Main Content

Historické víťazstvo nášho futbalu, ale stále sa môžeme výrazne zlepšiť!

streda, 15. jún 2016 19:43 | Autor: Filip Chudý

Historické víťazstvo nášho futbalu, ale stále sa môžeme výrazne zlepšiť!
Historické víťazstvo nášho futbalu, ale stále sa môžeme výrazne zlepšiť! | zdroj: © TASR

Slovenská futbalová reprezentácia dosiahla historicky prvé víťazstvo na európskom šampionáte. Vďačíme zaň všetkým našich chlapcom, ktorí za nás bojovali v Lille. No ešte ani zďaleka nehráme na hranici našich schopností.

Komentár Filipa Chudého

Po stretnutí s Walesom sme napísali, že v ťažšej situácii sa naši reprezentanti pod vedením Jána Kozáka ešte neocitli, pričom teraz sa ukáže ich skutočná sila. Niečo podobné povedal aj náš tréner pred zápasom s Ruskom. No a po našom druhom vystúpení na európskom šampionáte možno skonštatovať, že našu silu sme aj ukázali.

Nebolo to síce grandiózne, nebolo to bez problémov, nebolo to bez nervov, ale hlavne bolo to víťazné!

Rusi nás pred zápasom pasovali za favoritov. A hoci to bol možno od nich len taktický ťah, pravdou je aj to, že my určite od nich kvalitou horší nie sme, skôr naopak. Máme totiž skvelé individuality, ktoré oni nemajú, čo sa vo vzájomnom stretnutí naplno prejavilo. Náš výborný tímový výkon totiž korunoval hráč svetových rozmerov. Bol to Marek Hamšík, kto famóznym pasom našiel za obranou Vladimíra Weissa, no a o jeho víťaznej strele sa budú spievať ódy ešte veľmi dlho. Takto totiž dokážu trafiť len výnimoční hráči.

Ale nemožno chváliť len našich futbalistov na čele s Hamšíkom. Pochvalu si zaslúžia aj naši fanúšikovia, ktorí boli povestným dvanástim hráčom. A aby tých pochvál nebolo málo, potom jednu musíme adresovať aj trénerovi Jánovi Kozákovi. Pretože pripraviť hráčov v tak krátkom čase po neúspešnom výsledku na takýto ťažký duel, ktorý sme potrebovali vyhrať a aj sme ho vyhrali, to je proste veľké umenie.

No zároveň musíme upozorniť na to, že ešte ani zďaleka nemáme vyhraté. Ak by sme neprišli v závere s Walesom o bod, resp. by sme proti Rusku udržali dvojgólový náskok, boli by sme vzhľadom na vývoj v ostatných skupinách vysmiatejší. Takto budeme musieť bojovať, resp. zrejme možno aj bodovať na záver proti Angličanom.

No aj na nich si môžeme bez problémov trúfať, kvalitu na to jednoznačne máme. No zároveň si to z našej strany bude žiadať ešte lepší výkon, pretože proti Rusku sme možno hrali na takých 70 percent našich schopností. My sa naozaj môžeme ešte výrazne zlepšiť, pričom treba veriť, že sa budeme zlepšovať od zápasu k zápasu. Ak sa tak stane, potom turnaj bude pre nás ešte veľmi dlhý.