Main Content

Nové Zámky pokračujú v hviezdnom posilňovaní. Peniaze im nechýbajú

štvrtok, 23. jún 2016 12:37 | Autor: Dávid Lech

Nové Zámky pokračujú v hviezdnom posilňovaní. Peniaze im nechýbajú
Nové Zámky pokračujú v hviezdnom posilňovaní. Peniaze im nechýbajú | zdroj: © TASR

Nováčik z Tipsport ligy z Nových Zámkov v posledných týždňoch pravidelne šokuje hokejovú verejnosť zverejňovaním nových zvučných mien svojich posíl. Pozreli sme sa na to, ako vyzerá aktuálny káder nováčika našej najvyššej hokejovej súťaže a kam to až môže dotiahnuť.

Týždeň čo týždeň šokujú. Vedenie Nových Zámkov si na súpisku už zapísalo také esá ako bývalý hráč bratislavského Slovana v KHL Milana Kytnára, jedného z najproduktívnejších hokejistov posledných rokov na Slovensku Kamila Brabenca, najlepšieho strelca uplynulého ročníka Lukáša Hvilu či produktívneho Zvolenčana Jana Semoráda. Aby toho nebolo málo, klub posilnili aj legionári Gaelan Patterson, Wacey Rabbit či Brandon Marino s Jakeom Cardwellom.

Mnohí hokejoví priaznivci sú ohúrení aktivitou Nových Zámkov, našli sa však aj kritici, ktorým posilňovanie kádra nováčika nie je príliš po chuti. „Ľudia o nás hovoria, že sme umelo vytvorené mužstvo. Ja by som to tak nevnímal. Sme klub, ktorý vznikol pred piatimi rokmi a po dlhom čase naštartoval hokej v meste. Za toto obdobie sme z nuly dokázali mnoho a neradi by sme teraz zastavili. Všetko si však vyžaduje svoj čas, sme na dobrej ceste. Na hokejovej mape je dostatok tradičných klubov, ktoré majú veľkú históriu, ale tiež niekde začínali. My si rovnako budujeme históriu a chceme ísť svojou cestou,“ povedal v rozhovore pre oficiálny web klubu hcnovezamky.eu  športový manažér tímu Ján Chovan.

Ten neskrýva nadšenie z výrazného progresu mládežníckeho hokeja v Nových Zámkov. „Detské a mládežnícke družstvá hrajú už skoro vo všetkých vekových kategóriách, čo ešte päť rokov dozadu nefungovalo. Preto máme v našom tíme deficit domácich odchovancov. Aktuálne mládežnícky hokej v meste funguje na výbornú, dokazujú to výsledky i dobrá práca zanietených ľudí. Myslím si, že o pár rokov sa už budeme baviť o inom počte odchovancov v mužstve.

Aktuálny káder HC Nové Zámky:
Brankár: Stanislav Škorvánek
Obrancovia: Jake Cardwell, Václav Čížek, Juraj Ďurčo, Martin Chovan, Patrik Maier, Gaelan Patterson, Andrej Sucharda
Útočníci: Kamil Brabenec, Erik Čaládi, Marek Dubec, Branislav Fábry, Dominik Hegyi, Michal Hudec, Lukáš Hvila, Milan Kytnár, Brandon Marino, Albín Podstavek, Wacey Rabbit, Jan Semorád

Káder Nových Zámkov vzbudzuje dojem, že nováčik z juhu Slovenska bude chcieť v nasledujúcom ročníku atakovať tie najvyššie priečky. Chovan potvrdzuje, že výber posíl nebol ani zďaleka náhodný a prisľúbil taktiež ešte ďalšie nové tváre: „Máme vo výhľade zopár hráčov, s ktorými sa rozprávame. Uvidíme, ako na tom budeme v príprave a po úvodných kolách Tipsport ligy. Chlapcov, ktorých sme si vybrali, poznáme. Nebol to náhodný výber z klobúka, išli sme po konkrétnych menách na jednotlivé posty. A to sa týka aj zahraničných hráčov.

Pri pohľade na súpisku vzbudzuje celok Nových Zámkov obrovský rešpekt, no zároveň je evidentné, že mužstvo tlačí topánka predovšetkým na brankárskom poste. Aj na to ale pozná športový riaditeľ klubu odpoveď: „Zaoberáme sa aj touto témou, no zatiaľ konkrétne meno hovoriť nebudem. Určite však bude pre ľudí zaujímavé,“ dodal Chovan so šibalským úsmevom.

Z kuloárov a z úst fanúšikov sa ozývajú hlasy, že Nové Zámky sú len „rýchlokvaskou,“ ktorej skôr či neskôr vyhasnú finančné zdroje. Ako je na tom nováčik s financiami? Chovan pre oficiálny web Nových Zámkov odmieta akékoľvek obvinenia a dohady o predčasnom krachu klubu: „Nie sme veľkoklub, aby sme si mohli dovoliť podpisovať hráčov za nereálne peniaze. Za posledných päť rokov sme uzatvárali kontrakty s hráčmi a skladali mužstvo, na ktoré finančne máme a môžeme si to celé dovoliť zaplatiť. Tak isto to robíme aj teraz. Spočítali sme si, koľko reálne máme peňazí na sezónu a podľa toho sme aj vyberali hráčov, aby sme v priebehu sezóny nemali finančné problémy. Našou výhodou je, že pán Sucharda nás podporuje už päť rokov a pre klub robí na túto dobu neuveriteľnú prácu.

Na záver ešte pridáme azda najväčšie lákadlo pre hokejových fanúšikov. Nové Zámky totiž predstavili svoju víziu v Tipsport lige, ktorou je predovšetkým kvalitný hokej. „Nechceme byť v Tipsport lige len do počtu, radi by sme sa prezentovali kvalitným hokejom, aby k nám ľudia chodili na štadión. Do všetkého treba ísť s tým, že chcete vyhrávať a dosiahnuť úspech. Spokojnosť z našej strany bude vtedy, ak sa zimný štadión zaplní a ľudia budú spokojní. To dosiahneme len správnym prístupom k fanúšikom a víťazstvami.

Novozámčania sú zjavne odhodlaní postupom rokov vybudovať na Slovensku jeden z najkvalitnejších celkov na Slovensku.