Main Content

Oslavy po zisku Stanley Cupu? Nie. Obranca Pittsburghu smeruje do armády

nedeľa, 19. jún 2016 17:06 | Autor: Dávid Lech

Oslavy po zisku Stanley Cupu? Nie. Obranca Pittsburghu smeruje do armády
Oslavy po zisku Stanley Cupu? Nie. Obranca Pittsburghu smeruje do armády | zdroj: © TASR

Len nedávno dostriekalo šampanské v šatni Pittsburghu Penguins po zisku Stanley Cupu. Hráči sa tešia na zaslúžený oddych a ešte niekoľkotýždňové oslavy triumfu. Mladý 21-ročný obranca si ale oslavy vôbec neužije. Už čoskoro sa bude hlásiť vo fínskej armáde.

Zdolal boj s rakovinou, po azda rekordne krátkej dobe sa okamžite zapojil do hry, získal bronz na Olympiáde a teraz je čerstvým víťazom Stanley Cupu. Nejeden fanúšik by očakával, že nastal čas na zaslúžený oddych, no opak je pravdou. 21-ročný fínsky reprezentant Olli Määttä strávi prakticky celé leto vo fínskej armáde.

Namiesto bujarých osláv tak má rodák z Juväskylä na pláne náročný program vo fínskej armáde. Príliš mu to však nevadí. „Je to v pohode. U nás je to tradícia, každý Fín musí do armády. Je to ukážka fínskej hrdosti. Nie som prvým hráčom NHL, ktorý to musí podstúpiť,“ pyšne tvrdí celková 22jka draftu 2012 pre thehockeynews.com.

A Määttä neklamal. Do armády museli povinne nastúpiť aj také fínske hokejové esá ako Teemu Selänne, Tuukka Rask či Mikko Koivu. Ešte v apríli zámorským novinárom prezradil svoj plán: „Teraz nadišiel môj čas. Bez okolnosti na to, ako sa vyvinie tohtoročné play-off. Nechcem, aby to zašlo príliš ďaleko, potom by som sa medzi mladíkmi cítil divne,“ vtipkoval mladý zadák. V úvode apríla zrejme netušil, že na neho čaká porcia 18 súbojov v play-off.

Fínskeho obrancu tak čaká len na ostrov Santahamina, kde sa pripojí k veľkej vojenskej základni a podstúpi fínsky vojenský program trvajúci najmenej 165 dní. Vrcholoví športovci ale dostávajú od štátu výnimku a absolvovať im stačí zhruba dva mesiace vojenskej prípravy.

V Santahamine sa zároveň bude pripravovať na novú sezónu, ktorá netradične odštartuje už v septembri Svetovým pohárom, na ktorú sa mladý zadák veľmi teší. „To je samozrejmosť. Nemôžem sa turnaja dočkať. Bude to skvelé, máme talentovaný tím, ktorý bude mať tie najvyššie ciele. Veľmi sa teším!“ tvrdí Fín, ktorý by v prípade odmietnutia nástupu k armáde bol potrestaný zhruba 170-dňovým „pobytom“ vo fínskych väzniciach.