Main Content

Chicago má náhradu za Shawa: Bývalý alkoholik s eskimáckymi koreňmi

štvrtok, 7. júl 2016 13:10 | Autor: Dávid Lech

Chicago má náhradu za Shawa: Bývalý alkoholik s eskimáckymi koreňmi
Chicago má náhradu za Shawa: Bývalý alkoholik s eskimáckymi koreňmi | zdroj: © TASR

Chicago Blackhawks neostalo dlho bez náhrady za dôrazného Andrewa Shawa. Do tímu pribudol typologicky podobný hráč, ktorý sa pýši eskimáckymi koreňmi. Medzi bitkármi v NHL je známou „značkou“ a po problémoch s alkoholom sa v súčasnosti snaží abstinovať.

Vedenie Chicaga Blackhawks si nedokázalo nájsť priestor pod platovým stropom pre miláčika tribún Andrewa Shawa. Jeho kontrakt vymenili do Montrealu Canadiens, kde 24-ročný útočník podpísal 6-ročnú zmluvu v hodnote 23,4 miliónov USD. Z tímu plného talentu a technicky zdatných hráčov odišiel hráč, ktorý ofenzíve „jastrabov“ dodával potrebnú tvrdosť.

„Jastraby“ za dôrazného Kanaďana napokon dokázali zohnať náhradu. Do veterného mesta sa sťahuje 33-ročný Jordin Tootoo. Prvý Eskimák, ktorý si zahral v NHL meria len 173 centimetrov, no nízku postavu dokonale nahrádza zápalom pre hru. Do Chicaga Blackhawks prichádza z New Jersey Devils. Tvrdý muž odchovaný na losom mäse má za sebou niekoľko desiatok bitiek a radí sa medzi prvotriednych provokatérov v zámorskej profilige.

Presne podobného hráča po odchode Shawa Chicago potrebovalo. S vedením klubu sa dohodol na ročnej zmluve v hodnote 750 000 USD. Podpis Tootooa sa javí ako vynikajúci krok, podobne ako Shaw, aj o Tootoovi sa hovorí ako o vynikajúcom tímovom hráčovi a obľúbencovi v kabíne. Po novom by sa mohol stať aj novým miláčikom tribún Chicaga. Väčšinu kariéry strávil v Nashville Predators, kde plný štadión v meste country častokrát dôrazného hráča povzbudzoval napodobňovaním lokomotívy a pokrikom „Tú!Tú!“ (odvodené od správneho vyslovovania hráčovho priezviska).

Pre skúseného hráča by nemalo problém získať si srdcia nového obecenstva. Za sebou má okrem 673 duelov v NHL taktiež neľahký život. V minulosti prišiel o brata, ktorý spáchal samovraždu a okrem iného mal veľké problémy s alkoholom. V roku 2010 úspešne absolvoval program vedenia ligy pre boj so závislosťami hráčov. V súčasnosti sa už plne sústredí na svoje hokejové výkony a je pripravený pomôcť Chicagu Blackhawks k vytúženému zisku Stanley Cupu.