Main Content

Chicago skladá silný tím, devízou by mala byť obrana

nedeľa, 3. júl 2016 12:15 | Autor: Jakub Vaverka

Chicago skladá silný tím, devízou by mala byť obrana
Chicago skladá silný tím, devízou by mala byť obrana | zdroj: © TASR

Od piatka sa v NHL otvoril trh s voľnými hráčmi a sme svedkami veľkého počtu presunov. Svoj tím na novú sezónu skladá aj Chicago Blackhawks. Víťaz roku 2015 by mal mať svoj káder podľa slov generálneho manažéra Bowmana takmer uzavretý.

Chicago Blackhawks získalo od roku 2010 až 3 Stanleyho poháre a vytvorilo akúsi novodobú dynastiu. Minulý ročník bol pre Jastrabov náročný, v prvom kole play-off narazili na večného rivala St. Louis Blues a po napínavej a smolnej sérii prehrali 3:4 na zápasy. Ročník 2015/2016 je však za nami a mužstvo z United Center je v plnom prúde príprav na nasledujúcu sezónu.

Najväčším problémom Chicaga v medzisezóne je platový strop. Hviezdy ako Toews, Kane, Keith, Hossa, Seabrook či Crawford pojmú jeho väčšinu, k tomu treba prirátať väčšiu sumu pre nováčika roka Artemiho Panarina a vyjde nám, že na zvyšok kádra Hawks veľa finančných prostriedkov neostane. Generálny manažér Blackhawks Stan Bowman však už neraz potvrdil, že v podobných momentoch je vynikajúci, darí sa mu to opäť.

 Už sa stihol zbaviť drahších hráčov ako Shaw či Ladd, alebo hráčov, ktorí nenaplnili svoj potenciál ako Teravainen alebo Weise. Nový kontrakt dostal slovenský útočník Richard Pánik, ktorý sa vedeniu tímu v závere minulej sezóny osvedčil a je možné, že bude patriť do prvej formácie Hawks. Vedenie si veľa sľubuje od talentovaného Nicka Schmalza, ktorý bude v kádri Chicaga nováčikom. Z hviezdnych mien prišiel do Chicaga iba defenzívny veterán Cambpell.

Brian Cambpell, ktorý sa vrátil do Chicaga, kde bol v minulosti úspešný, prehlásil, že je z návratu do Blackhawks šťastný, jeho slová sa objavili aj na sociálnej sieti Facebook: „Nemôžem byť viacej šťastný, neexistuje nič vzrušujúcejšie, ako hrať za svoj domáci tím. Chicago je miesto, ktorému patrí moje srdce. Miesto, kde chcem hrať. Mojou úlohou bude odohrať nejaké minúty, aby ostatní bekovia neboli príliš vyťažení. Ak budem v prvých dvoch obranách, OK, ak nie, nevadí. Budem pracovať tvrdo, nemám veľké ego.“

Generálny manažér Jastrabov Stan Bowman, ktorý je jedným zo strojcov úspechu dynastie Hawks v posledných sezónach, okomentoval udalosti posledných dní nasledovne: „Podľa mňa je prirodzené, že hráči k nám prichádzajú aj za menšie peniaze. Je to pre nich česť, hráči veria tomu, čo tu robíme. Campbell je víťaz, ktorý chce vyhrávať. Momentálne sa nedá povedať, že už nikto nepríde, Campbell bol našou prioritou číslo jeden. Budeme ešte hľadať vhodné typy hráčov, no so skladbou tímu som spokojný už teraz. Príchod veľkej ryby už neočakávame.“

Aktuálne to vyzerá tak, že veľkou devízou Jastrabov v nasledujúcej sezóne bude obrana. Kouč Quenneville sa môže spoľahnúť na skúsených borcov ako Keith, Seabrook, Hjalmarsson či Campbell, ktorí budú doplnení Van Riemsdykom, Kempným, Gustaffsonom a Rozsívalom. K tomu treba dodať, že na šancu čaká talentovaný Fín Pokka. Chicago v minulej sezóne často doplácalo na únavu obrancov, tento rok by mal byť rozdielny. Keď k tomu pridáme tradičnú ofenzívnu silu okorenenú o mladých a dravých hokejistov, Chicago by malo aj v nasledujúcom ročníku patriť medzi najväčšie ozdoby NHL.