Main Content

Na Slovensku ešte talenty sú. Do CHL boli draftovaní štyria Slováci

streda, 29. jún 2016 09:00 | Autor: Dávid Lech

Na Slovensku ešte talenty sú. Do CHL boli draftovaní štyria Slováci
Na Slovensku ešte talenty sú. Do CHL boli draftovaní štyria Slováci | zdroj: © TASR

V noci sa uskutočnil vstupný draft do CHL, teda kanadskej ligy, ktorá zastrešuje 3 súťaže – WHL, OHL a QMJHL. Do týchto prestížnych juniorských líg boli draftovaní hneď štyria Slováci a jeden dokonca zo skvelého jedenásteho miesta!

Do prvej trojky CHL draftu sa dostali ruskí hokejisti Klim Kostin, Dmitrij Samorukov a Ivan Čechovič. Draft sa mimoriadne vydaril aj Česku, ktoré malo v elitnej desiatke hneď troch zástupcov – Filipa Zadinu, Jáchyma Kondelíka a Michala Steinochera. Celkovo bolo zo 120. výberov vybraných až 12 českých hokejistov. Po top desiatke nasledoval jedenásty výber v podaní Hamiltonu Bulldogs z OHL, ktorý siahol po 17-ročnom talentovanom útočníkovi Mariánovi Studeničovi. Skalického odchovanca si mnohí slovenskí priaznivci pamätajú z vydareného vystúpenia v domácej súťaži v drese Skalice a Trenčína.

Ďalším hokejistom, ktorý má možnosť pôsobiť v zámorí je Samuel Buček. Rovnako 17-ročný hokejista odohral časť sezóny v extraligovej Nitre a v závere ročníka nastúpil do osemnástich súbojov v USHL v tíme Chicago Steel, kde pozbieral 10 kanadských bodov. Zo 45. miesta na drafte si ho vybral celok Shawinigan Cataractes (QMJHL).

V závere draftu predstavitelia klubov CHL vyslovili ešte dve slovenské mena. Na rovnej 100. pozícii sa ocitol ďalší nitriansky odchovanec Mário Mučka, ktorý sa stal hráčom Everett Silvertips. V sedemnástich rokoch tak bude mať možnosť nastupovať za kanadský celok hrajúci vo WHL.

Ako posledný sa na radu dostalo azda najhorúcejšie želiezko v ohni slovenského hokeja pre draft 2017. Adam Ružička bol vybraný zo 107. pozície celkom OHL Sarnia Sting, kde pôsobilo nespočetné množstvo výnimočných hokejistov ako Nail Jakupov či Steven Stamkos.

Je otázne, ktorý z hráčov z tohto kvarteta sa vydá do zámoria, no CHL draft dokázal, že na Slovensku stále máme niekoľko talentov, ktorí majú potenciál presadiť sa v najlepšej hokejovej lige sveta. V prípade odletu za „veľkú mláku“ si môžu naši hráči výrazne pomôcť pred draftom 2017, keďže v CHL budú všetkým skautom a tímom NHL viac „na očiach“ ako v Európe, čo by mohlo zavážiť pri budúcoročnom výbere nováčikov do zámorskej profiligy.