Main Content

Fenomén Pokémon prenikol do futbalu: J-league čaká novinka

piatok, 15. júl 2016 11:35 | Autor: Jakub Vaverka

Fenomén Pokémon prenikol do futbalu: J-league čaká novinka
Fenomén Pokémon prenikol do futbalu: J-league čaká novinka | zdroj: © TASR

V posledných dňoch máme možnosť sledovať celosvetové šialenstvo spôsobené hrou Pokémon GO. Fenomén japonských kreslených zvierat s nadprirodzenými schopnosťami sa chystá vstúpiť aj do futbalového sveta.

Portál DreamTeamFC.com, ktorý je známy tým, že často prináša nefutbalové témy z futbalového sveta, informoval o vzniku novej lopty z produkcie americkej firmy Nike. Zámorský textilný gigant sa pri tvorbe lopty pre najvyššiu japonskú súťaž J-Leage nechal inšpirovať animovaným seriálom menom Pokémon. Na trh prichádza lopta menom Nike Voltorb, ktorá je pomenovaná po špeciálnom druhu pokélopty. Je údajne len otázkou času, kedy sa s touto loptou začnú hrať oficiálne zápasy japonskej najvyššej súťaže.

Pokémon je celosvetový fenomén. Príbehy mladého chlapca Asha, ktorý so svojím verným pokémonom menom Pikachu putuje po svete a nachádza nových a nových pokémonov ovládol celú generáciu detí pred desiatimi rokmi. O dekádu neskôr sa japonský príbeh vrátil, tento raz ako verzia mobilnej hry. Pokémon GO je aplikácia firmy Nintendo, ktorú vytvoril dizajnér Satoshi Tajiri a vašou úlohou je jednoducho chodiť po svete a „chytať pokémonov“, ktorí sa nachádzajú na vopred určených GPS bodoch.

Na Slovensku si tento jav získava popularitu len postupne, za to v Spojených štátoch amerických či Japonsku mu prepadli milióny fanúšikov.  DreamTeamFC.com píše o expanzii Pokémon do futbalového priemyslu vyjadril nasledovne: „Pokémon vznikol v Japonsku, takže je len správne, že sa dostáva aj do J- League. Myslíme si, že by táto novinka mohla byť uvedená na trh aj v Anglicku, avšak Joe Hart by ich zrejme všetkých nepochytal.“  Posledná časť vety je ironickou poznámkou na adresu anglického gólmana Joea Harta. Oficiálne motto Pokémon totiž znie: „Chyť ich všetkých.“