Main Content

Súperi Slovana na European Trophy: KalPa KUOPIO

sobota, 21. máj 2011 14:25 | Autor: Jakub Vaverka

Súperi Slovana na European Trophy: KalPa  KUOPIO
Súperi Slovana na European Trophy: KalPa KUOPIO | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto jkp-jokke.blogspot.com

Bezprostredne po tom ako dostal Slovan Bratislava pozvánku na prestížny letný turnaj European Trophy, ktorý vyvrcholí decembrovým finálovým turnajom v Salzburgu (zúčastni sa ho len osem najlepších z 24 pozvaných tímov) sme sa rozhodli predstaviť našim čitateľom všetkých súperov jediného slovenského zástupcu v tejto atraktívnej súťaži.

Kalpa Kuopio

Základné údaje:

Rok založenia : 1929
Farby : žltá,čierna
Tréner:  Pekka Virta (Fínsko)
Štadión:  Niiralan Monttu (Kuopion jäähalli)

Ako prvý zahraničný tím zavíta na Slovensko v rámci turnaja European Trophy fínsky celok KalPa. Klub z mesta Kuopio s vyše 80-ročnú históriu sa dokázal za tento čas už nespočetnekrát vryť do pamäti fínskych fanúšikov.  Zaujímavosťou je, že jedným z majoritných vlastníkov tohto mužstva z krajiny tisícich jazier je bývalý skvelý hokejista Sami Kapanen, ktorý hrával za Carolinu Hurricanes.

Kalpa rovnako ako Slovan dostala pozvánku na European Trophy len nedávno a okamžite tuto ponuku prijala. Klub z krajiny Majstrov sveta bude chcieť na novo zrekonštruovanom bratislavskom štadióne Ondreja Nepelu napodobniť reprezentáciu Suomi, ktorá sa tu 15. mája tešila zo zisku titulu Majstra sveta.

V minulom ročníku mužstvo vedené Fínom Pekkom Virtom vypadlo už vo štvrťfinále play-off, keď smolne prehralo s celkom Lukko Rauma 4-3 na zápasy. Medzi najväčšie hviezdy tohto slávneho fínskeho klubu patria Tommi Miettinen, Tuomas Kiiskinen Taapio Laakso, Adam Masuhir, Kalle Kelerman a Ari Ahonen.

KaiPa môže byť známa slovenským fanúšikom aj z dôvodu pôsobenia viacerých slovenských  hokejistov v štruktúrach tohto klubu v predchádzajúcich sezónach. Medzi tých najznámejších môžme zaradiť majstra sveta Róberta Petrovického, či mladého Petra Olveckého, ktorý prišiel do KaiPy po tom, čo sa nepresadil v tíme Minnesoty Wild.

Niiralan Manttu
Niiralan Manttu alebo Kuopio jäähalli (viď. foto vpravo), čo v preklade znamená Kuopíjska ľadová hala je domáci stánok čierno-žltých hokejistov Kalpy. Kapacita tohto štadiónu je 5225 divákov.