Main Content

Taktická analýza: Čo očakávať od Nemcov a ako neutralizovať ich ofenzívu?

nedeľa, 26. jún 2016 15:55 | Autor: Jakub Mihálik

Taktická analýza: Čo očakávať od Nemcov a ako neutralizovať ich ofenzívu?
Taktická analýza: Čo očakávať od Nemcov a ako neutralizovať ich ofenzívu? | zdroj: © TASR

Už o pár hodín čaká na slovenský tím v osemfinále úradujúci majster sveta z Nemecka. Ako sa doteraz prezentovali a aký spôsob hry od nich očakávať?

Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, nemecký herný systém je do istej miery podobný tomu slovenskému. Minimálne, čo do rozostavenia, keďže samotné herné prevedenie je už o niečo odlišné. Aj Nemci využívajú dva herné systémy. Jeden počíta s klasickým stredným útočníkom, ktorý je typickým šestnástkovým hráčom, schopným hlavičkových súbojov. 


 
Ten druhý na hrot ofenzívnej formácie stavia útlejšieho ofenzívneho stredopoliara, ktorý plní rolu stredného útočníka len pri napádaní, pri útočných akciách odskakuje medzi líniu obrany a zálohy súpera a plní funkciu voľného hráča, ktorý sa zapája do kombinácie s oboma stranami ihriska, podľa vzniknutej situácie. 


 
Zatiaľ, čo systém bez hrotového útočníka fungoval Nemcom najmä pred dvoma rokmi, na tomto turnaji zožal kritiku, kvôli gólovej neplodnosti. Systém s klasickou deviatkou Nemci aplikovali proti Severným Írom a uspeli, hoci sa po streleckej stránke nepretrhli, aj preto, že im jednogólové víťazstvo stačilo na prvé miesto a Severným Írom prakticky zabezpečila postup z tretieho miesta. 

Kľúčom stred poľa

Nech už Nemci nastúpia v akomkoľvek rozostavení, pre ich elimináciu je kľúčové ustrážiť stred poľa. Ich najväčšie hviezdy sú práve v zálohe. Tak, ako my, aj Nemci hrajú na dvoch stredných záložníkov, ktorí však nie sú typickými rozrážačmi súperových akcií. Khedira a najmä Kroos sú technicky vyspelí hráči, s výbornou rozohrávkou, keď stredopoliar Realu Madrid dominuje štatistikám v presnosti prihrávok. 

Nemci napríklad v zápase s Poľskom aplikovali zaujímavý systém, v ktorom práve Kroos suploval na ľavej strane Hectora, pričom ku Khedirovi sa vysúval Boateng, spĺňajúci podmienky výbornej rozohrávky. Poliaci nevyvíjali nejaký vysoký pressing, čo umožnilo hrať vzadu v podstate na dvoch hráčov, pričom Kroos bol často zľava v uvoľnených priestoroch a rozdával prihrávky šiestim útočiacim hráčom.

Až šestica Nemcov tlačí na zadnú líniu súpera.
 
Pred duom Kroos – Khedira (Schweinsteiger) operuje trojica ofenzívnejších hráčov, ktorá neustále rotuje a mení si miesta, čím sa snažia narušiť rozdelenie jednotlivých brániacich hráčov. Hráči, uvádzaní ako krídla, s výnimkou Juliana Draxlera, nie sú klasickými hráčmi do krídelných priestorov. Aj preto sa sťahujú viac do stredu a otvárajú tak priestor pre krajných obrancov na ich ofenzívne nábehy. Najmä z ľavej strany Nemci zapájajú krídelného obrancu, na pravej strane absentuje klasický hráč na túto pozíciu, preto experimentujú so stopérmi či defenzívnymi záložníkmi ako Howedes či Kimmich.

Ako sme už naznačili, stopéri Nemecka nemajú problem s rozohrávkou, naopak, sú v nej veľmi silní, čo sa napríklad Poliaci snažili eliminovať vysunutím Lewandowskeho, ktorý pressoval ich rozohrávku tak, že pôsobil medzi nimi. Podhrotový útočník Milik sa snažil uzatvárať spojenie medzi stopérmi a stredom poľa, na čo však Nemci reagovali spomenutým vytlačením Kroosa do strany, čím si uľahčili rozohrávku a nemuseli sťahovať k rozohrávke ofenzívne ladené obranné krídla. 

Hoci sa Poliakom darilo vytvárať tlak na rozohrávku vzadu, hneď ako sa lopta dostala ku kreatívnejším stredopoliarom, nastali prihrávky na jeden dotyk, čím Nemci dokázali vyšachovať oveľa početnejšiu poľskú obranu. 

Problémy v útoku

Teoretická dominancia Nemcov funguje len v úvodných dvoch tretinách ihriska. Ich prechod medzi zálohou a útokom má počas turnaja problémy, keď Nemci zatiaľ nevedia reagovať na to, ak štvorčlennú obranu súper posilní dvoma až troma hlboko sa sťahujúcimi strednými záložníkmi. Pre zápas so Severným Írskom sa to snažili vylepšiť nasadením vysokého stredného útočníka, aby tak mohol zbierať aspoň centrované lopty od krajných obrancov. Možno aj preto je jedným z receptov na to, ako ustrážiť Nemcov, prehustenie osi ihriska. Veríme totiž, že Ďurica – Škrtel, s podporou defenzívnych záložníkov, vedia Gomeza či Mullera “uskákať”.

Nemci sa často pri prehustenej obrane, ktorá sa presúva na ťažisko hry, uchyľovali k tomu, že dlhými diagonálnymi pasmi toto ťažisko rýchlo menili. Len rýchly presun alebo anticipácia podobných dlhých pasov, je kľúčom k tomu, ako túto taktiku eliminovať. 

Ako by to mohlo vyzerať?

Nemci budú aj v tomto zápase spoliehať na veľké držanie lopty, skvelú variabilnú zálohu, nábehy ľavých obrancov a individuálne schopnosti svojich veľkých hviezd. Slovenský tím preto musí vymyslieť systém tak, aby čo najviac znepríjemnil súperovi jeho hru. Už sme naznačili, že receptom je prehustenie stredu poľa, kde by sa mohli dvaja defenzívni záložníci sťahovať až ku stopérom . Naši by mohli napodobniť recept, ktorý im poskytli Severní Íri. Tí  svojich dvoch štítových záložníkov obetovali, aby sa zasúvali na os ihriska k stopérom. Krajní obrancovi Severných Írov pokrývali svojich obranných proťajškov a trojica v zálohe sa snažila eliminovať prihrávky od Kroosa či Khediru z hĺbky poľa.


 
V našom prípade musíme reagovať na hráčsky materiál, ktorým disponujeme. K stopérom by sa mohol zasúvať Milan Škriniar, sám vyučený stopér a zľava by štvoricu mohol dopĺňať Gyombér, takisto stredný obranca. Tento prístup by vyžadoval , aby na ľavej strane vypomáhal Kucka a to, aby trojicu vykrývajúcu spojenie medzi stredom zálohy a útokom, tvorili Hamšík, Ďuriš a Weiss.


 
Často sa spomína, že nemôžeme brániť v tak hlbokom bloku ako proti Angličanom, minimálne nie v takom defenzívnom počte, ako sme hrali práve proti Albionu. Aby však brániaca sedmička nebola preťažená, musíme, okrem rýchlych výpadov do priestorov, ktoré Nemci uvoľnujú svojim ofenzívnym postavením á la Bayern či Barcelona, aj my skúšať podržať loptu. Pre ofenzívnu trojicu s podporou Pekaríka a z druhej vlny nabiehajúcich Kucku či Hrošovského jednoducho neplatí pučka – Do útoku môže, do obrany musí. Pre tento zápas pre nich musí platiť – Do útoku musí, do obrany tiež. 

Nemecká obrana ešte nepocítila poriadny test svojich zadných radov, ktoré sú všeobecne považované za slabinu tohto tímu. Ak chceme uspieť, musíme dať gól a to znamená, že musíme využiť každú príležitosť na štandardnú situáciu alebo rýchly útok. Ponúkajú sa rýchle výpady po stranách, ktoré sú často odhalené. V prvom rade však potrebujeme výkony všetkých hráčov na hranici možností a životné zápasy pre všetkých jedenásť mužov na našej strane. Môžeme totiž analyzovať nemecký tím ako len chceme, stale sú to majstri sveta, ktorí vás môžu prekvapiť čímkoľvek.