Main Content

Zázrak na ľade z roku 1980 končí neslávne. Zlatú medailu môžete vlastniť aj vy

piatok, 1. júl 2016 13:23 | Autor: Dávid Lech

Zázrak na ľade z roku 1980 končí neslávne. Zlatú medailu môžete vlastniť aj vy
Zázrak na ľade z roku 1980 končí neslávne. Zlatú medailu môžete vlastniť aj vy | zdroj: © TASR

Bol brankárom tímu, ktorý sa postaral azda o najpamätnejšie víťazstvo na medzinárodnej scéne v histórii hokeja. Po 36 rokoch sa však rozhodol rozpredať všetky športové cennosti, ktoré vlastní. Za predmety požaduje peniaze, ku ktorým sa bežný smrteľník nikdy ani len nedostane.

Víťazstvo americkej hokejovej reprezentácie na ZOH 1980 v Lake Placid je doposiaľ považované za jeden z najpamätnejších hokejových zážitkov v histórii najrýchlejšej hre sveta. O víťazstve podceňovaného celku USA nad dovtedy zdanlivo neporaziteľnou ruskou mašinou zo ZSSR sa doposiaľ hovorí ako o „Zázraku na ľade.“

Vtedajší ochranca svätyne národného výberu USA, Jim Craig, sa po 36 rokoch od tejto udalosti rozhodol rozpredať všetky svoje hokejové cennosti z čias, kedy slávil s tímom legendárneho trénera Herba Brooksa zisk zlatých olympijských medailí.

V súčasnosti už 59-ročný pán sa pred niekoľkými mesiacmi rozhodol predať kompletnú sadu svojej výstroje vrátane zlatej olympijskej medaily za cenu 5,7 miliónov amerických dolárov. Tieto cennosti sa však vcelku nepredali a preto v máji Craig pridal na internet 17 jednotlivých kúskov svojej výstroje a rôznych doplnkov z pamätnej Olympiády 1980.

Člen medzinárodnej Siene slávy tak napokon predal svoju už ikonickú masku z Lake Placid za 137 849,16 USD. Hokejka, ktorú používal na spomínaných olympijských hrách nového majiteľa vyšla na 60 653,65 USD a jeho brankárska vesta sa vydražila za 11 516,78 USD. Legendárny brankár si tak prostredníctvom aukcie zarobil státisíce dolárov. Predaj pamätných vecí odôvodnil webu sports.yahoo.com: „Je to skutočne ťažké, keď ste za to finančne zodpovedný. Nechcel som, aby toto vlastníctvo rozdelilo moju rodinu.

Craig, ktorý v súčasnosti pracuje ako marketér, finančný stratég a motivačný rečník, tak chcel svoju rodinu odbremeniť od prípadných hádok o majetok. Predané veci tak podľa všetkého rovnakým dielom prerozdelí svojim deťom a vnúčatám. „Skutočne som nechcel, aby bol na moju manželku či deti vytváraný takýto nátlak.

59-ročný Američan si myslí, že veci začal rozpredávať zavčasu, kým nedošlo k možným konfliktom v rodine. V jeho zbierke ale stále ostalo ešte niekoľko pamätných suvenírov – dres, v ktorom odohral záverečné dva zápasy na ZOH 1980 proti ZSSR a Fínsku, americká vlajka, ktorú mal prehodenú na ramenách počas osláv zisku zlatej medaily a taktiež samotný najcennejší kov, ktorého vyvolávacia cena bola 611 000 USD, no žiadny zo záujemcov nebol ochotný zaplatiť takúto sumu. Možno očakávať, že skôr či neskôr si ale aj tieto veci nájdu svojich šťastných majiteľov.