Main Content

Detroit má obrovský pretlak útočníkov. Vymeniť môžu Tatara aj Jurča

streda, 6. júl 2016 16:51 | Autor: Dávid Lech

Detroit má obrovský pretlak útočníkov. Vymeniť môžu Tatara aj Jurča
Detroit má obrovský pretlak útočníkov. Vymeniť môžu Tatara aj Jurča | zdroj: © TASR

Vedenie Detroitu Red Wings sa musí pred novou sezónou vysporiadať so zložitou situáciou. V tíme je obrovský pretlak útočníkov, zatiaľ čo najviac vrások na tvári robí manažmentu klubu chabá obrana. Práve to by mohlo znamenať definitívny koniec v organizácii pre Slovákov Tomáša Jurča a Tomáša Tatara.

Detroit Red Wings po odchode Pavla Dacjuka do Kontinentálnej hokejovej ligy chcel po otvorení trhu s voľnými hráčmi zaplátať v zostave dieru po 37-ročnom Rusovi, ktorý dlhé roky patril medzi ťahúňov „červených krídel.“ Do tímu preto prišli Dán Frans Nielsen s Rakúšanom Thomasom Vanekom. Aby toho nebolo málo, do Hockeytownu sa sťahovali aj Joe Vitale z Arizony Coyotes a dôrazný ostrieľaný harcovník Steve Ott.

Po príchode štyroch útočníkov je tak zostava Detroitu Red Wings veľmi nevyrovnaná. Na aktuálnej súpiske figuruje 17 mien útočníkov, len päť obrancov a jeden brankár.

Brankári: Jimmy Howard
Obrancovia: Mike Green, Niklas Kronwall, Jonathan Ericsson, Brendan Smith, Alexej Marčenko
Útočníci: Henrik Zetterberg, Frans Nielsen, Gustav Nyquist, Justin Abdelkader, Johan Franzen, Darren Helm, Tomáš Tatar, Thomas Vanek, Riley Sheahan, Joe Vitale, Drew Miller, Dylan Larkin, Tomáš Jurčo, Anthony Mantha, Steve Ott, Luke Glendening, Andreas Athanasiou.

Momentálne obmedzenými voľnými hráčmi bez nového kontraktu sú traja hráči Detroitu – brankár Petr Mrázek, obranca Danny De Keyser a útočník Teemu Pulkkinen. V prípade, že sa vedenie klubu rozhodne s Pulkkinenom predĺžiť spoluprácu, v tíme bude už 18 útočníkov.

Takmer isté miesto v zostave majú kapitán Henrik Zetterberg, nové posily Frans Nielsen s Thomasom Vanekom, Dylan Larkin či Švéd Gustav Nyquist s Justinom Abdelkaderom, ktorý má v zmluve no trade klauzulu. Do popredia sa navyše tlačí mladá krv v podobe Anthonyho Manthu a Andreasa Athanasioua.

Po ukončení kariéry Nicklasa Lidströma (2012) manažment klubu márne hľadá za švédsku legendu náhradu v defenzíve. Miesta svojho krajana sa ujal Niklas Kronwall, ktorý ale jedného z najlepších obrancov histórie nedokáže plnohodnotne nahradiť. Pred uplynulou sezónou sa k tímu pripojil Mike Green z Washingtonu Capitals, no ani on nepatrí medzi elitných obrancov, na ktorých by sa dala postaviť defenzíva.

Vedenie klubu s veľkou pravdepodobnosťou bude chcieť do tímu priviesť minimálne jedného elitného obrancu. Ako protihodnotu môže ponúknuť hneď niekoľko vysoko kvalitných útočníkov. „V hre“ sa ocitajú aj slovenskí útočníci Tomáš TatarTomáš Jurčo. Druhý menovaný by mohol byť vhodným doplnkom vo väčšej výmene, zatiaľ čo zisk Tomáša Tatara môže byť pre mnohé kluby NHL veľmi atraktívny.

Budúcnosť našich hokejistov je – rovnako ako aj zloženie útočných formácií Detroitu v novej sezóne – zatiaľ vo hviezdach. Všetko by sa malo vyriešiť ale v najbližších dňoch či týždňoch. Isté je, že Detroit si nemôže dovoliť v podobnom zložení vstúpiť do novej sezóny. K dispozícii má len šesť obrancov, z toho jeden doposiaľ nemá podpísané predĺženie kontraktu. Lov klubu z „Hockeytownu“ na elitného zadáka tak môže o miesto v tíme pripraviť práve našich slovenských hokejistov, ktorým by po nevydarených sezónach zmena prostredia mohla paradoxne prospieť.