Main Content

Američania už futbal milujú. Hokej ide do úzadia

štvrtok, 23. jún 2016 11:35 | Autor: Dávid Lech

Američania už futbal milujú. Hokej ide do úzadia
Američania už futbal milujú. Hokej ide do úzadia | zdroj: © TASR

Medzi najpopulárnejšie športy v Severnej Amerike patria predovšetkým americký futbal, bejzbal, basketbal a hokej. Po novom sa ale trhákom stáva futbal resp. „soccer,“ ktorý si v posledných týždňoch získava čoraz viac sŕdc športových fanúšikov za morom.

Podľa niektorých analytikov a expertov sledujúcich štatistické čísla sledovania športových prenosov v USA, futbal predbehol v popularite hokej. Nie je to zatiaľ podložené žiadnymi štatistickými číslami, no aktuálny turnaj Copa América hovorí jasnou rečou.

Napriek tomu, že sa futbalový turnaj presunul z Južnej Ameriky do USA, návštevnosti to vôbec neublížilo. Práve naopak. So vzrastajúcou kvalitou a prichádzajúcimi futbalovými legendami do MLS sa čoraz viac Američanov začalo zaujímať o hru na zelených trávnikoch. Futbalové štadióny sú počas zápasov vypredané, zápasy sledujúce davy fanúšikov pri televíznych obrazovkách a záujem o futbal je čoraz väčší a väčší.

Pozrite sa na to, nehovoríme o Lige majstrov či Majstrovstvách sveta. Tento turnaj sa tu nikdy nekonal a ani sa to našej krajiny vlastne netýka, napriek tomu štadióny praskajú vo švíkoch,“ cituje slová redaktora rádia FOX Sports 1 Colina Cowherda sports.yahoo.com.

Cowherd po novom zaradil futbal medzi štyri najpopulárnejšie športy v USA. O podobnom umiestnení mohla najobľúbenejší šport sveta v minulosti len snívať. Futbal je momentálne na výslní. Ďalším dôkazom o popularite futbalu za morom sú taktiež čísla predaja hier FIFA a NHL. „Len sa pozrite ako sa predáva počítačová hra FIFA. Len za máj má 11 miliónov predaných kópií, zatiaľ čo NHLku si zakúpilo milión ľudí,“ porovnáva obľúbenosť športových simulácií redaktor rádiovej stanice.

Otázkou však je či sa o čísla sledovanie televíznych prenosov dá skutočne oprieť. V NHL totiž v posledných týždňoch hralo len niekoľko tímov, zatiaľ čo Copa America sa hrala hneď v niekoľkých končinách USA a vysielalo sa omnoho viac prenosov, než prenosov NHL. Cowherd si ale z toho ťažkú hlavu nerobí. Tvrdí, že si stačí všimnúť neustále rastúci záujem Američanov o prenosy popredných európskych futbalových líg na čele s Premier League. Svoje rozprávanie zakončil rezolútne: „Futbal u nás už predbehol hokej.