Main Content

Pogba dnu, James von? Ako by malo vyzerať prestupové leto Realu Madrid?

utorok, 19. júl 2016 14:46 | Autor: Jakub Mihálik

Pogba dnu, James von? Ako by malo vyzerať prestupové leto Realu Madrid?
Pogba dnu, James von? Ako by malo vyzerať prestupové leto Realu Madrid? | zdroj: © TASR

Tradične rušné leto alebo stabilizácia súčasného kádra? Ktorú cestu by mal Zidane zvoliť v tomto prestupovom období?

Je len málo klubov, ktoré sú v každom prestupovom období tak často skloňované, ako Real Madrid. Prezident Florentino Pérez je známy tým, že okrem športovej stránky klubu, dbá aj na tú marketingovú a s tým súvisí aj skupovanie „ľudského kapitálu“ v podobe marketingovo príťažlivých hráčov.

Už akousi tradíciou je, že najmä po veľkých turnajoch ako majstrovstvá sveta či majstrovstvá Európy sa snaží prilákať do klubu najväčšie hviezdy jednotlivých turnajov. Naposledy sme to videli v prípade Jamesa Rodrígueza či Toniho Kroosa po ich veleúspešnom pôsobení na MS v Brazílii.

Avšak tento rok je trochu iný. Na Eure nezažiaril hráč, ktorého by zrazu Real musel mať. Jednak kvôli tomu, že niektoré hviezdy sú pre Real jednoducho nedostupné (Griezmann od rivalov z Atlética), prípadne prestúpili už pred turnajom (Renato Sánches) alebo ich už Pérez v kádri má, veď Ronaldo, Bale, ale i Modrić patrili medzi hlavné hviezdy turnaja. Ak k tomu pripočítame fakt, že o návrate jedného z najlepších hráčov základnej časti, Álvara Moratu, bolo rozhodnuté už dávno pred Eurom (kto by ho za 30 miliónov nechcel?), je nám zrejmé, prečo sa Real nesnažil využiť vlnu popularity hráčov, ktorí na seba upozornili na Eure.

Navyše, Zidane nie je v pozícii, v ktorej by musel stoj čo stoj káder posilňovať. Je úradujúcim šampiónom Európy a víťazná zostava sa predsa nemení. Už počas hráčskej kariéry bol známy tým, že na ihrisku rozmýšľal, preto aj prestupy musí poriadne zvážiť.

Azda najčastejšie spomínaným menom v súvislosti s Realom Madrid je momentálne Paul Pogba. Ešte pred Eurom sa zdalo, že bude prestupovou prioritou, dokonca aj Pogbov otec hovoril o tom, že Paul chce spolupracovať so Zidanom. Potom však záujem ustal, opraty prebral Manchester United a Juventus, aby o niekoľko dní Real opäť naznačil záujem o francúzsku superstar.

Počas turnaja Eura sa v španielskych médiách objavovali informácie, že 105-miliónová prestupová suma, ktorú požaduje Juventus, sa Pérezovi zdala privysoká. Síce už dvakrát sa Real prestupovou čiastkou priblížil tejto bájnej hranici, no v oboch prípadoch išlo o strelcov gólov, ktorí prirodzene stoja viac. Pogba je stredopoliar, občas využívaný dokonca v defenzíve, zrejme preto Pérez váhal s prestupovou sumou.

Avšak, keď videl, že napríklad Manchester United je podobnú sumu ochotný zaplatiť, prehodnotil svoj prístup. Pogba je totiž „hitom“ mladej generácie. Jeho „daby“, výstredné účesy a najmä futbalové výkony lákajú nových priaznivcov. Preto s predajom jeho dresov a reklamných práv nebude problém v žiadnom klube. Pogba môže patriť medzi absolútne najlepších aj ďalších desať rokov, preto 105-miliónová suma má potenciál návratnosti. Otázka preto nie je, či sa Pogba oplatí finančne, ale, či sa hodí do kádra Realu.

Súčasní Merengues majú stred poľa napakovaný hviezdami. Zidane, zdá sa, našiel ideálnu rovnováhu, keď ku kreatívnemu Modrićovi s Kroosom zaradil defenzívnu skalu Casemira, ktorý bol v mnohých zápasoch jarnej časti najlepším hráčom Los Blancos. K tomu treba pripočítať Jamesa, Isca či mladučkého Asensia, ktorého si v Reale chcú hýčkať a naznačili, že je budúcnosťou Zidanovho tímu. A to ešte nehovoríme o Lucasovi Silvovi či Kovačićovi, ktorí sú však zrejme zmierení s pozíciou náhradníkov.

Kde by sa teda našlo miesto pre ďalšieho stredného záložníka? Často sa hovorí o tom, že jeden z dvojice Isco – James v lete odíde. Toto miesto však v rotácii zrejme zaujme Asensio. Pre Pogbu by tak musel uvoľniť miesto, buď Kroos, alebo Casemiro. Pogba však aj na Eure ukázal, že defenzívne postavenie, ktoré plnil po vypadnutí Kanteho, mu až tak nesedí. Obetuje Zidane Kroosa, ktorý je momentálne považovaný za jedného z najlepších rozohrávačov z pozície „šestky“ na svete?

Samotný herný štýl Pogbu by do Zidanovho systému zapadal. Priamočiary box-to-box záložník by priniesol do technického tímu trochu sily, navyše oproti Kroosovi sa Pogba častejšie dostáva do zakončenia a je gólovejší. A o Kroosa údajne javili záujem aj kluby Premier League, ktoré by mohli približne polovicu Pogbovej prestupovej sumy kúpou Kroosa pokryť .

Pred Zidanom stojí voľba, či je schopný uvoľniť dvoch stredopoliarov, aby priviedol Pogbu, alebo chce ponechať víťazný stred poľa a uvoľniť len Jamesa (alebo Isca), kvôli ich menšej nespokojnosti s hracím časom.

Väčší priestor na posilnenie vidieť v obrane. Na ľavom kraji obrany Real dlhodobo zápasí s tým, že k Marcelovi nemá adekvátneho náhradníka. Coentrao sa síce vracia z hosťovania, ale už v minulosti sa mu nepáčilo, že plní len pozíciu dvojky. Zidane musí nájsť hráča, ktorý sa zmieri s porciou maximálne 20 zápasov v sezóne, zároveň však predvádza porovnateľné výkony. Ponúka sa Švajčiar Rodriguez a často skloňovaný je aj David Alaba, ktorý by navyše zvýšil súčasnú úzku konkurenciu na pozícii stopéra.

Topánka tlačila Madrid aj na pozícii stredného útočníka. Keď sa Benzema zranil alebo bol z formy, nemal kto v strede útoku zaskočiť. Morata je skvelá alternatíva, ale v prípade, že Real kývne na ponuku Arsenalu či Chelsea, bude opäť musieť hľadať. Avšak v súčasnej podobe, v ktorej chce Real dávať čo najviac príležitostí odchovancom, je Moratovo zotrvanie ideálnym riešením.

Dosť často sa spomína aj snaha Realu o posilnenie brankárskeho postu. Napriek tomu, že vedenie Los Blancos potvrdilo, že po skvelom ročníku dá aj v nasledujúcej sezóne šancu Keylorovi Navasovi, médiá špekulujú o príchode Davida De Geu či Thibauta Courtoisa. Avšak je otázne, či je hociktorý z nich nadstavbou za jedného z najlepších, hoci nie najhviezdnejších, brankárov na svete.

Priviesť niekoho namiesto Ronalda, ktorý zmešká úvod sezóny? Ťažko. Veď po návrate opäť nebude chcieť nikoho na svoje miesto pustiť. V podobe Jesého, Jamesa, Vázqueza či Asensia má Zidane dosť možností zaplniť krídelný priestor.

Napriek tomu, že sa očakávalo obrovsky rušné leto, keďže nad Realom visí hrozba prestupového trestu, nezdá sa, že by pred nasledujúcou sezónou Real zaznamenal výrazné hráčske presuny. Maximálne môže prísť k výmene post za post. Počas krízy Realu sme naznačovali, že hráči ako James, Danilo, Kovačević a ďalší by za seba potrebovali „upgrade“, ale zdá sa, že Zidane je spokojný.

Víťazný tím sa nemení, najmä, ak top hráči ako Ronaldo, Bale či Sergio Ramos v klube ostávajú. Prioritou pre Zidana by malo byť stabilizovať súčasný káder a doplniť ho na pozíciách, ktoré Real potrebuje zdvojiť. Prestupy ako Hazard, Lewandowski či Courtois Real nepotrebuje. Pogba by bol výraznou posilou, no iba v prípade, ak by Real predal jedného až dvoch svojich stredopoliarov, aby tak nedošlo k zbytočnému pretlaku v zálohe a následné prejavy nespokojnosti v kabíne. Zidane obdobnú situáciu pozná ešte z hráčskej kariéry a sám vie dobre, že úspešný je len ten tím, ktorý má rovnováhu, nie jedenásť hviezdnych hráčov.

Viac ako na hviezdne nákupy by sa mohol vrhnúť na rozvoj mladých hráčov, ktorými disponuje pomerne dosť. Morata, Asensio, Varane, Jesé či Borja Mayoral s Odegaardom z Béčka by mohli postupne dostávať šancu v prvom tíme. Real by sa mohol zapojiť aj do boja o dvoch v súčasnosti najžiadanejších Brazílčanov, Gabriela zo Santosu a Gabriela Jesúsa, aby sa nestalo, že o dva roky bude musieť hádzať stomiliónové sumy, ako v prípade Neymara, ktorého mu pred očami uchmatla Barcelona.

Ponechanie súčasného kádra s myšlienkami na budúcnosť, nie multimiliónové nákupy, to by malo byť mottom Realu v tomto prestupovom období.