Main Content

Výborný prestup pre slovenský futbal, Bénesovi treba držať palce

sobota, 25. jún 2016 10:57 | Autor: Filip Chudý

Výborný prestup pre slovenský futbal, Bénesovi treba držať palce
Výborný prestup pre slovenský futbal, Bénesovi treba držať palce | zdroj: © TASR

Zrejme najväčší transfer z našej ligy počas tohto leta je už na svete. Bénesov presun do Mönchengladbachu je výbornou správou pre náš futbal, ale skutočne len dobrou bude až vtedy, keď sa presadí.

Komentár Filipa Chudého

To, po čom sme dlho volali, je tu! Dlhodobo smiešne prestupové sumy a mená klubov pri prestupoch slovenských futbalistov z našej najvyššej súťaže, ktoré boli skôr do plaču, najnovšie vystriedalo v súčasnom futbale normálne odstupné, no a k tomu meno klubu a hlavne súťaže, ktoré je viac ako akceptovateľné. Každému je jasné, že reč je o presune Lászla Bénesa do Borussie Mönchengladbach.

Síce sa kluby rozhodli, že prestupovú sumu prezrádzať nebudú, hráčov agent však už vykrikuje správy o tom, že ide o najväčší prestup v dejinách našej ligy. Popravde, to je skôr súčasné nadšenie agenta z prestupu (provízie), ako realita.

Hráčov agent otvorene naznačuje, že je to výrazne viac ako 5 - 5,5 milióna eur, čo boli vraj sumy za prestupy Greška a Hubočana. Zaujímavé je to, že až doteraz sa pri Hubočanovi uvádzala suma 4,2 milióna eur, resp. pri Greškovi radšej žiadna. No ak išiel Greško v roku 1999 z Interu do Leverkusenu za 5 miliónov eur, kde sú tie peniaze? V tom čase mala totiž taká suma v skutočnosti hodnotu, ako dnes cca 9,5 milióna eur (hovoríme len o inflácii). Ešteže si Inter zabezpečil rozpočet na 10 sezón dopredu... Pri Dubovskom to podľa najnovších inflačných kalkulačiek bolo 10,5 milióna eur, no v roku 1993 mal Real iný transferový cveng, teraz by musel do Slovana poslať minimálne trikrát viac, a to len preto, že „galacticos“ tak platili aj za iných.

Prestupy nemožno porovnávať tak, že povedzme 5,1 milióna je viac ako 5 miliónov. Ak ste to predávali v jeden deň, potom to platí, no ak tie transfery od seba delia roky, tak v skutočnosti je viac 5 miliónov, ako 5,1. Za prvé hovoríme o inflácii, no a za druhé, možno ešte markantnejším problémom je neustály rast súm za transfery. Ako dobre viete, prestupová burza sa zbláznila. Kto má dnes hodnotu 5 miliónov, prednedávnom by mal povedzme 3 milióny, možno menej.

No nič to nemení na tom, že Bénesov prestup patrí v histórii medzi tie najvydarenejšie. A hoci hráčov agent už spomína skôr asi výslednú sumu za transfer po rokoch, pretože je úplne jasné, že v zmluve sú zahrnuté viaceré bonusy za štarty, góly, umiestnenia klubu, predaj atď., je dobré, že je to tak na slovenské pomery, ba trochu aj nemecké, veľa. Čím viac totiž klub za hráča zaplatí, tým viac si ho nielen cení, ale tým viac sa snaží, aby jeho investícia nebola zbytočná.

Bénes určite svoju šancu dostane, to má z prestupovej sumy priam garantované, no a už bude len na ňom záležať, ako sa jej chytí. My pevne veríme, že Mönchengladbach odhadne čas, kedy ho nasadiť. Pretože si povedzme na rovinu, ak by ho hneď hodili do základnej zostavy na Xhakovo miesto, skôr by ho to zomlelo.

Doteraz totiž hrával v seniorskom vlastne len na Slovensku, aj to reálne iba polovicu sezóny. A bola to tá, keď sa Žilina namiesto útoku na titul prepadla nečakane v tabuľke, pričom po nej sa vyťažený Bénes na dlhší čas zranil a na jar vlastne nehral skoro nič.

Preto naozaj pevne veríme, že Mönchengladbach vie špičkovo pracovať s mladými hráčmi, aby hráča neutopil, ale mu pomohol. Bénes totiž futbalové prednosti na bundesligu má už teraz, ale fyzickú pripravenosť a taktickú vyspelosť ešte nie. Ale to je úplne logické, veď doteraz bol vekom stále len dorastenec a nemôže mať také pevné telo a skúsenosti, ako majú muži.

Všetci držíme Bénesovi pevne palce, pretože ak sa presadí, je priam isté, že špičkové zahraničné (nemecké) kluby začnú nakupovať priamo na Slovensku ešte vo väčšom množstve a za skutočné peniaze, nie za futbalové almužny. No ak vyhorí, nemožno vylúčiť ani opačný efekt.