Main Content

Datsyuk má nový lukratívny kontrakt v KHL!

utorok, 28. jún 2016 16:31 | Autor: Dávid Lech

Datsyuk má nový lukratívny kontrakt v KHL!
Datsyuk má nový lukratívny kontrakt v KHL! | zdroj: © TASR

Pavel Dacjuk sa rozhodol po sezóne 2015/2016 opustiť NHL a odísť domov do Ruska. Po novom má už aj nového zamestnávateľa, s ktorým sa dohodol na lukratívnom kontrakte.

37-ročnému ruskému centrovi ostával do ukončenia spolupráce s jeho jediným klubom v NHL z Detroitu Red Wings ešte jeden rok. V sezóne 2016/2017 mal poberať 7,5 miliónov USD, no po porade s rodinou sa rozhodol ukončiť zámorskú hokejovú kariéru a vrátiť sa do rodnej krajiny.

To narobilo veľké problémy Detroitu, ktorému sa po jeho odchode mala Dacjukova gáža naďalej zarátavať do platového stropu. Počas draftu ale generálny manažér tento kontrakt vymenil do Arizony Coyotes. Všetko nasvedčuje tomu, že odchod rodáka z Jekaterinburgu dopadol najlepšie ako mohol.

Detroit Red Wings sa zbavil 7,5-miliónového kontraktu a za Rusa tak môže v lete dotiahnuť adekvátnu náhradu. Arizona Coyotes pre zmenu získala tučný kontrakt, ktorý jej výrazne pomôže dostať sa v platovom strope nad platovú podlahu (t.j. najnižšia suma, ktorú musí klub NHL vynaložiť na platy hráčov – v sezóne 2016/2017 dosahuje platová podlaha sumu 53 000 000 USD). Po novom si nový klub našiel aj Dacjuk, ktorý by mal tento týždeň s vedením SKA Petrohrad  podpísať dvojročný kontrakt v hodnote pol miliardy rubľov, čo je 7,6 amerických dolárov. Informáciu priniesol na svojom twitteri renomovaný novinár TSN a bývalý hokejový obranca Aaron Ward.

Možno očakávať, že po dvoch rokoch strávených v Petrohrade sa Dacjuk poberie do rodného Avtomobilistu Jekaterinburg. Už vlani sa nechal počuť, že kariéru chce ukončiť práve v tíme, kde vyrastal. Ruský hokejový mág, ktorý je považovaný za jedného z najtechnickejších hokejistov histórie, opúšťa najlepšiu hokejovú ligu sveta ako dvojnásobný držiteľ Stanley Cupu. V 953 stretnutiach pozbieral 918 kanadských bodov a v play-off pridal ďalších 113 bodov v 157 dueloch. Štyrikrát získal Lady Byng Trophy pre najslušnejšieho hráča ligy a trikrát si vyslúžil Frank J. Selke Trophy pre najlepšieho brániaceho útočníka NHL.