Main Content

Nikki, game over!

sobota, 23. júl 2016 10:23 | Autor: Filip Chudý

Nikki, game over!
Nikki, game over! | zdroj: © TASR

Po najväčšej pohárovej hanbe v histórii Slovana sa cyperský tréner Nikodimos Papavasiliou vyjadril, že odstúpiť neplánuje. No jeho neúspešná misia musí skončiť. A kto by mohol byť jeho nástupcom?

Komentár Filipa Chudého

Vo štvrtok to bolo na deň presne 11 mesiacov, čo je Cyperčan Nikodimos Papavasiliou, familiárne nazývaný Nikki, trénerom Slovana. To je v každom prípade dostatok času na to, aby bol viditeľný nielen trénerský rukopis, ale prišli už aj výsledky jeho práce. No výsledkom sú na domácej scéne len dve druhé miesta, ergo pre Slovan prehry, pričom najnovším bonbónikom je hanebné vypadnutie z 2. predkola Európskej ligy. A hra? Katastrofálna!

Samozrejme, nemožno hovoriť o ňom len zle, pretože doniesol do klubu aj dobré veci. Zlepšila sa kondícia hráčov, začalo to lepšie vyzerať aj mimo trávnika, pribudli v tréningovom procese moderné prvky, ale pri všetkej úcte, tieto veci by vedel ponúknuť každý, kto si trochu naštuduje, čo robia svetové veľkokluby. Dobrý tréner sa pozná vtedy, keď dá mužstvu správny systém, s ktorým bude vyhrávať, pričom aj v stretnutiach bude vedieť zareagovať na vývoj. Navyše si zloží správne mužstvo, ak je mu to teda v klube umožnené, čo sa v tomto prípade stalo. Belasí výrazne menili káder v dvoch prestupových obdobiach počas jeho éry.

Čo urobil Papavasiliou? Jediné, čo mu išlo, čiže výhry vďaka organizácii hry vzadu a skúsenosti vpredu, to rozbil, nahradil to ďalšími žoldniermi, s ktorými chce hrať ofenzívny moderný futbal, čo je požiadavka klubu. Lenže mužstvo skôr vyzerá tak, že absolútne nevie, čo má hrať, a to je vizitka trénera.

Nevidieť žiadne nacvičené kombinácie, žiadne naučené schémy, ktoré by boli pre mužstvo typické. Jediné, čo uňho vidieť, je to, že keď súper rozohráva, ako zmyslov zbavený kričí press, press, aby to aspoň vyzeralo, že akože sa niečo deje, pričom aj ten pressing nemá hlavu ani pätu. Nebudeme mu vyčítať, že skáče a gestikuluje počas zápasov, keďže je z inej kultúry, kde je to typické, hoci u nás sa nad tým minimálne usmievame. No jeho vyjadrenia sa mu o hlavu musia otrieskať.

Ak po zápase v Jelgave povie, že kto nemá srdce hrať za Slovan, ten nemá v klube miesto, potom vlastne sám zosmiešnil celú svoju prácu. On si totiž vybral tých hráčov a on poslal preč tých, čo pre ten klub dýchali a minimálne to srdce by na trávniku nechali.  

Legionár musí byť lepší ako domáci, trénerov nevynímajúc. Slovan v minulých rokoch síce urobil aj väčšie trénerské prešľapy, ako bolo angažovanie tohto Cyperčana, ale aj toto bol krok vedľa. Síce nie sme zástancami častých trénerských zmien, ale Papavasiliou už ďalej nemôže viesť Slovan, v Jelgave na to stratil posledné právo. Ak teda nemieni odstúpiť sám, musí mu pomôcť vedenie, hoci má ešte dvojročnú zmluvu.

A kto na jeho miesto? Hlavne už nikto zo zahraničia! Okrem Jarolíma veľa dobrého cudzinci Slovanu nepriniesli. Ak sa nepodarí získať Martina Ševelu, hoci Trenčín je schopný predať zrejme všetko aj počas Ligy majstrov, potom sú tu belasé zdroje. Medzi nimi je viacero kandidátov, najideálnejšie sa asi javí Boris Kitka. Ten už Slovan síce pred vyše ôsmimi rokmi viedol, no vtedy bol len začínajúci tréner. Dnes je stále pomerne mladý kouč, ale už s bohatými skúsenosťami z 21-tky, aj reprezentačného áčka. Pri Weissovi sa učil v Slovane, aj v Kajrate, teraz sa ich cesty rozišli a je pripravený na vlastnú trénerskú dráhu. Vyznáva ofenzívny futbal, aký by chcel hrať aj Slovan, no hlavne je to slovanista, ktorý má belasé srdce.

Určite lepší základ pre lepšie zajtrajšky, ako cyperský tréner, ktorý si pomýlil trénovanie najslávnejšieho slovenského klubu s Football Managerom. Nikki, game over!