Main Content

Kto najviac nabehal na Eure? Hamšík a Pekarík prekvapili

sobota, 25. jún 2016 11:54 | Autor: Jakub Vaverka

Kto najviac nabehal na Eure? Hamšík a Pekarík prekvapili
Kto najviac nabehal na Eure? Hamšík a Pekarík prekvapili | zdroj: © TASR

Euro patrí medzi najťažšie futbalové turnaj vôbec. V priebehu malého počtu hry tímy odohrajú veľký počet náročných zápasov, čo je náročné ako psychickej, tak po fyzickej stránke. Kto nabehal najviac v skupinovej fáze a ako obstáli naši najlepší?

Skupinová fáza Euro 2016 skončila v stredu, keď svoje zápasy odohrali tímy v skupinách E a F. Po dvoch dňoch voľna prichádza dlho očakávané osemfinále, ešte pred ním sa však nachvíľu zastavme a vráťme sa k jednej zaujímavej štatistike, ktorú sprostredkoval TotalFutbal. Euro je fyzicky veľmi náročný futbal a hráči nabehajú v zápasoch často vyše desať kilometrov.

Najaktívnejším „bežcom“ na ihrisku je najväčšia hviezda reprezentácie Islandu Gylfi Sigurdsson. Krídelník Swansea City nabehal v troch zápasoch skupiny F 34,6 kilometra, čo je najviac spomedzi všetkých hráčov na turnaji.  Islanďania patria medzi prekvapenia turnaja, remizovali so silným Portugalskom 1:1, následne uhrali bod s Maďarskom po rovnakej remíze a v poslednom zápase skupiny zdolali Rakúsko 2:1. Obsadili druhé miesto a v osemfinále sa môžu tešiť na Anglicko.

Čo teší nás je fakt, že v TOP 4 rebríčku hráčov, ktorí nabehali najviac kilometrov sú až dvaja Slováci. Hneď za Sigurdssonom je Marek Hamšík, ktorý odbehal 34,4 kilometra, tretí je ľavý obranca nemeckej reprezentácie Jonas Hector (34,3 kilometra) a nasleduje Peter Pekarík s rovnakou hodnotou.

 Bojovník Slovenska z kraja obrany, ktorému Angličan Ryan Bertrand zlomil nos je na pravom kraji defenzívy ako blesk a odbehá veľké množstvo kilometrov.  Bežecký prínos Hamšíka je možno na prvý pohľad nenápadnejší, no o to dôležitejší. Záložník SSC Neapol je totiž hlavnou spojnicou medzi slovenskou obranou a útokom, zbiera lopty, rozdáva ich, rozohráva.