3,49 miliónov USD, no je reálne, že strop klesne o zhruba 1,5 miliónov USD.

Podľa webu venujúcemu sa platom NHL capfriendly.com sú v NHL 4 tímy, ktoré majú momentálne pod platovým stropom menej priestoru než 5 miliónov USD – Pittsburgh Penguins, Los Angeles Kings, Chicago Blackhawks a Columbus Blue Jackets.

Najhoršie sú na tom predstavitelia Chicaga Blackhawks, ktorí majú zazmluvnených len 17 hráčov, čo je veľmi nízky počet a na ďalšie podpisy by im ostalo už len 4,4 miliónov amerických dolárov. Táto situácia by mohla celok z veterného mesta úplne potopiť, prípadne prinútiť k neočakávanej výmene jednej zo svojich hviezd. Aktuálny finalista z Pittsburghu Penguins je na tom lepšie. Momentálne sa síce nachádza 2 milióny nad platovým stropom, no v lete sa končia zmluvy len Mattovi Cullenovi a Benovi Loveyjovoi. Justin Schultz sa zároveň stane obmedzeným voľným hráčom.

Platová podlaha sa pohybuje zhruba na 57-miliónovej hranici a problém naplniť ju má zatiaľ trinásť celkov. Tento počet sa v lete určite výrazne obmedzí, no veľký pozor si musí dať Arizona Coyotes. Tá má pod zmluvou už 26 hráčov a jej platový strop dosahuje výšku len 34,4 miliónov USD.

V prípade, že sa zníženie platového stropu schváli, hokejový svet sa bude mať na čo tešiť. Generálni manažéri totiž budú prinútení zbaviť sa niekoľkých hráčov zo svojho kádra, čo by mohlo znamenať nárast neočakávaných výmen, ktoré hokejoví priaznivci za morom doslova zbožňujú.