Main Content

Začína sa nový ročník slovenskej alebo legionárskej ligy?

sobota, 16. júl 2016 17:12 | Autor: Filip Chudý

Začína sa nový ročník slovenskej alebo legionárskej ligy?
Začína sa nový ročník slovenskej alebo legionárskej ligy? | zdroj: © TASR

Dnes to konečne vypukne! Po letnej prestávke sa dnes otvárajú brány ligových štadiónov, aby privítali netrpezlivých fanúšikov, ktorým ligový futbal tak chýbal. Ale otázkou je to, čo vlastne ponúkne?

Komentár Filipa Chudého

Každé futbalové leto prinesie niečo iné. Kým to minuloročné nás pred štartom nového ročníka navnadilo viacerými pozitívnymi signálmi, toto bolo iné, mierne povedané chudobnejšie na dobré správy.

Pred rokom sme sa tešili, že sa do našej ligy vrátili viaceré hráčske osobnosti na čele s Muchom, resp. prišli zaujímaví legionári ako Priskin a Tawamba. A ako sa ukázalo, tí hráči sa stali veľkými postavami súťaže a zvýšili jej kvalitu. Toto leto nám nedalo žiaden väčší pozitívny impulz, teda ak nerátame to, že sa niekde chvália tým, že si predali kľúčových hráčov a nikoho rovnocenného na ich miesto nezískali, čo sa týka viacerých klubov. A to nie je pre nasledujúci ročník žiadna dobrá správa, lebo sa bavíme o ňom, skôr naopak.

Čo nám teda toto predligové leto prinieslo? Popravde, zo skutočne hviezdnych slovenských hráčov sa vrátil len Michal Breznaník, čo je výrazne menej, ako by naša liga potrebovala. A úplnou čerešničkou na torte je to, že Trenčín, Slovan, Žilina, Senica a Dunajská Streda, čiže takmer polovica ligových mužstiev, neangažovala v lete zatiaľ ani jedného slovenského futbalistu! Návraty z hosťovaní vlastných kmeňových hráčov nerátame. Potom logicky nasleduje to, čo sa aj stalo.  

Do našej ligy prichádzajú aj naďalej vo veľkom legionári, lenže iba minimum z nich spĺňa podmienku, že by mali byť lepší ako domáci hráči, resp. aspoň vyrovnaní, ale len na takej pozícii, kde nemáme doma dostatok hráčov, čiže legionárov na ňu potrebujeme. Vysoký počet (pod)priemerných legionárov neprospieva nielen našej najvyššej súťaži, ale celkovo ani slovenskému futbalu.

Pozreli sme si kádre jednotlivých mužstiev, pričom podľa našich odhadov by takmer až 50 miest v základných zostavách fortunaligových klubov malo patriť legionárom, čo je teda dosť. Ak by všetci do jedného spĺňali legionárske podmienky, boli by sme nadšení, ale ak odhadneme, že to bude maximálne 20 z nich, aj to sme asi príliš veľkí optimisti.

Samozrejme, aj futbalový svet sa globalizuje, preto sa nájazdom rôznym manažérov s ich legionármi neubránime, ale treba brať len kvalitu, nie kvantitu, iba to môže našej lige pomôcť.

No zatiaľ tie stáda legionárov, čo sa v ostatných mesiacoch a prestupových obdobiach preháňajú po našich trávnikoch, veľa úžitku nášmu futbalu nepriniesli. Alebo má niekto pocit, že naše kluby pravidelne hrávajú skupinové fázy európskych pohárov, resp. sa približujeme na klubovej úrovni napríklad Česku, kde trend masívneho príchodu legionárov nenastal? Chceme sa mýliť, ale skôr sa zdá, že od skupín a Česka sme ešte vzdialenejší, ako sme boli v rokoch minulých, keď slovenskú ligu hrávali prevažne Slováci.   

A hoci sa na ligu tešíme a s radosťou si pozrieme každý jej zápas, prílišným optimizmom nikoho kŕmiť nebudeme, pretože žiadne také impulzy naša liga cez leto neponúkla. Preto nám zostáva veriť, že budeme nakoniec pozitívne prekvapení a domáci fanúšikovia budú s nadšením rozprávať o slovenskej lige, nie o súťaži so slabými legionármi na slovenskom území.