Main Content

Slovan padol na úplné dno! Kto ho postaví?

piatok, 22. júl 2016 16:18 | Autor: Filip Chudý

Slovan padol na úplné dno! Kto ho postaví?
Slovan padol na úplné dno! Kto ho postaví? | zdroj: © TASR

Najslávnejší a najúspešnejší slovenský klub včera padol na svoje dno, pretože väčšiu hanbu minimálne vo svojej pohárovej histórii nezaznamenal. Čia je to vina a čo by mu mohlo pomôcť?

Komentár Filipa Chudého

Prezreli sme si celú pohárovú históriu Slovana, ale nič horšie, ako trápne vypadnutie s Jelgavou, sme nenašli. Bola síce aj prehra 0:4, ale na pôde AC Miláno, ktoré sa v tej sezóne dostalo do finále Ligy majstrov. Aj prehra 0:5, ale to na Ajaxe, kde „hrýzol“ štvorgólový Luis Suarez. Dokonca aj 0:6 v Tottenhame, ale ten v danej sezóne 1962/63 vyhral PVP, pričom doma vyhrali nad ním belasí aspoň 2:0. Boli aj nejaké trápnejšie vypadnutia, to posledné pamätnejšie v roku 1999 s cyperskou Famagustou, ale za tie desaťročia, počas ktorých je Slovan súčasťou európskych pohárov, nič horšie, ako včera, naozaj ešte nezažil.

Ale je to vlastne len logický výsledok toho, čo sa deje v klube už dlhšie. Slovan je už takmer sedem rokov bez domova, pričom stále to ani nevyzerá, že by sa malo stavať, pretože kšeft stále asi nie je uzavretý. Fanúšikov klubu už absolútne unavila táto nekonečná telenovela, teda skôr tragikomédia. Drvivá väčšina aj tak na Pasienky odmietla vkročiť, ďalšie tisíce už ani nevkročia a tých posledných pár stovák, čo ešte chodilo na „domáce“ zápasy, sa na to po štvrtku tiež možno vykašle, resp. budú len najvernejšie desiatky.

Veď čo by aj videli? Mužstvo žoldnierov, v ktorom už nie je ani jeden pravý slovanista? Ospravedlnenie mladíkom v kádri, ale keďže nedostávajú šancu, ťažko ich môže aj niekto vôbec vidieť. Keby aspoň tí žoldnieri hrali pozerateľný futbal, lenže deje sa presný opak. V tejto sezóne Slovan (zatiaľ) produkuje najhorší futbal vo svojej bohatej histórii. V minulej sezóne aspoň mali nejakú organizáciu hry, teraz majú len chaos!

Kto je za zodpovedný? Nuž ten, kto rozhodol, že prídu do mužstva títo hráči, ten kto si vybral tohto trénera a tiež ten, kto zapríčinil, že klub opustil Tehelné pole. Rodina Kmotríkovcov sa nevyzuje ani z jedného!

Mladý Ivan Kmotrík sa pritom snaží robiť moderne, to mu naozaj nikto nemôže uprieť. Pomohol zaviesť veci, ktoré klubu určite výrazne pomôžu, to si dovolíme napísať aj teraz, hoci by sme mohli doňho len kopať. Lenže v jednom sa poriadne prepočítal. Vo všetkých svojich analýzach zabudol na to najpodstatnejšie, a to je belasé srdce!

Ak hráč Slovana (Lásik) prizná, že prehrali s Jelgavou preto, že nemali srdce, iba trafil klinec po hlavičke. Slovan síce má výrazne väčšiu hráčsku kvalitu, ale súperovi stačilo „len“ to srdce a bol lepší o triedu. Ak tých žoldnierov niečo po štvrtku trápi, tak maximálne to, že nebudú prémie. Im je ukradnuté, že sa postarali o najväčšou klubovú hanbu, nemajú totiž pre klub žiadne cítenie. Česť výnimkám, ktoré si zaslúžia nosiť belasý dres. Lenže ak je ich medzi tými, čo pravidelne hrávajú aspoň päť, aj to sme možno prestrelili.  

S letným odchodom Vitteka odišla posledná ikona klubu z hráčskeho kádra, aby sme neurazili Jána Švehlíka. A ako vidieť, nielen to. Róbert Vittek bol pred rokom najlepší strelec predkôl Európskej ligy so siedmimi gólmi. Súčasné mužstvo, z ktorého musel nútene odísť, lebo sa vraj nehodil do koncepcie, nedalo tento rok ani jeden! Pričom by sme mohli spomenúť aj iné letné hráčske zmeny, výmenou Podaný – Burnet začnúc. Kto tvrdí, že Slovan je po lete silnejší, ten asi nebude normálny, Slovan je minimálne o triedu slabší, ako bol v minulej sezóne. Na našu ligu mu to síce stačiť môže, ba zrejme aj bude, ale v pohárovej Európe už ani na Jelgavu nie!

V čase písania týchto riadkov prešiel už takmer celý deň od momentu, ako skončil štvrtkový zápas, ale ešte nebola vydaná žiadna oficiálna správa, ako sa plánuje klub zachovať po najhoršom vystúpení v pohárovej Európe vo svojej histórii. Pritom napríklad už len taký Papavasiliou mohol (mal) oznámiť svoju demisiu na pozápasovej tlačovke. Tréner s chrbtovou kosťou by to urobil, lebo hanba by mu nedala spať.

Vedenie klubu musí túto situáciu riešiť, nemôže to len tak nechať prehrmieť. A vyrieši to jednoducho tak, že zverí klub do rúk skutočných slovanistov. Ideálne na všetkých pozíciách.