Main Content

Minulý rok žiaril v Medveščaku. Slovan uprednostnil pred inými ponukami

štvrtok, 7. júl 2016 14:17 | Autor: Dávid Lech

Minulý rok žiaril v Medveščaku. Slovan uprednostnil pred inými ponukami
Minulý rok žiaril v Medveščaku. Slovan uprednostnil pred inými ponukami | zdroj: © TASR

Vlani bol najproduktívnejším hráčom svojho tímu. Po novom sa stal novou posilou bratislavského Slovana a slovenským fanúšikom sľubuje, že sa majú na čo tešiť. Jeho dôrazná hra by ho mohla taktiež priblížiť k reprezentačnej pozvánke.

Čech Radek Smoleňák bol vôbec prvou oznámenou posilou Slovana Bratislava pred novou sezónou 2016/2017. 29-ročný krídelník uplynulý ročník strávil v drese Medveščaku Záhreb. V chorvátskom celku pozbieral v 59 stretnutiach 35 kanadských bodov a stal sa najproduktívnejším mužom svojho tímu. Po novom sa upísal bratislavskému Slovanu, kde by sa mal radiť medzi ťahúňov ofenzívy „belasých.“

V súčasnosti sa so svojím novým zamestnávateľom pripravuje na novú sezónu v českých Litoměřiciach. „So Záhrebom sme dohrali 22. februára, čo je strašne dávno. Musím povedať, že som sa veľmi tešil, kedy to všetko vypukne,“ povedal rodák z Prahy pre hokej.cz. Celková 73jka draftu 2005 využila dlhé voľno na krátku lyžovačku v Rakúsku.

Relax má už za sebou a v najbližších týždňoch ho čaká mimoriadne náročné obdobie prípravy na nový ročník 2016/2017. Jedinému slovenskému účastníkovi v Kontinentálnej hokejovej lige sľubuje veľa: „Každý vie, akým štýlom hrám. Zase to budem „mrskať“ pred bránou, chcem pre tím urobiť čo najviac práce,“ povedal žiadaný útočník, ktorý po ukončení angažmánu v Záhrebe nemal o ponuky práce núdzu: „Objavili sa aj iné možnosti, ale keď som sa dozvedel, že by mal záujem pán Říha, nebolo čo riešiť. Naviac Slovan je klub so skvelým zázemím a fanúšikmi, hneď som mal vo výbere jasno,“ dodal.

Za sebou má takmer stovku zápasov v KHL. Okrem Záhrebu pôsobil aj v Jugre Chanty-Mansijsk a tím „belasých“ mu bol vždy sympatický. Jeho výber nového klubu zjavne výrazne ovplyvnil aj hlavný tréner Miloš Říha. „S Jugrou aj Medveščakom to boli krásne zápasy. Veľa ľudí, parádna atmosféra. Páči sa mi ako Slovan hrá, myslím, že by mi ten štýl hokeja mal vyhovovať. Lákalo ma to. Život v Bratislave je fajn, to všetci vedia. Klub funguje výborne. O hráčov sa starajú na 150 percent, človek to stihol postrehnúť už teraz – na prvom kempe.

Pre hokej.cz zároveň priznal, že napriek tomu, že v klube pôsobí krátko, stal sa už taktiež mentorom jedného z členov kádra. Ide o českého mladíka Jakuba Valského. „Robím mu trošku otca,“ tvrdí so šibalským úsmevom. „Ale nie, všetko je v pohode. Keď Kuba alebo niekto z chlapcov niečo potrebuje, samozrejme, rád pomôžem.

V kabíne tímu z metropoly Slovenska sa stretne s krajanmi Tomášom Kubalíkom, Lukášom Vopelkom, spomínaným Jakubom Valským a Tomášom Kundrátkom. Z prítomnosti Čechov v tíme sa teší, no zamerať sa chce predovšetkým na svoju výkonnosť. Svojou dôraznou hrou by si mal časom získať srdcia slovenských priaznivcov: „Iný nebudem, takto hrám stále. Dokážem pritvrdiť a byť nepríjemný, snažím sa čo najviac pomôcť mužstvu.

Po pôsobení v Tampe Bay Lightning, Chicagu Blackhawks, Fínsku či Švédsku tak bude po novom hrať blízko rodnej krajiny. Kvalitné výkony by mu mohli dopomôcť aj k návratu do reprezentácie. Najcennejší dres si naposledy obliekol na domácich MS 2014. „V Záhrebe som mal slušnú sezónu, ale šancu som nedostal. Je možné, že nastal čas pre mladších chlapcov. Rád by som si ešte v národnom tíme zahral, no nedokážem to ovplyvniť. Budem makať na sto percent a sústrediť sa na povinnosti v klube. Keď bude záujem, rád trénerom reprezentácie splatím dôveru,“ dodal v rozhovore pre oficiálny web českého hokeja.