Main Content

Chystá sa megaprestup? Sťahovať by sa mohol jeden z najlepších hráčov sveta!

sobota, 18. jún 2016 17:10 | Autor: Dávid Lech

Chystá sa megaprestup? Sťahovať by sa mohol jeden z najlepších hráčov sveta!
Chystá sa megaprestup? Sťahovať by sa mohol jeden z najlepších hráčov sveta! | zdroj: © TASR

NHL sezóna 2015/2016 sa len nedávno skončila a v zámorí sa už špekuluje o megaprestupe, ktorý možno pokojne označiť za prestup desaťročia. V hre je jeden z najlepších hokejistov súčasnosti.

V hre je totiž doslova monumentálne meno. Web thehockeynews.com prišiel s odvolaním sa na reportéra Sportsnetu Elliottea Friedmanna na svet s informáciou o možnej výmene Jevgenija Malkina z Pittsburghu Penguins. Rovnaká informácia sa objavila na webe hockeybuzz.com, kde sa venujú taktiež trejdom a prestupovým špekuláciám.

Blackhawks vymenili Bickella a Teräväinena do Carolina vo veľkej výmene kvôli uvoľneniu platového stropu. Hawks to nerobili bezdôvodne... Počul som, že jeden z tímov, do ktorých by Malkin akceptoval výmenu je ... Chicago...“ píše novinár Eklund na webe hockeybuzz.com s odvolaním sa na svoje informačné zdroje.

Podľa Eklundových slov údajne v Pittsburghu nastal čas na odchod Jevgenija Malkina, čím by si si úradujúci šampión Stanley Cup výrazne uvoľnil miesto pod nabitým platovým stropom. Jedinou podmienkou pensylvánskeho celku je odchod Malkina do Západnej konferencie. Malkinov cap hit činí 9,5 miliónov amerických dolárov a v zmluve má zakotvenú klauzulu o nevymeniteľnosti bez jeho súhlasu. Podľa dostupných informácií sú tak v možnej hre o zisk Malkina tri tímy do ktorých by bol Rus ochotný prestúpiť – Minnesota Wild, Los Angeles Kings a Chicago Blackhawks. Výmena rodáka z Magnitogorsku sa možno nikdy neuskutoční, no Eklund údajne garantuje, že to bude určite jedna z tém diskusií generálnych manažérov počas blížiaceho sa draftu.

Podľa webu thehockeypress.ca, ktorý mapuje dianie na prestupovom trhu v zámorí sa novinári v Pittsburghu vyjadrujú ohľadom odchodu Jevgenija Malkina skepticky. Vedenie klubu by ale podľa slov redaktorov z Pensylvánie bolo ochotné Malkina vymeniť v prípade, že by dostali ako protihodnotu inú hokejovú hviezdu.

Pravdou ostáva, že máloktorý celok v NHL má dostatok voľného priestoru pod platovým stropom, aby dokázal pojať 9,5-miliónový cap hit ruského útočníka. Veľa lepších hokejistov od „Gena“ ale v hokejovom svete nenájdeme a Rus sa dlhé roky radí medzi hráčov svetového formátu, ktorí vypredávajú arény. V NHL odohral 644 stretnutí, v ktorých pozbieral 760 kanadských bodov a s priemerom 1,18 bodu na zápas je v historických štatistikách štrnásty.

192 centimetrov vysoký center má však chatrné zdravie a preto jeho odchod z Pittsburghu Penguins dáva celkom zmysel. „Pens“ by sa zbavili pravidelného maróda a za uvoľnený priestor pod platovým stropom by do tímu dokázali priviesť slušnú náhradu.

Hviezda Penguins má ale v zmluve spomínanú klauzulu o nevymeniteľnosti a svoj odchod z Pittsburghu by musel vedeniu amerického tímu odobriť. Ako bolo spomínané, jeho „vysnívanými“ destináciami v Západnej konferencii s Minnesota, Chicago a Los Angeles Kings.

Pri jeho výbere azda najviac zaujalo spomenutie Chicaga Blackhawks, ktoré má takmer minimálny priestor pod platovým stropom, no predstava jedného z najlepších hokejistov sveta po boku ďalších svetových hviezd v podobe Jonathana Toewsa, Patricka Kanea, Duncana Keitha či Mariána Hossu s Artemim Panarinom je minimálne zaujímavá.

Chicago by v prípade vyjednávania prestupu Malkina určite požadovalo od Pittsburghu, aby časť cap hitu ostala v Pittsburghu. Otázkou však je akú protihodnotu by „jastraby“ boli ochotné Pittsburghu za hviezdneho útočníka ponúknuť. Možnosti majú obmedzené kvôli nízkej disponibilnej čiastke pod platovým stropom.

Ruský hokejista, ktorý celé play-off odohral s vážnym zranením lakťa a napriek tomu v 23 dueloch pozbieral 18 kanadských bodov ale vyslal svojim novým potencionálnym zamestnávateľom jasný signál. Ťah je teraz na vedení spomínaných klubov. Už dlhšie sa špekuluje o odchode Dustina Browna z LA Kings, vďaka čomu by „králi“ pod platovým stropom ušetrili takmer 6 miliónov USD. Po tomto kroku by príchod Malkina nevyzeral až tak nereálne.

Tak či onak, fanúšikov v zámorí čaká mimoriadne zaujímavé obdobie. Od prestupových špekulácií, samotných prestupov cez draft až po septembrový Svetový pohár. A kto vie, v sezóne 2016/2017 bude možno brázdiť ľady NHL hviezda 71-ka v inom drese, než v tom pittsburghskom.