Main Content

Ďakujeme za Euro, ale mali sme na viac!

pondelok, 27. jún 2016 17:41 | Autor: Filip Chudý

Ďakujeme za Euro, ale mali sme na viac!
Ďakujeme za Euro, ale mali sme na viac! | zdroj: © TASR

Slovenská futbalová reprezentácia skončila svoje účinkovanie na Eure v osemfinále na štíte Nemecka. Bola to pekná cesta Európou pod vedením Jána Kozáka, ale toto mužstvo malo ešte na vyššiu métu!

Komentár Filipa Chudého

Naša futbalová reprezentácia už nie je účastníkom európskeho šampionátu. Jej púť sa skončila v osemfinále na úradujúcich majstroch sveta. Treba otvorene povedať, že Nemci boli lepší a idú ďalej plne zaslúžene. Lenže celý problém je v tom, že my sme s nimi nemali hrať, minimálne nie takto skoro.

Veľa ľudí hovorí o tom, že je to veľký úspech nášho futbalu, pričom v podstate majú pravdu. Nájdu sa aj takí, čo sú sklamaní z výsledku, no a pravdu majú aj tí. Postupom zo skupiny sme síce splnili základný cieľ, lenže nepridali sme nadstavbu. Proste tú povestnú čerešničku na torte, na ktorú by si každý aj po rokoch rád spomenul.

My pevne veríme, že nebudeme už len na samotnú účasť na francúzskom Eure v budúcnosti iba spomínať, pretože ak bude aj naďalej hrávať európsky šampionát 24 krajín, čiže prakticky polovica starého kontinentu, s naším potenciálom musíme postupovať na minimálne dva turnaje z troch. Ak sa tomu tak nestane, čomu nechceme ani v náznaku veriť, až potom doceníme terajšie osemfinále.

Dnes sa jedno oko smeje a druhé trochu plače. No s pokojom hovoríme, tento slovenský výber mal na viac, na štvrťfinále určite. Naše slová potvrdzuje aj menoslov aktuálnych štvrťfinalistov. Poľsko sme už pod jeho súčasným trénerom porazili na ich pôde 2:0. V Belgicku sme uhrali takmer remízu ešte pod vedením Grigu a Hippa. Pri všetkej úcte k Ronaldovi a spol., na Eure sme ukázali minimálne to, čo Portugalsko. No a Wales? S ním sme si vlastne prehrali našu šancu.

Práve nepodarený zápas s Balom a spol. nás takmer určite stál štvrťfinále. Stačila nám remíza a nehráme s Nemcami, ale zrejme s Islandom, ktorý sme v príprave jasne porazili, prípadne so Severným Írskom, ktoré sme zas v príprave výrazne herne prevýšili. Samozrejme, to už je len keby teória, ale práve tá nám trochu kalí pocit inak z dobrého turnaja. Hoci aj Nemecko sme porazili...

Slovenská reprezentácia pod vedením Jána Kozáka patrí kvalitou do početného druhého európskeho sledu, hneď za mocnosti ako Nemecko, Španielsko a pod. Reálne tam náš futbal síce nepatrí, ale Kozákova družina sa tam zaradila, pretože to ukázala na trávniku. Euro tieto slová potvrdilo, hoci celkové 14. miesto, lebo podľa výsledkov nám bude pomyselne patriť práve táto pozícia, je trochu menej, ako sme dúfali a na čo sme hlavne mali.