Main Content

Do NHL vstupuje nový klub. Pri skladaní tímu môže mať obrovskú výhodu

štvrtok, 16. jún 2016 11:38 | Autor: Dávid Lech

Do NHL vstupuje nový klub. Pri skladaní tímu môže mať obrovskú výhodu
Do NHL vstupuje nový klub. Pri skladaní tímu môže mať obrovskú výhodu | zdroj: © TASR

NHL je pripravená na expanziu do ďalších miest. Vstup jedného nového klubu do ligy je podľa najaktuálnejších informácií už len formalitou. Súpiska nového tímu po zásahu samotným vedením ligy bude po vstupe do zámorskej súťaže vyzerať veľmi atraktívne.

Celok z mesta Las Vegas by mal rozšíriť NHL v sezóne 2017/2018. Jeho vstup medzi hokejovú smotánku je prakticky len formalitou. Názov klubu by mal byť Las Vegas Black Knights a pridať by sa mal k tímom z Pacifickej divízie v Západnej konferencie.

A ako by mal vyzerať jeho káder? Pre hokejových priaznivcov by mohol byť veľmi atraktívny, pretože súpiska klubu bude zostavená pomocou tzv. rozširujúceho draftu. O čo ide? Celok Las Vegas si bude môcť vybrať z každého tímu NHL aspoň jedného hráča, čo znamená, že hneď vo svojom prvom ročníku by tak „čierni rytieri“ mohli byť konkurencie schopným tímom.

Klub Las Vegas si z tridsiatky tímov NHL bude musieť vytiahnuť na jednotlivých pozíciách minimálne troch brankárov, deviatich obrancov a štrnástich útočníkov. Web theglobeandmail.com predstavil taktiež niekoľko neoficiálnych pravidiel rozširujúceho draftu, ktoré zostavilo samotné vedenie ligy.

Jedno z pravidiel hovorí o tom, že tímy musia novému klubu na rozširujúci draft poskytnúť na výber zo svojho tímu minimálne dvoch útočníkov a jedného obrancu, ktorí odohrali v minulej sezóne 40 zápasov resp. v posledných dvoch ročníkoch odohrali aspoň 70 stretnutí v NHL. Každý tím NHL ale môže pri rozširujúcom drafte prísť maximálne o jedného hráča.

Nový klub NHL si musí pri rozširujúcom drafte vybrať hráčov, ktorých celková hodnota sa bude pohybovať v rozmedzí 60-100% platového stropu. Nový celok NHL taktiež nemôže vyplatiť zo zmluvy žiadneho hráča až do leta 2018. Obrovskú výhodu bude mať nový tím bez ohľadu na svoje umiestnenie v tabuľke aj na draftovej lotérii, na ktorej bude mať expanzný celok NHL šance na víťazstvo v lotérii rovnaké ako tretí najhorší celok v lige. Taktiež sa nedostane k nižšiemu výberu ako zo šiesteho miesta na drafte 2017.

Zároveň však budú rešpektované klauzuly v zmluvách o nevymeniteľnosti s výnimkou dlhodobo zranených hráčov ako Ryan Clowe či Nathan Horton. Tímy NHL zároveň majú možnosť ochrániť pred odchodom z tímu sedem útočníkov, troch obrancov a jedného brankára t.j. 11 hráčov alebo osem korčuliarov a jedného brankára. Taktiež sa vraví o ochrane štyroch obrancov, no zároveň budú musieť na rozširujúcom drafte musieť ponúknuť ďalších troch útočníkov.

Tieto zatiaľ neoficiálne pravidlá, ku ktorým sa určite pridajú ešte ďalšie, tak dávajú jasne najavo, že nový celok, ktorý sa pridá do NHL, nebude mať núdzu o kvalitných hokejistov. Rozširujúci draft sa nebude týkať hráčov, ktorí odohrali v NHL dve sezóny a menej.

Klubovými farbami by mali byť čierna, zlatá a sivá. A hokejoví nadšenci, ktorí radi pracujú s grafikou vytvorili už aj návrh dresov pre nový tím.