Main Content

Najlepší hokejista NHL? Gretzky v tom má jasno

streda, 15. jún 2016 11:48 | Autor: Dávid Lech

Wayne Gretzky
Wayne Gretzky | zdroj: © TASR

V zámorí sa vedú nekonečné debaty o tom, kto je najlepším hokejistom sveta. Alexander Ovečkin, kráľ bodovania Patrick Kane, hviezdny Sidney Crosby či mnohí ďalší. Hokejová legenda Wayne Gretzky má vo svojom výbere úplne jasno.

V rozhovore pre sportsnet.ca sa legendárny hokejista vyjadril k pálčivej otázke, kto je najlepším hokejistom sveta. Jeho voľba znie jasne: Sidney Crosby. „Často sledujem jeho hru, pretože obdivujem spôsob, akým hrá. Nie je to veľké tajomstvo: Myslím, že je to najlepší hráč tohto športu. Vníma hru správnym spôsobom a vždy tomu tak bolo. Je na úplne inej úrovni, keď hrá tak, ako v súčasnosti,“ povedal vôbec najproduktívnejší hráč histórie NHL so ziskom 2857 kanadských bodov.

28-ročného centra Gretzky prirovnáva k najväčším legendám najrýchlejšej hry sveta: „Sid je výnimočný v jeho schopnosti prihrávať, jeho schopnosť tvoriť robí z hráčov okolo neho lepších hokejistov. Hráči ako Bobby Orr a Mario Lemiexu boli rovnakí a Crosby robí to isté. Svojou hrou robí svoj tím lepším,“ vzdáva obrovskú poklonu najlepší strelec histórie NHL s 894 presnými zásahmi.

Čerstvý držiteľ Stanley Cupu a Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off bol aj podľa samotného Gretzkyho bezpochyby najlepším hráčom vyraďovacích bojov. V 24 súbojoch si na konto pripísal 19 kanadských bodov. „Časy, keď hráči strieľali 15 či 17 gólov v play-off sú preč. V súčasnosti je 8 či 10 gólov skvelé číslo. Osobne mi nevadí, ak hráč neskóruje dva či tri zápasy – je to predovšetkým o tom ako hrá a ako pomáha svojmu tímu byť úspešným a to jednoznačne dokázal,“ vraví o Crosbym.

Mnoho expertov tvrdí, že najlepším hokejistom súčasnosti je Patrick Kane, ktorý v základnej časti opanoval produktivitu so ziskom 106 kanadských bodov. „Myslím si, že bol famózny. Patrick Kane mal jednu z tých špeciálnych sezón, v ktorých si jednoznačne zaslúži všetky ocenenia, ktoré získa, no napriek tomu si myslím, že v posledných 40 zápasoch základnej časti bol Crosby opäť najlepším hráčom NHL. Povýšil svoju hru na úplne nový level.

Gretzky si vo svojom rozprávaní nenechal ujsť ani jednu príležitosť, aby nevyzdvihol svojho krajana Crosbyho. V závere interview s redaktorom Chrisom Johnstonom vystrúhal Crosbymu poklonu za jeho doterajšiu kariéru: „Prišiel do NHL a bol pod neustálym drobnohľadom a pod obrovským tlakom. Na všetky otázky ale odpovedal dokonale. Vyhral Cup, dvakrát Olympiádu a vyzerá to tak, že čím dôležitejší zápas sa hrá, tým lepšie výkony predvádza, čo je znakom skutočnej superstar,“ rozplýva sa 55-ročný Kanaďan nad kapitánom Pittsburghu Penguins, ktorý si od vstupu do NHL od roku 2005 drží priemer 1,32 bodu na zápas, čo je piaty najlepší výkon v histórii zámorskej profiligy.