Main Content

Hamšík je pripravený na svetový veľkoklub, ba rovno na ten najväčší

piatok, 17. jún 2016 13:10 | Autor: Filip Chudý

Hamšík je pripravený na svetový veľkoklub, ba rovno na ten najväčší
Hamšík je pripravený na svetový veľkoklub, ba rovno na ten najväčší | zdroj: © TASR

V celej futbalovej Európe ešte stále rezonuje skvelý výkon Mareka Hamšíka proti Rusku. Po ňom sa otvorila otázka, či by nemal prestúpiť do svetového veľkoklubu. V každom prípade naň má.

Komentár Filipa Chudého

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák na pozápasovej tlačovej konferencii po stretnutí s Ruskom otvorene povedal, že Marek Hamšík je pripravený na svetový veľkoklub. A hoci by sa mohlo zdať, že je to iba zložený kompliment pre hráča, ktorý vybavil aj pre trénera jedno z najväčších víťazstiev v kariére, v tomto prípade to tak určite nie je. Kozák len povedal čistú pravdu.

Marek Hamšík je hráčom svetových rozmerov už dávno. Bol ním aj vtedy, keď mu značná časť slovenských krčmových „odborníkov“ nevedela prísť na meno, hoci on už vtedy v reprezentácii vynikal. Možno nedával toľko gólov, koľko dáva teraz, ale kľúčovým hráčom národného tímu je pomaly odvtedy, čo v nej prvýkrát kopol do lopty. No to, čo v nej predvádza teraz, to je už najvyššia svetová extratrieda.

Náš ofenzívny líder dozrel po všetkých stránkach. Je radosť sa naňho pozerať. Nabehá toho kvantum, pričom žiaden odbehnutý meter nie je uňho márny. Jeho pohyb po trávniku vždy dáva zmysel, keďže sa nachádza prakticky neustále v centre diania. Patrí tiež medzi najrýchlejších hráčov sveta, teraz nemyslíme bežeckú stránku, ale rýchlosť futbalového myslenia a realizácie nápadov na trávniku. Vždy volí správne riešenia a keďže má výbornú techniku, tak ich dokáže aj ukážkovo realizovať. A v neposlednom rade je silný aj mentálne.

Svoje kvality už roky rokúce ukazuje v silnej talianskej Serii A, kde patrí medzi najrešpektovanejších hráčov, no a v tejto sezóne sa dostal do mimoriadnej formy. Nemusíme ani menovať, čo všetko ukázal v drese Neapola počas tohto ročníka. Nám stačí spomenúť zápas v Nemecku, aj ten proti Rusku. Hamšík v nich potvrdil, že prakticky sám dokáže urobiť rozdiel v stretnutí. Spoluhráči mu síce pomohli, ale jeho genialita rozhodla o výsledku. Ukážkové presné zásahy proti Nemcom a Rusom iba dokazujú, v akej je fazóne a čo všetko vie.

Dostal sa do ideálneho futbalového veku. Budúci mesiac bude mať 29 rokov, preto je úplne logické, že sa treba zamyslieť nad tým, kde svoje najlepšie roky strávi. V Neapole je síce bohom, ale to zároveň znamená, že viac tam už dokázať nemôže. Niekto síce môže namietať, že s ním nevyhral titul, či európsku trofej, ale otázkou je aj to, či na to má samotný Neapol.

Marekovi je určite pod Vezuvom dobre, veď inak by tam neprežil tretinu doterajšieho života, ale ak chce vo svete futbalu ešte výraznejšie prehovoriť, mal by prestúpiť.

V žiadnom prípade ale nie do klubu, kde by len zarobil a nemal by veľa šancí na veľké úspechy. Ak už opustiť svoj druhý domov, potom kvôli niečomu naozaj výnimočnému, čiže svetovému veľkoklubu, ktorý je v tejto chvíli veľký nielen menom, ale aj výkonmi.

Kto sa vyzná vo futbale, vie, že také sú aktuálne len tri adresy. A to tie, na ktorých si v ostatných štyroch rokoch podávajú z ruky do ruky ušatý pohár. Pričom ak sa nad tým zamyslíme ešte hlbšie, reálne zostáva už len jeden z nich, ktorým je najväčší klub na svete Real Madrid. Jeho štýl by Hamšíkovi sadol ako uliaty, pričom každé ľavé krídlo by chcelo také lopty, akú Hamšík naservíroval Weissovi...

Samozrejme, aby Hamšík zamieril do veľkoklubu rangu Realu Madrid, na tom musia mať záujem tri strany, preto je to ešte ďaleko. Ale už teraz môžeme povedať, že náš reprezentant má všetky kvality, aby od budúcej sezóny bol hráčom svetového veľkoklubu. Pričom si už teraz dovolíme napísať, že ďalší vývoj Eura to len potvrdí, veď je na ňom jeden z najlepších hráčov.