Main Content

Strach musia mať Nemci, veď majú aj pred čím!

nedeľa, 26. jún 2016 12:09 | Autor: Filip Chudý

Strach musia mať Nemci, veď majú aj pred čím!
Strach musia mať Nemci, veď majú aj pred čím! | zdroj: © TASR

Dnes je veľký deň slovenského futbalu. Ide len o náš historicky druhý zápas vo vyraďovacej fáze veľkého turnaja. No nemáme sa čoho báť, to skôr Nemci musia mať strach pred súbojom s nami.

Komentár Filipa Chudého

Ak sme doteraz mali čo stratiť, keďže postup zo skupiny bol náš jednoznačný cieľ a všetko ostatné by bolo vzhľadom na našu silu obrovským sklamaním, ba až neúspechom, teraz už naozaj nemáme o čo prísť.

Síce až s odstupom času vidíme, čo sme prehrou s Walesom stratili, ale už sa to vrátiť nedá, preto musíme hrať s tým, čo je. No a turnaj nám ponúkol skutočnú lahôdku. Veď každý si chce merať sily s úradujúcim majstrom sveta na veľkom podujatí. Síce by sme to privítali možno o kolo, dve neskôr, ale nemusíme mať obavy, v prípade úspechu nás podobná odmena čaká...

A hoci niekto môže namietať, že máme čo stratiť, pretože šanca na titul majstra Európy je tu len každé štyri roky, vec sa má tak, že vzhľadom na pavúk, sme v tejto chvíli asi najväčší outsider turnaja. Zdôrazňujeme, že len vzhľadom na pavúk, pretože kvalitou sme jednoznačne vyššie.

No a to je presne dôvod, prečo dnes musia byť viac nervóznejší Nemci. Ak totiž oni prehrajú, môžu sa tešiť na vlnu negatívnych reakcií, pretože prvýkrát po 10 rokoch by Nemecko nezískalo na veľkom turnaji medailové umiestnenie. Z toho jasne vyplýva, že ak nedostane minimálne do semifinále, bude v tejto futbalovej krajine možno aj zemetrasenie.

Vo vyraďovacej fáze sa každé zaváhanie trestá cestou domov. Kým v skupine sa jedno zaváhanie, pri tomto formáte Eura dokonca aj dve dajú napraviť, tu už čas na nápravu nie je. Teda teoreticky je, ale opýtajte sa Chorvátov či takých päť minút na nápravu je dostatok času... Možno je preto aj dobre, že Nemci ešte nedostali ani gól. Raz ho totiž musia dostať, no a ich reakcia môže byť všelijaká.

Naposledy lovili loptu zo siete pred 398 zápasovými minútami, keď ich ho tam fukol Juraj Kucka. Dokonca máme v živej pamäti, čo s nimi spravil gól Mareka Hamšíka. Zo sebavedomého mužstva zrazu boli zmoknuté kurence, ktoré pustili z rúk dovtedy pre nich jasný duel.

Nemci sú síce turnajové mužstvo, preto ich nemôžeme ani vonkoncom podceniť, ale my sa ich nemáme prečo báť. Ak by nám niekto ponúkol pred Eurom možnosť, že budeme hrať proti Nemecku, brali by sme to, lebo by to znamenalo postup zo skupiny. Dokonca najviac hlasov z nášho tábora si ich prialo aj vtedy, keď sme si už „vyberali“ súpera do osemfinále. To Nemci naopak, tí by si radšej zahrali s Albánskom, ktoré bolo pre nich v posledný deň ešte v ponuke.

Nemecko sme porazili, dokonca na jeho pôde. Bolo to presne pred štyrmi týždňami, ba zápas sa začínal aj takmer v identickom čase. My si dnešnú nedeľu už nemáme ako pokaziť, pričom náš súper si ju môže len pokaziť. Kým my totiž máme futbalový sviatok, pre Nemcov je to rutinné stretnutie, v ktorom môžu len neuspieť, pretože pre nich je postup cez Slovensko povinnosť. No a presne toto všetko sú pozície, aké nám maximálne vyhovujú.