Main Content

Aké výsledky potrebujeme na postup do osemfinále? Plus zoznam našich možných súperov

utorok, 21. jún 2016 01:05 | Autor: Filip Chudý

Aké výsledky potrebujeme na postup do osemfinále? Plus zoznam našich možných súperov
Aké výsledky potrebujeme na postup do osemfinále? Plus zoznam našich možných súperov | zdroj: © TASR

Slovensko je síce blízko postupu do osemfinále, ale ešte existuje matematická kombinácia, ktorá nás doň nepustí. Aké potrebujeme výsledky na postup? Zároveň sme zistili, ktorých piatich súperov môžeme v osemfinále dostať.

Možno už dnes, no najneskôr zajtra, sa rozhodne o tom, či Slovensko postúpi do osemfinále Eura. V tejto chvíli vieme už to, že potrebujeme za seba dostať aspoň jedného z kvarteta tretích zo skupín C, D, E a F, keďže tretieho z A-skupiny, ktorým je Albánsko, sme už za nás dostali. Nesmie teda nastať situácia, aby všetci tretí z menovaných skupín mali aspoň štyri body a aktívne skóre, resp. vyrovnané s aspoň štyrmi strelenými gólmi, keďže my máme štyri body a skóre 3:3. Alebo takéto skóre a k tomu od nás lepšie fair-play.

Najskôr sa hrá dnes od 18:00 C-skupina. V nej nás prioritne zaujíma zápas Severné Írsko – Nemecko. Ak Nemci vyhrajú, postupujeme. Ak bude remíza, obe krajiny budú na tom lepšie ako my. V tom prípade by sme potrebovali, aby v súbežne hranom zápase vyhrala Ukrajina nad Poľskom, stačilo by aj o gól, no len maximálne 2:1. Ak by vyhrala 3:2, rozhodovalo by medzi nami a Poliakmi fair-play, ktoré by ovplyvnili aj skutočnosti z tohto duelu, no žltých kariet máme zatiaľ viac, čo hrá proti nám. Ak by vyhrala Ukrajina 4:3 a vyššie, Poliaci sú pred nami. Postúpime aj vtedy, ak Severné Írsko porazí Nemecko o tri góly a viac, alebo presne 2:0. Ak 3:1, prišlo by na rad fair-play, ak iným dvojgólovým rozdielom, Nemci sú pred nami.

Ak by nerozhodla C-skupina, naše zraky idú do „déčka“. Tam je to tiež pomerne jednoduché, Česi proste nesmú vyhrať nad Tureckom. Ak vyhrajú 1:0, rozhoduje aj tu fair-play, každé iné ich víťazstvo by znamenalo, že sú na tom lepšie. No tiež by mohli za takého predpokladu skončiť v skupine druhí, ak Španieli porazia Chorvátsko. Doslova komická situácia nastane vtedy, ak Česi 1:0 vyhrajú a Chorváti takým pomerom prehrajú. Obaja by mali štyri body a skóre 3:3, čiže ako my. Medzi nimi by následne rozhodovalo tiež fair-play, pričom „neslušnejší“ by následne bol porovnávaní s naším fair-play.

Treba pevne veriť, že v stredu už budeme mať postupový pokoj. No pre istotu si povedzme aj k nej niečo. Od 18:00 sa hrá F-skupina. Ak v nej bude na záver čo i len jedna remíza, potom tretí z nej nás určite nepredbehne. Ak Portugalsko vyhrá nad Maďarskom o tri góly a viac, tiež postupujeme. Ak 2:0 a Maďari by boli v skupine tretí, k slovu by sa dostalo fair-play. Rakúsko nás dostane z hry iba vtedy, ak vyhrá o tri góly, alebo o dva, no len výsledkom 4:2 a vyššie. Ak porazí Island 3:1 a bude tretie, opäť ide k slovu fair-play.

Skupinová fáza šampionátu sa skončí E-skupinou. No ak Írsko neporazí Taliansko o minimálne tri góly, môžeme byť vysmiati. No ak by sa to Írom nejakým zázrakom podarilo, potom sa nesmie stať to, aby v zápase Švédsko – Belgicko bola remíza, resp. Švédi vyhrali 3:2 a viac. Ak by vyhrali 2:1, opäť fair-play, ak len 1:0, je to pre nás ok.

A keďže sme toľkokrát spomínali fair-play, potom ho aj vysvetlíme. Za žltú kartu je jeden bod, za červenú tri body a za žltú a potom priamo červenú štyri body. Kto nazbiera menej bodov, ten vyhráva. My máme sedem bodov za sedem žltých kariet. Rozhodca Moen, aby sme vás ešte viac nepreklínali...

Pretože sme optimisti a veríme, že postúpime, potom sa už pozrieme aj na to, kto môže byť našim súperom v osemfinále. Aby sme vás nezaplavili ďalšími zložitými kombináciami, potom vedzte, že ak postúpi z tretieho miesta aspoň jeden zo skupiny E či F, hráme proti víťazovi C-skupiny, čo môže byť Nemecko, Poľsko alebo Severné Írsko. Ak sa stane to, že zo skupín E a F postúpia len prví dvaja a nikto z tretieho miesta, potom hráme proti víťazovi D-skupiny, čo bude Španielsko alebo Chorvátsko.