Main Content

Úvodné kolo bez prekvapení, zaváhania Trenčína a Žiliny sa dali čakať!

pondelok, 18. júl 2016 20:26 | Autor: Filip Chudý

Úvodné kolo bez prekvapení, zaváhania Trenčína a Žiliny sa dali čakať!
Úvodné kolo bez prekvapení, zaváhania Trenčína a Žiliny sa dali čakať! | zdroj: © TASR

V prvom kole novej sezóny našej najvyššej futbalovej súťaže sa zrodili očakávané výsledky, a to aj v tých stretnutiach, po ktorých mnohí tipéri trhali tikety. Futbal má totiž svoje zákonitosti.

Komentár Filipa Chudého

Máme to za sebou, resp. všetko len pred sebou. Prvé kolo nám otvorilo novú ligovú sezónu, o ktorej sa budeme baviť najbližších 11 mesiacov, možno aj dlhšie, záleží na tom, či sa stane pamätnou, alebo na ňu rýchlo zabudneme. Ale to už určia samotní aktéri. Ale po úvodnom kole možno konštatovať, že nič prevratné sa nestalo. Veď čo sa aj mohlo? A presne v tomto duchu sa odohralo úvodné kolo.

Ako prvý sa v novom ročníku dotkol lopty Igor Žofčák, ktorý sa vrátil sa naše trávniky vo veľkom štýle a pomohol urobiť rozdiel v stretnutí Michalovce –Trenčín. Zaujímavosťou je to, že obaja sa streli v prvom kole aj pred rokom. Dokonca tie zápasy vyzerali pomaly úplne rovnako, len s jedným zásadným rozdielom. Kým pred rokom dával AS tesne pred koncom víťazný gól, teraz len znižoval. Pretože kým vtedy neskúsení Zemplínčania nevedeli dať gól z čistých príležitostí, teraz mali vo svojich radoch Žofčáka a Škutku, ktorí pri šanciach nezaváhali. Michalovce vyhrali úplne zaslúžene, boli totiž lepšie!

Prvým strelcom sezóny sa stal Ľuboš Kolár. S jeho výrazným pričinením Myjava vyhrala v Zlatých Moravciach, ale tiež ViOn vrátil svojím vylúčením späť do hry. V tomto stretnutí  rozhodla hlavne zohratosť. Kým kopaničiari mali v základnej zostane minimum zmien, domáci zas cez leto káder prekopali, resp. vykopli cudzineckú légiu. No chvíľu potrvá, kým si všetko sadne, presne ako pred rokom pri novej zostave s legionármi, ktorí vtedy prehrali prvé štyri kolá. Niečo podobné sa dá očakávať aj teraz.

Situácia z prvého kola minulej sezóny sa zopakovala aj v domácom stretnutí Ružomberka, hoci pred rokom v Poprade. Aj teraz hostili Liptáci nováčika, no kým vtedy senzačne nestačili na Skalicu, tentoraz nedali šancu Prešovu. Ružomberok naznačil, že môže byť čiernym koňom súťaže. Káder má totiž na naše pomery veľmi kvalitný. To Tatran má bez urážky bezmenných hráčov, ale niektorí z nich naznačili potenciál. Ale ak to bude v ich prevedení niečo iné ako boj o záchranu, bude to menšie prekvapenie ročníka.

Aby tých paralel spred roka nebolo málo, tak aj tentoraz Slovan cestoval na pôdu novo poskladanej zahraničnej légie, predtým do Zlatých Moraviec, teraz do Senice. No to nie je všetko. Lebo opäť ho vykúpila hlavička Salátu zo štandardky a opäť sa vynorili po jeho výkone otázniky. Pozitívom je to, že v treťom zápase sezóny dal prvý gól, no hlavne tretíkrát neinkasoval. Obrana sa teda zdá byť opätovne v poriadku, hoci sa na ňu belasí ani v jedno stretnutí nezameriavali. V každom chceli stretnutí chveli hrať ofenzívne, ale ani v jednom to nedokázali. Možno s nimi prvý gól v sezóne spraví zázraky. No mal by aj nový útočník, s jedným sa hrať nedá. Aj Nemecko by vedelo po Eure rozprávať...

V Podbrezovej hostili Trnavu, ktorá trošku prekopala zostavu, pretože treba šetriť sily na pohárovú odvetu. Domáci boli možno aj preto jasne lepší, preto je remíza 1:1 vlastne ich prehrou. Obrazne povedané, hosťom stačilo raz nakopnúť loptu z polovice ihriska do šestnástky súpera a bol z toho gól, ale treba uznať, že Tambe to trafil parádne. Ale ak budú železiari takto pokračovať, stanú sa pozitívnym prekvapením ročníka.

Záverečnú bodku za úvodným kolom dali Dunajskostredčania. Vyrovnať dvojgólový náskok súpera v poslednej päťminútovke je v každom prípade umenie, ale nie útočiaceho mužstva. To je len neschopnosť brániaceho, a to za každých okolností. No tieto žilinské výpadky sa už akosi často opakujú, ergo sú už úplne prirodzené a očakávané. Pričom ak by sme išli úplne do hĺbky, tak majú prakticky stále rovnaké menovatele. A tie „mrdky“ vám každý žilinský divák hravo pomenuje.

Celkovo možno povedať, že sa v prvom kole nestalo nič prekvapujúce, ba ani šokujúce. Bol to typický štart s očakávanými výsledkami. Prekvapením, ba až šokom by bolo to, ak by sa na našej ligovej scéne niečo zásadne medzi sezónami zmenilo. V úvodnom kole sa nič také nezaznamenali, treba dúfať, že zvyšných 32 pokračovaní to zmení.